keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Pipareita ja ponchoja


Huomenna alkaa joulukuu, joten sen lisäksi, että pääsee käsiksi kalenterin ensimmäiseen luukkuun, on korkea aika leipoa pipareita:) Taikinan teko on aina yhtä juhlallinen prosessi. Koska se taikinahan tehdään itse, kaupan taikinat eivät mitenkään voi maistua samalta.

Eikä oikeastaan mikä tahansa itse tehty taikinakaan. Se ainoa oikea joulupiparitaikinan resepti kaivetaan vuosi toisensa jälkeen esiin äidin 1960-luvun keittokirjasta ja jos sitä syystä tai toisesta ei ole saatavilla kotona paperilla, sen saa helposti äidiltä puhelimessa. Tällaiseenkin keinoon olen joutunut turvautumaan, kun oli käynyt sellainen katastrofi, että irtolapulle kirjoiteltu ohje oli joutunut hukkaan. Mutta jottei näin pääsisi käymään enää tulevaisuudessa, se ainoa oikea piparkakkutaikinan ohje menee alkuperäiskielellä näin:

Aidot joulupiparit

2               munaa
400g        sokeria
3 dl          siirappia
3 dl          kermaa
3 dl          voisulaa
1 tl           kardemummaa
1 tl           kanelia
1 tl           jauhettuja neilikoita
1 tl           inkivääriä
1 tl           pomeranssinkuorta
3 tl           soodaa
750g        karkeita vehnäjauhoja
500g        hienoja vehnäjauhoja

Sekoita aineet yllä olevassa järjestyksessä. Vatkaa taikina ennen jauhojen lisäystä. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli. Paista piparit miedossa lämmössä kauniin ruskeiksi.

Suomennos: Olen käyttänyt vain yhtä laatua venhäjauhoja, ihan tavallista Sunnuntaita tai Emäntää tai mitä aina milloinkin on kaapista löytynyt. Tälle taikinalle sopiva mieto lämpö on 200 astetta. Eli huomenna meillä herkutellaan pipareilla. Täytyy varmaan vähän käydä kurkkimassa taikinapurkkia yölläkin, ettei tonttu vaan käy syömässä kaikkea taikinaa:)


On täällä sentään jotain muutakin saatu aikaan. Taas yksi poncho lähti maailmalle, tällä kertaa työpaikalta yhden vapaaehtoistyöntekijän matkaan. Lanka on Dropsin Delight ja malli sama vanha tuttu kuin niin monessa muusakin täällä nähdyssä ponchossa.

Kusti on polkenut lähipostiin myös tämän kierroksen toiseksi viimeisen paketin Salaiselta Neuleystävältä. Tänään en päässyt sitä hakemaan, joten huomisessa on muutakin jännää odoteltavaa kuin se mitä paljastuu joulukalenterin luukusta:) Siispä ihanaista alkavaa joulukuuta kaikille, näin reilu tunti etuajassa kun vielä just  ja just ollaan marraskuun puolella!

5 kommenttia:

 1. Mukava kun viitsit tehdä piparitaikinan itse. Minäkin voisin kokeilla tuota ohjetta, mutta ehkä menee ensi vuoden jouluun.. Kiitos kun jaoit reseptin.

  VastaaPoista
 2. Kokeile ihmeessä. Tänään aamu alkoi todella makoisasti taikinaa maistelemalla:)

  VastaaPoista
 3. Minä olen niitä ihmisiä, joista piparitaikina maistuu paremmalta kuin paistetut piparit. Meillä tytär on piparileipuri, joten näytänpä ohjettasi hänelle.
  Ponchosi ovat aina yhtä kauniita.

  VastaaPoista
 4. Kiitos piparitaikinan ohjeesta! kaunis poncho,aivan ihana!

  VastaaPoista
 5. Tuulikki: Samoin, tykkään taikinasta tosi paljon:)

  Intsu: Ole hyvä, kokeile ihmeessä!

  VastaaPoista