keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Viherkeitaita meillä ja muualla

Parvekkeen yrttilaatikko on saanut taustalleen hetekan jousista taiteillun niityllä olevan lampaan. Messuasunnon sisustuksen sekä lampaan ovat suunnitelleet Jyväskylän Aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat.
Jyväskylän Asuntomessut, kohde 42, Kierto Koti.
Näin kesällä ja lomalla on kunnolla aikaa touhuta omalla postimerkkipihalla. Kun kuopsuttaa ja rapsuttelee omia nurkkia, tulee katseltua muidenkin pihoja sillä silmällä, että minkäslaisia ideoita sieltä voisi adoptoida omaan käyttöön. Jyväskylän Asuntomessujen pihoilta ja parvekkeilta bongasin yllättävän monesta kohteesta jonkinlaisen yrttilaatikon tai kesäkeittiön. Sellainen on rakentunut tämän kesän aikana myös meidän pihalle, joten tässähän tuntee olevansa ihan trendikehityksen kärjessä, kerrankin:)

 
Viime kesän yrttilaatikkokokeilulle
kävi talven aikana vähän hassusti, joten kevään tullen piti ryhtyä uuden laatikon rakennuspuuhiin vähän paremmilla eväillä. Vanhan kirjahyllyn lastulevyseinät eivät todellakaan kestäneet talven kosteutta. Lootan seinät olivat kuin kastunutta paksua pahvia ja potkittavissa kumoon hyvin helposti. Pihasta oli talven aikana kadonnut viereistä rakennustyömaata rajaava työmaa-aita, joten istutusten paikkojen miettiminen oli huomattavasti helpompaa. Puuhaan ryhdyttiinkin uudella innolla ja kävi niin, että yhdestä yrttilaatikosta tulikin kaksi. Tällä kertaa laatikot tehtiin lehtikuusilankusta. Jotta varmasti kestävät ainakin seuraavat sata vuotta:) Pinta jätettiin maalaamatta, laatikot saavat ajan saatossa harmaantua kauniisti.


Laatikoiden alta kaivettiin nurmiko pois ja reunojen alle tehtiin kiveys. Pohjalle ja kivien alle asennettiin juurieste mahdollisten juolavehnien, vuohenputkien ja muiden kutsumattomien vieraiden varalta. Laatikon ulkomittoja leveämmän kiveyksen ansiosta nurmikko ei kasva aivan laatikoiden kylkeen kiinni, jolloin ympäristö on näppärä pitää siistinä pelkällä ruohonleikkurilla ilman saksia.


Kaikki kunnia laatikoiden ja pohjatöiden suunnittelusta ja toteutuksesta kuuluu miehelle. Omat sormet olivat mullassa siitä lähtien, kun kärräsin kaupasta näihin täytteet multasäkeistä alkaen. Toisesta laatikosta saivat kodin viime kesäiset mansikan- ja lipstikan taimet, toiseen istutin niin ikään viime kesänä hankitun ruohosipulin ja kylvin tilliä, persiljaa ja salaatteja. Mukaan mahtui kokeilumielessä myös yksi tomaatintaimi. Uutuutena testasin mangoldia, joka on äitynytkin kasvamaan hurjasti. Mutta mitä noista lehdistä ja varsista voi ja kannattaa tehdä? Olen höyryttänyt lehtiä, pilkkonut ja pakastanut jääkuutiomuotissa, jotta niitä voi talvella napata pinaatin tapaan esimerkiksi keittoon tai sämpylätaikinaan. Varsikokeiluihin en ole vielä uskaltautunut.Kuvat laatikoiden rakennus- ja taimien istutusvaiheesta on otettu toukokuun puolivälissä. Tänään laatikot näyttävät tältä:) Eli kylmästä alkukesästä huolimatta jotain on tässä välissä tapahtunut. Reunaan kylvetyt krassit ovat valloittaneet puolet kummastakin laatikosta, basilika paleltui juhannuksen kylmissä keleissä ja krassin lehtien alle jääneet muutamat kypsät mansikat homehtuivat. Tomaatti rehottaa valtoimenaan, samoin sitruunamelissa. Ja uusien perunoiden päälle on saatu tilliä omasta maasta monet kerrat:)

Sitten meiltä sinne muualle, eli palataanpa vielä hetkeksi asuntomessualueen yrttiviljelmiin. Oli kyllä mukavaa huomata, että menneiden vuosien lähes joka pihassa tönöttävien uima- ja porealtaiden tilalle olivat tulleet yrttipenkit. Jacuzzi-huumassa on siis ilmeisesti saavutettu jonkinlainen järkevyyden taso, jossa kohtuullisuus ja ekologisuus voittavat pröystäilevyyden. 

Upeissa yrttilaatikoissa oli nostettavat lasikannet. Näissä laatikoissa kylmät kelit eivät basilikaa vaivaa, vaan ne näyttivät viihtyvän mainiosti. Näihin mahtuu jo ihan kunnon kasvimaan verran taimia. Kohde 10, Kannustalon Lato.
Nyt ilmassa oli selvästi ympäristöystävällistä ja lähiruokaan keskittyvää ajattelua, koska kesäkeittiöihin ja yrttiviljelmiin oli panostettu niin pihoilla kuin kerrostalokohteiden parvekkeillakin. Olipa yhdessä talossa maakellarikin!

Tunnelmallinen kesäkeittiö arkkitehtipariskunnan suunnittelemassa ja Marimekon sisustamassa talossa.
Kohde 23, Skammin talo.
Vasemmalla keittiön seinään sisälle tehty yrttiviljelmä. Seinätelineessä yrtit kasvavat Green House Effectin HomeGrow SACK -kasvatuspusseissa. Oikealla parvekkeen lähipuutarha, sillä kohde sijaitsee kerrostalon 12. kerroksessa. Molemmat kuvat kohde 39, Viherperhe.
Kyllä näillä eväillä siis kelpaa nautiskella lähiruuasta niin täällä kotona kuin tulevissa messukodeissakin, kun laatikosta pöytään on matkaa vain muutama metri ja sisällä ei ihan sitäkään:)

2 kommenttia:

  1. Muistaakseni Kirahvilan Kati taisi just tehdä herkkujaan mangoldista. Tai sit oon nähnyt unta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et nähnyt, sieltäpä löytyi hyvinkin yksi kokeilemisen arvoinen ohje. Kiitos vinkistä!

      Poista