perjantai 3. helmikuuta 2012

Lankaretkellä etelän ihmemaassa


Karnaluks, tuo tarunhohtoinen lanka- ja ompelukansan ostosparatiisi lahden takana on nyt tullut tutuksi minullekin. Iso kiitos ja kumarrus tästä kuuluu Lilan luomuksiin, jonka välitön ja sydämellinen kirjuri otti minuun ja muutamaan muuhun "villakoiraan"  yhteyttä syksyllä ja ehdotti yhteistä reissua Tallinnaan. Lähdin mukaan enempiä epäröimättä, koska olin aikaisemmilla Tallinnan-reissuillani nimenomaan epäröinyt omien suunnistustaitojeni ja miehen lankakestävyyden osalta, enkä ollut tuonne Karnaluksiin vielä eksynyt. Ja sitä paitsi en ollut utelias vain Karnaluksin suhteen, vaan oli kiva tutustua myös innokkaisiin puikkojenheiluttajiin blogien takana.


Mutta nytpä on Karnaluksin tarjonnasta nähty ainakin pieni osa ja ihmeteltävää totisesti riitti. Monen blogin avustamana olen pyörinyt lankahyllyjen ja laatikoiden, nappiputkiloiden, vetoketjumetrien ja kangaspakkojen välissä virtuaalimatkoilla. Puhuttelevia kuvia löytyy lisää mm. täältä. En silti arvannut, että niitä kaikkia ja vielä paljon muuta on NIIN paljon. Hurautimme Hermanni 1:ssä sijaitsevaan Karnaluksiin satamasta taksilla. Erittäin kattavat tiedot kaupan tarjonnasta, maksuvälineistä, jonotuskäytänteistä ja muusta tärkeästä sekä hyvät ohjeet sijainnista niin julkisilla liikkuvan kuin apostolinkyytiä käyttävänkin näkökulmasta löytyvät täältä.


Liike ei ulospäin näytä kovinkaan kummoiselta eikä varsinkaan niin isolta ompelu- ja neulontatarvikkeiden ja materiaalien tukulta, että sellaista ei Suomesta löydy kaiketi mistään. Sisällä sitten onkin aivan eri meininki. Kangaspakkoja, lankahyllyjä, vetoketjupinkkoja, nappiputkiloita, verhotupsuja, puikkoja, helmiä ja kaikkea muuta kuviteltavissa olevaa on tarjolla metreittäin. Yhdellä matkalaukulla varustautunutta shoppailijaa alkoi jo ovella pyörryttää, että nyt tuli kyllä mukaan ihan liian pieni laukku..


Lisää pyörryttävää oloa oli luvassa, kun hyllyjen välissä kierreltiin tovi jos toinenkin ja ulkoilman -20 pakkasasteesta tulleella alkoivat monet vaatekerrokset ja paksu takki kerätä lämpöä lankakorin kanniskelun lisäksi. Hikinen vaellus kuitenkin kannatti, koska mukaan tarttui monenlaisia uusia ja ihania tuttavuuksia. Ja mikä parasta, suurinpiirtein pysyin ennakkoon laaditun ostoslistan raameissa, eli holtittomaksi meno ei sentään yltynyt.


Taannoin hehkuttamaani Rogue-hupparia varten löysin aivan ihanaa Schoeller & Stahlin Ronda-lankaa. Sitä lähti mukaan varmuuden vuoksi sekä petroolinsinisenä (väri tummempi kuin kuvassa) että ajattoman harmaana, koska en osannut päättää kumpi sopisi malliin ja minuun paremmin. Osaatteko te?


Pariin tilausponchoon löytyi myös mukavasti materiaalia, mutta niistä enemmän sitten kun työt ovat valmiina ja uusilla omistajillaan. Samaten kullan- ja hopeanväristä ompelu- ja kirjontalankaa, vetoketjuja ja muuta pikkutilpehööriä kertyi ostoskorin pohjalle. Äitille myös tiedoksi, että kyllä mukaan tarttui muutama verhotupsu, ja ne matkustavat Koskelle jossain sopivassa kohdassa.


Karnaluksista matka jatkui kävellen kohti keskustaa. Matkalla poikettiin lähes vastapäätä Tartu maantien toisella puolella olevaan pikkupuotiin Löng ja löngast / Wool & woollen. Varsin ihastuttava paikka oli tämäkin ja itselleni aivan uusi tuttavuus. Kaupasta tarttui mukaan kolme kerää 100% shetlannin villaa ja 100 gramman kerän hinta oli vain käsittämättömät 3,13 e! Kerässä on vyötteen mukaan 800m lankaa, joten se on edullisuutensa lisäksi myös varsin riittoisaa tavaraa ja päätynee johonkin huiviprojektiin. Tarjolla olevien villakerien värit olivat murrettuja luonnonsävyjä. Tämä kauppa pitää muistaa seuraavallakin Tallinnan-reissulla. Kattava esittely sijainnista, liikkeestä ja sen tarjonnasta löytyy täältä.


Matkalla keskustaan koukattiin Abakhan fabrics -kangaskaupan kautta, josta mukaan ei ihme kyllä tarttunut kuin solkia ja nappeja. Tästä jatkettiin kävellen vanhaan kaupunkiin Vene-kadulle, kohteena Puu ja Putuka Pood. Pienestä puodista löyty taidokkaita erilaisista puulajeista tehtyjä käyttö- ja koriste-esineitä ja mikä meitä erityisesti veti puoleensa, puisia kohtuuhintaisia nappeja. Hinnat olivat 0,50-3,00 euroa. Näille napeille ei vielä ole määritelty tarkkoja kohdekoordinaatteja, mutta niitä oli niin rauhoittava jo pelkästään hipelöidä sormissa, että muutama lähti mukaan. Samaten luonnonläheinen rintakukka, joita onkin ennestään jo yksi omassa käytössä kun ihastuin tähän edellisellä Tallinnan-reissullani. Tämä yksilö  etsii uutta kotia arvonnassa, joka on tulossa tänne tuota pikaa . Kunhan nyt selvitään ensin tästä lankamatkan hekumasta:) Täällä minua ilahdutti erityisesti myös kaunis  ja teemaan sopiva, viimeistelty paketointi.


Aika juoksee Tallinnassa harmittavasti ihan samaa vauhtia kuin täällä kotonakin, joten aivan liian pian piti suunnata takaisin kohti satamaa. Matkan varrella napattiin mukaan vironvilloja Sadamarketista ja sitten olikin jo aika siirtyä laivaan lepuuttamaan jalkoja ja ihailemaan ostoksia. Ja neulomaan eilen illalla kymmenen jälkeen aloitettua Revontulihuivia, joka seilasi mukana matkaneuleena.  Kyllä pöydällinen puikkoja heiluttelevia naisia saikin osakseen ansaittua huomiota ja uteliaisuutta sekä meno- että tulomatkalla, mutta emmepä olleet ainoita joilla oli lankakerä matkaseuralaisena jo mennessä.


Reissusta riittää muistelemista ja tekemistä piiitkäksi aikaa, joten kiitos vielä Lila, Kytsätär, Zelda, Maiju ja Siina ihanasta ja pirteästä matkaseurasta! Koska tältä reissulta tarttui jokaiselle jotakin, niin otetaanhan uusiksi ennen kuin nämä langat on kulutettu loppuun:) Ennen sitä lienee kuitenkin paras painua ellei nyt ihan lankojen keskelle ukkumaan niin ainakin peiton alle, niin huomenna niistä langoista jaksaa jotain tehdäkin.32 kommenttia:

 1. Oi mikä matkareportaasi, ihanuuksia olette löytäneet : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, erittäin ihanuuksia. Oikein sormet syyhyää päästä tekemään noiden kanssa lähempää tuttavuutta.

   Poista
 2. Vau mikä käsityöntekijän paratiisi! Minäkin tykkään kovasti tuosta paketista, ihana viimeistely ostokselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuolta olisi löytynyt varmasti vaikka mitä vielä lisääkin ja pitäneekin varta seuraavalla kerralla koko päivä aikaa yhtä kauppaa varten:)

   Poista
 3. Oi voi, tuonne kun pääsisi! Olen kuullut paikasta ylistystä, mutta toistaiseksi ei ole vielä tullut ylitettyä lahtea lankaostoksia varten. Kiva matkapostaus muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se minullakin aikansa kesti ennen kuin tämän reissun putiikit tulivat tutuksi, vaikka vanhankaupungin ja sataman lankakaupoista olen kerän jos toisenkin kuskannut kotiin aiemmilta reissuilta. Nyt en voi kyllä muuta kuin liittyä noiden paikkojen suosittelijoihin ja sinne suuntaan kyllä jatkossakin:)

   Poista
 4. Kuulosti ihanalta reissulta! Jos asuisin siellä etelässäpäin änkeisin kyllä ehdottomasti mukaan! Tuo karnaluks vaikuttaa kyllä ihan sellaiselta must-paiklata mikä pitää joskus tsekata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä reissulla meitä oli yhteensä kuusi ja pari innokasta neulojaa oli liikkeellä Jyväskylästä, joten tervetuloa mukaan vaan ensi kerralla!

