torstai 4. joulukuuta 2014

Onko tämä nyt sellainen neuvostotähti?


Punainen hiipii tänne pieninä askelina. Tänään kannoin Eurkankaasta kotiin joululiinan verran punaista pellavaa (sunnuntaihin asti kaikki kankaat -20 %!) ja nyt sitä on jo patalapuissakin. Äidin vanha, 1960-70 -lukujen villakankainen retrotakki päätyi palasiksi ja pesukoneeseen huopumaan. Sen jälkeen siitä oli helppo leikata tasakokoisia neliöitä, ommella valkoinen huopatähti koristeeksi toiseen kappaleeseen ja tikata kaksi lätkää yhteen. Kappaleiden väliin kiilattu ripustuslenkki on juuttinarusta. Väliin ei tarvinnut laittaa mitään lisätäytteitä, koska huopunut villakangas kaksinkertaisena taatusti pitää keittiökuumat erossa ruoanlaittajan sormista.


Tässä on punaisella pohjalla valkoinen, viisisakarainen tähti. Väreillä on yllättävän paljon merkitystä, koska miettikääpä jos ne olisivat toisinpäin? Jouluisen sijasta tunnelmat saattaisivatkin kääntyä yllättäen neuvostohenkisiksi. Tai ainakin niin kävi kerran lapsuudessani erään viimeistelyä vaille olevan paidan kanssa.


Äiti oli leikannut minulle tipunkeltaisen college-puseron jostakin vanhasta, isommasta paidasta. Kangas oli yksivärinen, hihansuun ja helman resoreissa oli punaisia ja sinisiä raitoja. Edessä oli taskut, jotka oli reunustettu punaisella terenauhalla. Paidan miehusta kaipasi ilmeisesti vielä jotain väreihin sopivaa koristusta ja niinpä äiti aplikoi siihen punaisen tähden. En muista, ehtikö paita olla minulla kertaakaan edes päällä, ennen kuin isä ilmoitti, että punainen viisisakarainen tähti edusti jotain ihan muuta ideologiaa kuin meidän perheessämme noudatettavaa ja tähti sai äkkilähdön.


Muistan, että aplikaatiota ei purettu, vaan tähden ympärille tikattiin erilaisilla koristeompeleilla ympyröitä ja muita kuvioita, joiden tarkoitus oli hälventää tähden muotoa. Ilmeisesti nuo konstit toimivat, koska paita kelpuutettiin takaisin vaatekaappiin. Ja taitaa se olla vanhempien luona yhä edelleen jossakin tallessa:)


Olen aina tykännyt tähdistä je ne kuuluvat mielestäni tunnelmalliseen jouluun. Mutta ehkä eivät sittenkään punaisina. Kategorisoin itseni mielestäni hyvinkin epäpoliittiseksi henkilöksi, mutta jostain syystä tuo collegen koristelu on jäänyt hyvin vahvasti mieleen. Vaikka silloin alle kouluikäisenä minulla ei tietenkään ollut mitään tietoa punaisiin tähtiin ladatuista merkityksistä.

Tähtipatalaput ja ihan vaan muutama muu juttu on pakattu viikonloppua varten pärekoppaan. Espoossa onkin tarjolla tulevina viikonloppuina myyjäisherkkuja monessa muodossa: itse olen mukana Villa Elfvikin luontotalon myyjäisissä 7.12. ja Omnia Finnsin joulumyyjisissä 13.12. Tervetuloa moikkaamaan, jos satutte olemaan maisemissa!

2 kommenttia:

  1. Patalapuistasi tykkään, punainen ja valkoinen on aina raikas yhdistelmä. Tähdet tosiaan kuuluvat jouluun! Eikä tästä kyllä tule mitään neuvostotähteä mieleen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä yhdistelmä ehdottomasti on enempi jouluinen. Hyvin ainakin kävivät kaupaksi tämän päivän myyjäisissä.

      Poista