torstai 11. syyskuuta 2014

Brylcreemit esiin ja rasvaa lettiin!


Hyppäsin eilen 50-luvun kampaamotunnelmiin Hakasalmen huvilassa Helsingissä. Kyseessä on Helsingin kaupunginmuseon Rasvaletti-näyttely, joka esittelee nahkatakkien, olympialaisten ja Armi Kuuselan 50-luvun Helsinkiä tunnelmallisin valokuvin. Näyttelyn osaksi on sisustettu kampaamo, jossa kaksi ammattikampaajaa tekee maksutta kampauksia museovieraille. Mitäs tykkäätte:)


En ole alunperin läheltäkään Helsinkiä. En ole myöskään nähnyt 50-lukua. Silti kuvat innostivat ja ihastuttivat. Suurin osa niistä kertoo ihmisten tavallisesta arjesta, hellahuoneista, keinulaudoista, tiskivuorista ja pyykkipäivistä. Monet kadunnimet ei sano minulle mitään enkä ole koskaan nähnyt rautatieasemaa vastapäätä olevan Makkaratalon paikalla ollutta kivitaloa. Kuvista kuitenkin henkii vahvasti oman aikansa henki, iloisuus, sodanjälkeinen optimismi ja ylpeys siitä mitä oma kaupunki edustaa. Kuvien seurassa on huikea tehdä aikamatka omaan lähimenneisyyteen ja sodanjälkeisen arjen sielunmaisemaan.


50-luvulla suomalaisille tuli tutuksi mm. Coca Cola. Uuden kuplajuoman lanseerauskampanja on ikuistettu museon kuviin. Vuoden 1952 lympialaisten myötä  päästiin myös Lonkeron makuun. Tarina kertoo, että paikallisissa juomaravintoloissa oltiin huolissaan olympialaisten Helsinkiin houkuttelemista ulkomaalaisista vieraista, jotka haluavat kaikenlaisia outoja juomia. Kuten Gin tonicia. Pelättiin, ettei sellaista täällä osattaisi jokaisessa kuppilassa suinkaan valmistaa ja niinpä päätettiin, että tehdään juoma etukäteen valmiiksi pulloihin. Sieltä sen osaa jokainen tiskin takana seisova kaataa laseihin ja vaivalloisesta sekoitusprosessista ei kenenkään tarvitse huolehtia. Uusi juoma maistui olympiaturistien lisäksi varsin hyvin suomalaisillekin ja näin sai alkunsa Lonkero. Kuinka paljon se sitten maistuu esikuvaltaan Gin tonicilta, siitä voidaan olla montaa mieltä.Kampaamossa kuohkeutetaan kutreja ja pyöräytettään ne fiftarikuosiin syyskuun loppuun saakka tiistaista sunnuntaihin klo 11-17 ja torstaisin klo 11-19. Jos siis tiedossa on hyvä syy kauniiseen kampaukseen ja satut olemaan Helsingin suunnassa, niin ei muuta kuin tuonne. Sisäänpääsy museoon ja kampaukset ovat maksutta, joten hyvä syy löytyy aina:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti