keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Mökkituliaisten aatelia - Elite of summer cottage presents


Hupsansaa, dinosaurus on työhuoneen oven lisäksi saanut pitää täällä blogistaniassakin jöötä jokusen aikaa, kun lomalainen on huidellut siellä sun täällä. Matkoja suureen maailmaan, kuten Tallinnaan, Koskelle ja Loimaalle, kuten kesälomalla kai kuuluukin tehdä:)


Tallinnassa nautittiin hyvästä kahvista, ihasteltiin vanhan kaupungin keskiaikameininkiä, tehtiin maltillisia ostoksia Karnaluksissa ja harmiteltiin jälleen kerran sitä, miten paljon kivampia ja edullisempia ravintoloita löytyy lahden tuolta puolen. No, pysyypähän hyvin syöminen harvinaisena herkkuna, kun ei sellaisia paikkoja ihan kotinurkilta omalle kukkarolle sopivaan hintaan löydy.


Kotoisemmista kesän grilliherkuistakin nautitaan kotia kauempana, kun kannettavaa grilliä ei vielä toistaiseksi ole isketty kerrostalon takapihalle naapurien ihmeteltäväksi. Kun mökkeily- ja muita kutsuja tulee, onkin kiva viedä tuliaisiksi jotain. Naistenlehdet ja käsityölehdet tarjoilevat kesän korvalla monenlaisia ohjeita mökkituliaisiksi. Meiltä lähdettiin punaisen tuvan tupareihin varsin perinteisin viemisin, kainalossa itse tehtyyn leivinliinaan kääritty lämmin leipä.


Leivinliinan kangas on vanhasta pellavalakanasta, joka vuosin varrella oli saanut vähän ylimääräisiä läiskiä pintaansa. Leikkasin läiskälliset kohdat pois ja palastelin lopun kankaan leivinliinan kokoisiksi paloiksi, joihin kangasväreillä tein leivät. Tikkaukset on tehty ruskealla ja kokonaisuuden viimeistelee oma merkki. Se tekee mielestäni leivinliinasta jotain muuta kuin käytetyn ja uudelleen ommellun palan kangasta. Se tekee liinasta käsintehdyn ja huolella suunnitellun, jollekin ja johonkin tiettyyn tarkoitukseen mietityn uniikin tuotteen.

Liinaan käärittiin omatekoinen hiivaleipä ja kun kaveriksi löytyi suolapussi ja minikokoinen viinapullo, oli perinteinen tupaantuliaislahja valmis.Tuskin sellaista mökkiä tai taloa olisikaan, ettei tälle lahjalle löytyisi käyttöä:)

                                                          ********************************

I have spent my vacation on Tallin, Koski and Loimaa, for example. I have enjoyed the medieval old town in Tallin, drunk a really good coffee there and made some purchases at Karnaluks. Many people in Finland however, spend summer time on cottages. When you'll watch your own family day after day, there is maybe less room and comforts than normally, it's time to cheer up a little and ask some friend to visit your cottage. And when you'll get the invitation, it's nice to bring some present. It's quite hard to know what kind of needs the hostfamily have, so there is one 100 % sure present: home baked warm bread and handmade baking cloth.

I have made this one from old linen and decorated with fabric colour. The traditional housewarming gift in Finland is a bread, salt and spirits.

9 kommenttia:

 1. Tuo merkki-asia on kyllä totta, tulee heti huolitellumman ja harkitumman näköinen liina, kun on panostettu yksityiskohtiin :)

  VastaaPoista
 2. Loistava vieminen, totta tosiaan:)

  VastaaPoista
 3. Lahjan saaja on varmasti iloinen! Ihan mahtava tuparilahja :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista:) Uskoisin myös, että tämmöinen tuliainen kelpaa mihin tahansa huusholliin, vaikka ennestään löytyisi jo monenlaisia kapineita.

  VastaaPoista
 5. Itse juuri pohdiskelin, että tarvitsisin leipäkoriin liinat ja jäin miettimään, että millä tekniikalla ne kannattaisi toteuttaa. Jotakin yksinkertaista, mutta kuitenkin jollakin kivalla yksityiskohdalla. Hauska sattuma, että olit itse juuri moiset toteuttanutkin :) Aivan varmasti mieluinen tuliainen ja kuten sanoit, perinteitä noudattava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuollaiset liinat sopivat mainiosti niin vastapaistettujen leivonnaisten peitoksi kuin leipäkorin somisteeksikin. Ei muuta kuin ompelukone laulamaan!

   Poista