sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Halpa henkivakuutus - kierrätysheijastin


Olen mielestäni mahdottoman epäpoliittinen henkilö. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että olen tullut houkutelluksi mukaan erään ensi kevään eduskuntavaalien ehdokkaan tukiryhmään. Ompelijana.

Helena on hyvä ystäväni vuosien takaa ja vaikka nykyään kummatkin vaiktuamme ja äänestämme  aivan eri vaalipiireissä, sain kutsun tulla mukaan ideoimaan eduskutavaalikampanjaa ja siihen liittyviä aktiviteetteja. Ehdokas on innokas purjehduksen harrastaja ja taitaapa hänellä olla tällä hetkellä kaksikin paattia laiturissa. Niinpä kampanjaryhmässä hyvinkin nopeasti nousi esiin idea vanhojen purjeiden hyödyntämisestä kampanjatuotteiden suunnittelussa. Ja koska en osannut (taaskaan) pitää suutani kiinni, päädyin niiden ompelijaksi.


Tässä hommassa houkuttelivat ennen muuta uteliaisuus uutta materiaalia kohtaan, poistuminen omalta mukavuusalueelta (miten sitä purjekangasta edes ommellaan?) ja tilaisuus olla mukana jossakin uudessa. Olla osa sellaista projektia, jossa eri alojen taitajat ideoivat parhaita mahdollisia lopputuloksia yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.


Ompelumateriaalina on isopurje mastosta, jonka korkeus on 16 m. Purjekangasta on siis täällä kotona nyt noin 20-30 neliömetrin verran, joten voitte kuvitella, että ennen tänne päätymistä sen tunkeminen henkilöautoon oli oma projektinsa! Nyt purje on jo huomattavasti pienentynyt, sillä kampanjatuotteiden ompelu oli kovassa vauhdissa ennen joulua. Vihreän, merestä ja luonnosta tykkäävän, saaristokaupungissa vaikuttavan ehdokkaan brändiin sopivat hyvin kierrätysmaterialista tehdyt tuotteet.


Ensimmäisenä tuotantoon pääsivät heijastavat purjeveneet. Näissä on vähän sellaista ajatusta, että ne johdattavat turvallisesti kotisatamaan saakka. Ja onhan heijastin erittäinkin halpa henkivakuutus. Toivottavasti jokainen kokeilee auton ajoa pimeällä ja mielellään vielä vähän sumuisella tai sateisella säällä, jolloin tien reunassa köpöttelevän, ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan huomaaminen vaikka katuvaloalueellakin on ihan tuurinkauppaa. Sen jälkeen luultavasti muistaa paremmin napata heijastimen hihanpieleen ulos lähtiessään.


Näiden heijastavien veneiden suunnittelun juju on ns. zero waste -leikkaus, jonka avulla tarvittavat palat leikataan purjeesta aivan tai lähes kokonaan ilman leikkuujätettä. Keskimäärin tekstiiliteollisuus hukkaa leikatuista kankaista 15 % leikkuujätteeksi, joten tuollaisella leikkuutavalla on isossa mittakaavassa jo varsin suuri merkitys yleisen jätteen vähentämisen kannalta.

Tietysti tässä kohtaa voi kyseenlaistaa moisen tekniikan järkevyyden, kun kotona on metritolkulla purjetta, joka ei mahdu mihinkään eikä ainakaan lopu kesken.. Halusin kuitenkin, että näissä on joku juju ja että tekotapa tukee tuotteen ekologista brändiä alusta asti. Ja eipähän tarvitse tyhjennellä roskista niin usein, kun isot ja kankeat jämäpalat eivät tuki sitä samantien:)


Heijastavan veneen leveys on 10 cm ja korkeus ilman ripustuslenkkiä 9 cm. Kampanjan tunnusvärit vihreä (yllättäen!) ja fuksia ovat mukana tuotteissa. Veneen saa helposti heilumaan takin tai laukun vetoketjuun avaimenperärenkaan avulla. Heijastavat osat ovat identtiset molemmillä puolilla, joten ei haittaa vaikka elämän tuulet tätä venettä vähän riepottelisivatkin. Pehmeytensä ansiosta se selviää  myös pesukonereissuista, jos se matkallaan sellaisiin joutuu.

Sallittakoon siis tähän kohtaan pieni vaalimainos: Heijastavia veneitä voi hankkia ja Helena Särkijärven kampanjaa tukea virallisten vaalisivujen kautta täällä. Vene symboloi Helenan matkaa kohti Arkadianmäkeä, joten olkoon tuulet siis myötäisiä!

9 kommenttia:

 1. Kivat heijastimet olet ideoinut ja ovat aina tarpeellisia ainakin pimeään vuodenaikaan, kunhan ihmiset vain käyttäisivät niitä myös kaupungissakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella tarpeellisia ovat. Näitä kun ei koskaan voi olla liikaa.

   Poista
 2. Aivan mahtava idea. Nuo on kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Sarjatyönä yhden tämmösen tekemiseen menee noin 20 minuuttia ja valmiina on 60 kpl, joten on noiden kanssa hetki jos toinenkin vietetty.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mistä niitä ideoita aina tuleekin?Jostain, onneksi:)

   Poista
 4. Hieno idea ja kivoja ovat valmiit tuotoksetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman kokeilukappaleen jälkeen muoto, oikeanlaiset tikkaukset ja ilme löytyivät. Tykkään kyllä itsekin.

   Poista
 5. Mainiot heijastimet ja ihan loistava idea! Nämä viedään kyllä käsistä :D

  VastaaPoista