sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Syntisen hyviä sämpylöitä


Viikonlopun kunniaksi pääsi testiin Soppa365-sivustolta bongaamani sämpyläresepti. Näistä tuli suorastaan syntisen hyviä! Ihan perinteisiä, sämpyläjauhopussin kyljessä olevalla reseptillä tehtyjä leipiä on leivottu meillä viime aikoina melkoisen tiuhaan tahtiin, joten olipa mukavaa löytää vähän uudenlaista tvistiä tähän hommaan.

Ohje on, kuten kirjoittaja lupaa, helppo ja vaivaton. Lyhykäisyydessään ainekset sekoitetaan, jätetään taikina puoleksitoista tunniksi kohoamaan, kumotaan leivinpöydälle ja mahdollisimman vähällä taikinan kääntelyllä leikataan tasakokoisiksi paloiksi. Älä vaivaa! Palat heitellään pellille ja sitten vaan paistumaan. Ei siis taikinan vaivaamista, kohotusta, leivottujen pullien kohotusta ja loputonta odotusta. Ainut odotus on tuon ensimmäisen ja viimeisen taikinan kohottamisen aikana, mutta tuossa ajassahan sitä istahtaa mukavasti sohvalle ja lukaisee rästiin jääneitä naistenlehtiä. Tai hoitaa pyykkivuoren, silitysvuoren ja tiskivuoren kuntoon..



Syntisen hyvät sämpylät
Noin 25-30 kpl

5 dl         kädenlämpöistä vettä  
1 dl         maitoa 
25 g        tuorehiivaa  
2 tl          suolaa  
1 rkl        hunajaa
1 dl         grahamjauhoja
1 dl         hiivaleipäjauhoja  
10,5 dl    vehnäjauhoja  
vehnäjauhoja leipomiseen
 
Murenna hiiva kulhoon, lisää suola ja hunaja. Sekoita toisessa astiassa kädenlämpöinen vesi ja maito. Lisää neste varovasti hiivan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikina tasaiseksi, niin, että se juuri ja juuri irtoaa sormista.
 
Ripottele päälle jauhoja ja anna kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa 1-1,5 tuntia. Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Älä vaivaa, ilmakuplien on tarkoitus jäädä taikinaan. Kääntele taikinaa varovasti ainoastaan sen verran, että saat leikattua sen veitsen tai lastan avulla tasakokoisiksi paloiksi. Paloja ei pyöritellä sämpylöiksi eikä kohoteta ennen paistamista, vaan heitetään sellaisenaan uunipellille. Paista 240 asteessa (kiertoilmauunissa riittää 225 C ja noin 15 min.) noin 20 minuuttia, eli kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä ilman peitettä rapekuorisiksi ja nauti tuoreeltaan! 
 
 
Aivan alunperin resepti on lähtöisin ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Korvasin tuossa omassa ohjeessani osan vehnäjauhoista vähän tuhdimmilla jauhoilla, joten jauhojen suhteen tämä lienee melko muuntautumiskykyinen resepti. Parhaimmillaan sämpylät ovat uunilämpiminä, pelkän levitteen kanssa nautittuina. Seuraavana päivänä päälle raaskii ehkä jo lisätä vähän juustoa ja kurkkuakin:)

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä! Pitääkin napata resepti talteen ja kokeilla... nyt on tullut leivottua makeita piirakoita raparperista, joten sämpylät oliskin hyvää vaihtelua :D
    Kivaa sunnuntai-iltaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vasta odottelen, että raparperit kasvaa, mutta niiden aika tulee varmasti pian. Viime vuonna mies jo jossain vaiheessa ilmoitti, että nyt on kiintiö täynnä! Vaikka voiko hyvään raparperipiirakkaan ja vaniljalisäkkeeseen muka koskaan kyllästyä..? Mukavaa sunnuntaita sinulle myös!

      Poista
  2. Vaikuttaa kivalle reseptille, kun ei tarvitse kohottaa sämpylöitä moneen otteeseen. Näitä voisikin tehdä, vaivaaminen on joskus aika vaivalloista :). Hauskaa viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tämmönen laiskan leipurin ohje, joten sopii ainakin mulle. Ei tarvi kuin odotella ja valmistuu melkein itsestään:)

      Poista