perjantai 7. joulukuuta 2012

Piirongin uusi elämä - A new life for an old chest of drawers


Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Tällä tavalla varustautuneena aloitetaan perinteisesti onnellinen avioliitto, mutta uskoakseni sama kaava toimii myös onnellisen asumisen reseptinä uudessa kodissa. Jos kaikki on uutta, tulee tunne kuin asuisi huonekalukaupassa. Vanhat kalusteet, joilla on tarina, tuovat kotiin syvyyttä ja sopivaa rosoisuutta, jota kodikkuudeksikin kutsutaan.

Aloitetaan siitä vanhasta ja tarinasta. Toki edellisistä asunnoista on kulkeutunut erinäisiä kalustekerrostumia mukana, mutta tämä piironki on oikeasti vanha. Muistan piirongin arvokkaana huonekaluna isän äidin ison olohuoneen peräseinältä jo ihan lapsesta. Piirongin päällä olevien valokuvien kautta lapsi tutustui mm. oman isänsä lapsuudenkuviin, rippieleganssiin, hääkuvaan sekä suvun pyöreitä vuosia täyttäneisiin, jo edesmenneisiin vanhempiin jäseniin. Sinne päätyivät myös omat rippi- ja ylioppilaskuvat. Seinällä piirongin yläpuolella oli pyöreä peili, josta näki menneiden sukupolvien lisäksi nykyisyyden.


Laatikoissa olivan isoäidin korut, joita joskus päästiin siskon kanssa ihastelemaan ja hypistelemään. Kaapeista kaivettiin esiin kahviserviisi jos toinenkin, kun talossa vietettiin suurempia juhlia tai syötiin joulun riisipuuroa paremmilta lautasilta. Kaapit olivat lukossa, eikä sinne saanut omin lupinensa mennä. Avaimia säilytettiin piirongin päällä olevassa lasikulhossa.

Avaimet ovat pysyneet hämmästyttävän hyvin tallessa. Kuulemma siksi, että kaapeissa säilytettiin myös tärkeitä papereita ja käteistä rahaa, jos sellaista joskus sattui olemaan. Piironkiin kuuluukin vanha, suuri ja hyvin kulunut kukkaro, jossa pysyivät rahat varmassa tallessa lukkojen takana.


Mummo muutti aikanaan vanhainkotiin, mutta piironki jäi. Talo jäi tyhjilleen eikä kaapeista enää tarvittu astioita eikä laatikoista koruja. Piironki vietti yksinäistä elämää tyhjässä talossa kymmenisen vuotta, ennen kuin se siirrettiin remontin tieltä. Kaapit avattiin, astiat ja korut siirrettiin toisiin laatikoihin ja piironki kannettiin lämpimään varastoon odottamaan kunnostusta. Taisi olla piirongille ensimmäinen matka kymmeniin vuosiin, sillä isoäidin talo on rakennettu 1930-luvun puolivälissä.


Vuodet olivat kohdelleet piironkia kuitenkin lempesti. Lakkapinnan pientä halkeilua lukuunottamatta se ei ollut saanut isompia kolhuja kylkiinsä ja niinpä se sai uuden elämän antiikkihuonekaluvahan ja uusien vetimien siivittämänä. Vaha tasoitti pahimmat jäljet, mutta jätti pinnan sopivasti elämää nähneen näköiseksi , kuten tälle piirongille hyvin sopii.  Rakennusapteekissa kävin tutustumassa vanhoihin vedinmalleihin, mutta nuukuus iski siinä vaiheessa, kun niistä olisi pitänyt pulittaa lähes 10e/kpl... Onneksi hyvin samanlaiset vetimet löytyivät ahkeran etsinnän jälkeen huomattavati edullisemmin toisaalta.


Piirongin erikoisuutena onkin vetimien sijainti keskellä ovia. Alkuperäiset - tai ainakin ne jotka itse muistan piirongissa "aina" olleen - olivat pyöreät mustat lakatut puunupit. Avaimenreiän ympärillä oli yksinkertainen tumma bakeliittihela. Uudet vetimet ovat tyyliltään erilaiset, mutta tuovat piirongille mielestäni huomattavati enemmän ilmettä ja vaihtelua tummaan lakkapintaan. Piironki oli alunperin tullut taloon 1900-luvun alussa isän isoäidin mukana tämän astuessa uuteen elämänvaiheeseen aviovaimona. Hän oli syntynyt 100 vuotta ennen minua. Piirongin tekijästä ei ole tietoa, mutta todennäköisimmin kyseessä on joku paikallinen puuseppä.


Nyt piironki on kunnostettuna muuttanut makuuhuoneeseen. Yläpuolelta puuttuu vielä peili ja päältä rakkaiden ihmisten valokuvat, mutta onhan niitä aikaa kerätä. Yksi elämänvaihe on vasta alussa. Laatikoissa säilytetään edelleen koruja ja tärkeitä papereita. Ja rahaa, jos sellaista joskus sattuu olemaan.

**********

Cozy home decoration begins with something new, something old, something borrowed and something blue. That's the traditional recipe for a bride choosing her wedding dress. I think it's for good help also in home decoration of a new house. If you'll have only new furnitures, it feels like you'd live in a commercial furniture hall. Old pieces of furniture bring certain atmosphere and roughness which you also call coziness.

This old chest of drawers belonged originally to my grand-grand mother, who was born 100 years before me. She brought it with her when she married. Ever since it has been stored important papers, jewelry, better vessels and money (if there happened to be some money at home) in it's drawers.

Now the chest of drawer is renovated with antique furniture wax and new handles. Chest of drawer has moved to our bedroom. In the drawers, there is important papers, jewelry and money, itfit happens to be some.


4 kommenttia:

 1. Kiva että hyvä piironki on päässyt käyttöön mukavan tarinan kera:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuo mukavasti lisää säilytystilaa ja sitähän tarvitaan aina. Ja kerrankin on paikka, jonka päälle voi rakennella kaikenlaisia asetelmia yms. jos innostus ja blogisisällöt tarjoavat herkullisia ideoita.

   Poista
 2. Ihana piironki ja ihana tarina <3
  Nuo vanhat, omaan lähipiiriin kuuluneet huonekaluvanhukset on ihan parhaita. Sellaisella tunnearvolla ja kauneudella varustettuna niitä ei löydä mistään huonekalukaupasta.
  Ihanaa viikonloppua - laitan sulle sähköpostia vielä illemmalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Folkloristi ei taida päästä noista tarinoista yli eikä ympäri, ne antavat muuten mykille tavaroille paljon sisältöä ja inhimillisyyttä. Ja on hauska ajatella, mitä huonekalu tai tuokin piironki osaisi kertoa vuosisadan aikana näkemistään asioista, jos osaisi.

   Poista