lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kevättä rinnassa, ja sohvalla - Spring is coming, also to our sofa


Kevätaurinko houkuttelee ihmisestä esiin pienen sisustajan. Ja tässä tapauksessa voisi sanoa myös että bloggaajan, sen verran hiljaista tällä suunnalla on hetken aikaa ollut.

Meillä sisustusinnostuksen kouriin joutui sohva. Nyt ensimmäisenä. Aiemmin täällä olleissa kuvissa on tainnutkin vilahdella väripilkku, punainen sohva, joka meillä on olkkarissa. Vanhat punasävyiset tyynyt tuntuivat uppoavan tuohon liikaa, joten feikki-Linumien oli aika väistyä. Punaraidallisten tyynyjen alkuperä on nimittäin Ikean kangashyllyssä, vaikka ne kovasti yrittävät muistuttaa Linumin ihania (ja kamalan kalliita) raitoja.


Nyt punaiseen joukkoon kaivattiin kuitenkin jotain vähän jämäkämpiä värejä ja joukkoon astui miehinen musta. Tuo sohva on tullut kotiimme miehen mukana ja alunperin siinä oli mustia ja valkoisia tyynyjä. Mutta koska naisen pitää vissiin aina saada sanoa jokunen (viimeinen?) sana sisustukseen, vaihtuivat tyynyt muuton jälkeen raidallisiin ja nyt palattiin takaisin mustaan.


Päälliset on tehty kirpparilta löytyneestä pitkästä suorasta, mukavasti kuluneesta pellavahameesta. Alkuperäiset mustat tyynyt olivat yksiväriset ja tekstuuriltaan hyvin sileät ja tavalliset, ilman päällistenvaihtomahdollisuutta olevat ns. valmiit koristetyynyt. Vaikka tuntui hiukan hoopolta tehtailla mustia päällisiä mustiin tyynyihin, saatiin tällä tempulla elävämpi ja ei ihan niin yksivärisen musta tekstuuri tyynyn pintaan. Kummasti tuli ryhtiä sohvaan näiden mustien komistusten myötä! Ja onhan siellä vielä osa niistä rakkaista raidoistakin mukana.Sohvan käsinojaan sain vihdoin valmiiksi myös kauan aikomani pussukan kaukosäätimille. Näin ne eivät pyöri milloin missäkin, vaan ovat juuri siellä missä niitä käytetään (sohvalla eikä telkkupöydällä esimerkiksi) eivätkä aina löydy takapuolen alta, kun istahtaa sohvalle. Kaava on soviteltu omasta päästä sohvan käsinojan leveyden, kaukosäätimien määrän ja kankaan riittävyyden asettamien reunaehtojen mukaan. Kaukosäätimien lisäksi pussukassa on lokero päivän lehdelle, tv-ohjelmalehtiselle tai mille ylimääräiselle sälälle milloinkin.


Nyt kelpaa siis heittäytyä viettämään lauantai-iltaa uusien tyynyjen keskelle, napata kaukosäädin omasta lokerostaan ja ottaa kaveriksi mukillinen teetä ja itse leivottuja sämpylöitä:)

**********
We have a red sofa in our living room. It' a nice colour spot, but it didn't look like so good with pillows of almost similar colours. I did new covers of an old womens linen skirt, found from a flea market. The fabric gives a little bit rough face for the pillows and black colour gives a much more posture for the whole sofa.

The old pillows looked like Linum, but they are actually from Ikea, because the original stripes of Linum are a bit expensive..

I also did a bag for remote controls. This is made without any special pattern, just adjusting the amount of fabric, the number of remote controls and the measurements of the armrest of our sofa to each other.

Now it's nice to spend Saturday evening in the middle of new pillows with a cup of tea and freshly baked rolls:)

6 kommenttia:

 1. Kyllä näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 2. Hei, päästähän minut nyt pahasta! Olen juuri tuollaisen sohvapussukan suunnitellut ompelevani kohta jo neljän kuukauden ajan, mutten ole löytänyt vielä sopivaa kangasta! Pohdintaan jäi myös se, että mitenkä se pussukka toteutetaan sieltä sohvan puolelta? Eli miten tein omasi, saako kankaan työnnettyä sohvan sisuksiin väliin vai vaatiko se jonkin painon (pohdittiin leveää nauhakujaa ja esimerkiksi kapeaa puu/rautakeppiä, joka pitäisi taskun paikoillaan). Tai että pysyykö se paino paikoillaan vain väliin työntämällä ja mitä häh? :D

  Sohvan ilme kyllä muuttui ylipäätään kivasti noilla tyynyillä, näyttää hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäpä jonkinlainen ohje: kangas on tässä paksua puuvillapellavaa, kirpparilöytö. Pussukan leveys on 33 cm, mitoitettu pääasiassa pussukkaan tulevien kaukosäätimien mukaan. Pussukka roikkuu käsinojan reunalta alas samaiset 33 cm, käsinojan leveys on 20 cm. Sohvan istuinosan puolella pussukalla on käsinojan reunaa alas menevä ja istuintyynyn alle ylettyvä "häntä", eli yhteensä pisin kangaspala tuossa on 86 cm. Tosin mulla istuintyynyn alle jäävä osa on toista kangasta, kun varsinainen paraatikangas loppui kesken.. Meillä tuo menee siis irrallisen istuintyynyn alle. Sohvan kolme istuintyynyä ovat hyvinkin jämäkästi reunojen väliin sijoitettuna, joten sen voimallisempaa kiinnitystä ei tuohon ole tarvittu.

   Kaukosäätimien pussien korkeus ja niiden takana oleva lehtitasku on mitoitettu taas niissä olevien tavaroiden mukaan niin että kaukosäädinten taskut ovat noin 2/3 lehtitaskun korkeudesta. Kaukosäätimien lokeroissa on alaosassa laskokset, jotta lokerot ovat yläosastaan avoimempia ja kaukot on helppo sujauttaa sinne. Tuohon lehtitaskun yläreunan kohdalle pussukan takaosaan pitäisi vielä ommella kuja, johon voi pujottaa ohuen tukikepin, niin kaukosäädinten paino ei vedä pussukkaa reunoista ryppyyn. Tästä voisi kirjoittaa ihan oikean ohjeenkin, käytössä tuo on ainakin varsin kätevä:) Joten pistänpä ohjeen työn alle.

   Poista
 3. Kauniit raikkaat värisävyt, tykkään kovasti raidoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös:) Ne ovat jotenkin aina raikkaita, samalla selkeitä mutta eivät kuitenkaan liian geometrisia tai levottomia.

   Poista