sunnuntai 7. elokuuta 2011

Projekti sohvan päällystys, osa 1


Tänä viikonloppuna polvet ja imuri ovat olleet kovassa käytössä. Sain vihdoin kunnolla vauhtiin tuttavien kulmasohvan tyynyjen uusien päällisten ompelun. Sohva sijaitsee lähes 200 kilometrin päässä ja vanhat tyynynpäälliset matkustivat tänne paikan päälle parisen viikkoa sitten. Kyseessä on iso kulmasohva, johon kuuluu pieni divaaniosa. Pituutta sillä on sen verran, että iso mies mahtuu pötköttelemään suorana. Selkänojan muodostavat kolme kahteen osaan jaettua tyynyä, istuinosassa on yksi kolmeen osaan jaettu ja yksi pienempi. Divaaniosa on puoliympyrän muotoinen ja sen päällä on tarroilla kiinnitettävä istuintyyny. Yhteensä siis päällystysurakan kohteena on kuusi hyvinkin eri kokoista ja muotoista tyynyä. Vanhat päälliset olivat hyvin palvelleet käytössä, mutta kulumia alkoi olla sen verran, että nyt haluttiin uudet. Kankaanhakureissu Eurokankaaseen tehtiin jo reilu viikko sitten ja olipa miehekäs olo, kun kävelin kaupasta ulos kokonainen pakka olkapäällä! Rullassa oli 15 cm yli sen määrän mitä olisin tarvinnut, joten koko pakka lähti kantoon. Kankaaksi löytyi kaunis punainen Laguna-sisustuskangas (tilauskangas), josta tykkään itsekin kovasti.


Vanhat päälliset piti purkaa, jotta niistä sai kaavat uusiin ja käyttökelpoiset superpitkät vetoketjut ja taustakankaat uusiin tyynyihin. Näin kesällä tuota purkutyötä voi onneksi tehdä ulkona, säästyy isoimmalta langanpätkäarmeijalta sisätiloissa. Olin ennen kankaanhakua jo purkanut päällisiä sen verran, että sain laskettua arvioidun menekin kankaalle. 


 Nyt piti sitten purkaa osiin viimeisetkin kaitaleet. Ja niitähän näissä riittää. Onneksi keksin, että koska vanhoilla päällisillä ei tämän jälkeen enää ole mitään virkaa, voi niihin ihan rauhassa kirjoittaa ylös mikä pala mikäkin on, mikä reuna tulee ylös, mihin tulee vetoketju jne. Samantapaisia vain hiukan toisistaan eroavia kaitaleita kun kaikissa tyynyissä yhteenlaskettuna on varmaan reilusti yli 20kpl, joten oli syytäkin merkitä tarkkaan, jotta saan koottua päälliset samaan kuosiin kuin vanhat:)


Purkamisen, taustakankaiden pesun ja silittämisen jälkeen päästiin itse asiaan eli leikkaamiseen. 11 metrin kangasrullan levittäminen yksiön lattialle ei onnistu minkään matematiikan mukaan, joten pyörittelin kangasta rulallalta auki sitä mukaa kuin leikkuutyö eteni. Niinpä täällä näyttikin pitkin päivää siltä kuin olisi tulossa kuninkaallisia vieraita, punainen matto lattialla:)


Oman kokemukseni mukaan tällaisissa ison kankaan leikkausoperaatioissa tarvitaan ennen kaikkea kahta asiaa: vahvoja polvia ja pohkeita ja teräviä saksia. Hyvät sakset ovat ehdottomat, kun leikattavana on paksua kangasta ja isoja kappaleita. Ja polvia taas tarvitaan siihen, että leikkauksen ajan on pakko kykkiä lattialla joko polvillaan, kyykyssä, istumassa tai mitä ikinä asentoja sitä keksiikään. Kunnon jalkatreenistä se joka tapauksessa käy:)


Nyt on leikkausoperaatio onnellisesti suoritettu virallisten valvojien silmien alla ja tuloksena on edelleen kasa, mutta vähän suurempi kuin alussa ja on se muuttanut myös väriään. Tässä on lähes 11m kangasta paloiteltuna ja seuraava vaihe on palojen huolittelu. Jotta jossain vaiheessa pääsisin eroon tästä punaisesta nukasta, joka ahkerasta imuroimisesta huolimatta uhkaa levitä joka paikkaan. Eli edessä siivousta ennen kuin projekti jatkuu ompelukoneen ääressä ensi viikolla.

1 kommentti: