keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

DIY: Door Stop


Eli kuinka pysäytetään tuulen tai kiireisten ihmisten mukana holtittomasti heiluvat ovet. Meillä tällaisia ongelmatapauksia on  kaksin kappalein ja niistä toiseen eli ulkovaraston oveen on nyt löytynyt oivallinen apu: ovistoppari.


Ulkovaraston ovi aukeaa niin paljon kuin tilaa on, eli siihen saakka, kunnes se kolahtaa vastakkaisilla seinillä olevien asunnon ulko-oven ja varaston oven välissä olevaan puiseen koristeritilään. Tai tarkemmin sanottuna ritilän eteen kasattuihin, pihatöistä jääneisiin muurikiviin. Jälki ei varaston oven puolesta ole kovin kaunista, jos se tuohon rosoiseen kivipintaan monta kertaa kunnolla osuu. Tähän olisi kyllä löytynyt apu vaikka rautakaupasta, mutta jotenkin ei raaskinut alkaa porata reikiä tiiliseinään. Ja nyt nämä eivät ainakaan koskaan ole tiellä, kun ne voi siirtää tarvittaessa minne vaan. Eivätkä ole taatusti mitään tusinatavaraa:)


Sen lisäksi, että oven aukeaminen ei pysähtynyt ennen kivikasaa, ovi ei myöskään millään pysynyt auki. Nyt on sekin puuha estetty, kun ovi kiilataan kahden stopparin väliin. Toinen ovistoppari pehmentää oven kolahduksen kiviin ja toinen estää sen heilumisen takaisin kiinni. Yhdelläkin olisi kyllä pärjännyt, mutta kun kerran pääsin vauhtiin, tein näitä saman tien kaksi.Ovistopparit on tehty vanhoista viljasäkeistä ja täytetty isorakeisella soralla. Täytteenä vilja olisi teeman puolesta sopinut näihin oivallisesti. Koska stopparit majailevat pihalla, ei vilja kuitenkaan olisi kauan pysynyt stopparissa vaan olisi pian alkanut viheriöidä saumojen välistä. Joten tyydyin soraan. Isorakeinen sora tuntui myös paremmalta kuin hiekka, koska jos tämä kastuu, soratäyte kuivuu huomattavasti nopeammin.

Jos tuommoinen olisi sisällä, voisi sen viljasn lisäksi täyttää vaikka riisillä, kuivilla herneillä tai muilla keittiön kaapin antimilla.


Muodon ja kasausohjeet ovistoppareihin nappasin täältä. Ohje on englanniksi, mutta kuvista selviää hyvin, kuinka tämä kootaan. Omiin stoppareihin tein ohjeesta poiketen täyttöaukon yläreunaan, koska alhaalla oleva käsin ommeltu sauma tuskin olisi kestänyt stopparin painoa. Näiden mitat ovat 20 cm korkeus ja 15 cm leveys, eli kumpikin nieli soraa noin 10 litraa! Painoa on sen verran, että nyt pysyvät ovet taatusti paikoillaan.

Stoppailu saa kyllä vielä jatkoa jossain vaiheessa, kun sisätiloissa on toinen itsekseen aukeileva ovi.

6 kommenttia:

 1. Samaa olin kirjoittamassa kuin Elliskin, nämä ovat upeat! Yksinkertaiset muotokieleltään ja tyylikkäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä tuli kyllä just sopivan rouheat. Ja niin usein pitää paikkansa se, että yksinkertainen on kaunista.

   Pitää muuten vielä täydentää sen verran, että kaikki palat on ommeltu kaksinkertaisesta kankaasta: säkkikangas+lakanakangas. Tuo säkkikangas kun on sen verran harvaa, että olisi saattaneet pienemmät kivenmuruset tulla siitä ilman lakanakangasta läpi:)

   Poista
 2. Myyttekö näitä ovistoppareita?

  VastaaPoista
 3. Ostaisin näitä myös jos myytte? :)

  VastaaPoista