torstai 4. elokuuta 2011

Pientä ja kaunista juomatölkeistäInnostuinpa minäkin näpertämään juomatölkkien avausrenkaista eli klipsuista. Syyllinen on elokuun Suuri Käsityö-lehti, joka tuli tänään. Siellä Trendi-osiossa esiteltiin tällä kertaa Metallista muotia ja kuvissa näkyi mm. tämä italialaisen Dalaleon laukku, joka on tehty noista klipsuista. Jokunen klipsu ja työtunti tuohon on kyllä uponnut brasilialaisilta naisilta jotka näitä tekevät!

Kuva: Suuri Käsityö 8/2011
 Ihan tuollaiseen eivät mun sormet ja vaatimattomat klipsuvarastot olisi taipuneet, mutta heti piti ryhtyä kokeilemaan lehden ohjeen perusteella rintakorua. Projektia vauhdittamaan piti jopa avata yksi tölkki, koska varastossani ei ollut riittävästi samanlaisia klipsuja! En ole ennen klipsuista askarrellutkaan, joten sekä materiaali että työtavat olivat outoja. Opinkin heti, että vaikka nämä tölkin päällä näyttävät ihan samanlaisilta, niin käytännössä niissä voi ainakin olla hyvin monenlaisia erikokoisia reikiä. Näistä realiteeteista johtuen siis ilmassa olikin pientä jännitystä, että miten tässä nyt käy.
Lehden ohje oli hiukan suurpiirteinen: "Kerää kahdeksan samansävyisä rengasta. Pujota nauha renkaan sisempiin reikiin ja taivuta se ympyräksi, renkaat asettuvat lomittain. Solmi nauhan päät yhteen. Pujota nauha ulompiin reikiin ja solmi päät rusetille. (Malli: Kirsi Sipilä)"


Ohjeessa ei puhuttu mitään siitä kuinka paljon nauhaa tarvitaan eikä myöskään selvitetty tarkempaa pujottelujärjestystä. Ensin näytti siltä ettei sellainen ole tarpeenkaan, mallivalokuva oli harhaanjohtavan yksinkertaisen oloinen. Niinpä minä ajattelin, että tämmöisenhän pujottelee viidessä minuutissa, mutta se viisiminuuttinen venyi puoleen tuntiin, kun ihmettelin ja kokeilin sitä pujotusjärjestystä, välillä purin ja välillä vaihdoin nauhaakin, koska ensimmäinen 35 sentin pätkä osoittautui liian lyhyeksi.


Mutta valmista tuli:) Kuvan koruun meni yhteensä noin 50 cm noin sentin levyistä satiininauhaa. Pujottelemista helpotti huomattavasti se, että nauhan pää oli viistoon leikattu. Lopulta kun muutaman hetken hikoilun jälkeen hoksasin miten klipsut pujotellaan niin että lopputulos pysyy kasassa ja on symmetrinen, sain korusta oikein kauniin ja tukevan. Joten tämä pääsee varmasti laukun koristeeksi ja kunhan klipsuvarastot karttuvat, tulee näitä tehtyä varmaan enemmänkin. Pieni ja kevyt koru on näppärä lahja vaikka kirjekuoressa ystävälle lähetettäväksi.

Tekevän mieli kyllä keksii hyödyntää klipsuja toinen toistaan kekseliäämmissä ja kauniimmissa töissä. Olen ihastellut eri blogeissa ainakin kännykkätelineitä, jakkuja ja verhoja, pussukoita ja avaimenperiä.

6 kommenttia:

 1. Sinähän oletkin keksinyt kivan idean käyttää noita klipsuja.
  Kaunis koru.

  On tuo laukkukin upea, osaisinkohan tehdä. klipsuja mulla kyllä on ja PALJON :))

  VastaaPoista
 2. Hienon korun sait aikaiseksi, ihan vetää mallille vertoja :)

  VastaaPoista
 3. Nätti rintakoru! Laukussa voipi olla vähän haastetta. :D

  VastaaPoista
 4. Mukavia kommentteja, kiitos jälleen! Haastetta tosiaan olisi mulle jo laukkua pienemmässäkin, mutta onneksi sitä ihan heti ei pääse edes yrittämään, kun klipsuvarastot karttuu aika hidasta vauhtia.

  VastaaPoista
 5. Mahdollisuudet ovat ilmeisesti rajattomia, luovuus vain käyttöön! Nätti koru!

  VastaaPoista
 6. Todella kauniin korun olet tehnyt klipsuista:)
  Taidanpa käydä ostamassa saman lehden!

  VastaaPoista