   Poista
  2. Niin Auli, tule ihmeessä sinäkin ensi kerralla mukaan. Aika kaukaa meistäkin osa oli matkaan lähtenyt. Hyvää etukäteissuunnittelua vain vaatii ja tietysti marssikestävyyttä:)

   Poista
  3. Mukaan vaan Auli seuraavalle reissulle :) Jospa keväällä tai loppu kesästä pääsimme uudestaan!

   Poista
 5. Mukava matka. Ihania lankoja sait hankittua. Minulla vielä nuo Karnaluksin ihmeet näkemättä. Mutta jonain päivänä vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se minullakin kesti ennen kuin sinne asti pääsin, mutta kyllä kannatti:)

   Poista
 6. Ihana matka varmasti ja ihanuuksia on ollut paljon tarjolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä oli enemmän kuin oiken edes tajusi ja varsinkin enemmn kuin millään matkalaukulla olisi saanut kotiin kannettua:)

   Poista
 7. Kiitos loistavasta seurasta sinulle. Uusiksi on kyllä otettava sopivan tilaisuuden tullen. Ihana Revontulihuivisi jäi väriltään niin polttelemaan, että nyt kun minullakin on tuota samaa sävyä niin lienee pakko hankkiutua eroon Revontuli-neitsyydestä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle:) Pientä varastointiongelmaa on havaittavissa, mutta silti niin paljon kaikkea kivaa olisi vielä voinut lähteä mukaan. Joten odottavat sitten sitä seuraavaa reissua:) Mietin myös, että sitä punaista vironvillaa olisi sittenkin voinut napata varastoon vyyhdin, jos tulee tarvetta tehdä jollekin lahjaksi tuommoinen punainen huivi.

   Poista
 8. Oi,miten ihanalta näyttää! Tahtoisin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tuonne kauppaan joskus pääsisin :))

   Laita mulle sitten viesti, kun saat klipsuista jotain tehtyä :))

   Poista
  2. Aivan varmasti Anneli kuulet ja näet sitten, kun olen klipsuja saanu kerättyä ja kasattua laukun verran. Turun suunnassa niitä kuulemma taas odottaa iso kasa, viikon päästä pääsen ne hakemaan.

   Poista
 9. Kyllä olette hyvän saaliin sieltä mukaan tuoneet! Oma Tallinnan reissu tulee olemaan aikaisintaan toukokuussa, sinne asti pitää kadehtia muiden ihania ostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnasta kyllä löytyy niin kadehdittavan ihania ja edullisia kauppoja käsityöihmisen näkökulmasta, että on tosi kiva kun tästä Helsingistä on sinne niin lyhyt matka.

   Poista
 10. Kiitos seurasta! ...ja ihania ostoksia sinullakin :)

  Tuolla Karnaluksissa meni kyllä ensikertalaisen pää ihan sekaisin... Nyt kun tietää mikä paikka on ja m i l l a i n e n valikoima niin ensi kerran osaan varustautua jo henkisesti etukäteen siihen tavarataivaaseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin noin! Olinhan kuvia nähnyt ja muiden kokemuksia lueskellut, mutta eipä sitä silti vaan oikein osannut tarpeeksi suurella itsehillinnällä ja järjestelmällisyydellä varustautua sen materiaalitaivaan keskellä.

   Poista
 11. Ihana raportti matkasta! On tosi kiva välillä lukea toistenkin käynneistä Tallinnassa, itse kun olen niiin monta kertaa kirjoittanut aiheesta.
  Kiitos myös kun mainitsit tuosta, että mun blogista löytyy kulkemis- ja kauppaohjeistusta.
  Hyvät ostoksetkin oot tehny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun blogistasi löytyy tosi kattava ja hyvin ajantasalla pidetty tietopaketti noista Tallinnan lankakaupoista. Joten kyllä sinne on kiva viitata:)

   Poista
 12. Kiitos seurasta :) Minusta meillä oli oikein kiva reissu! Uusiksi otetaan jossain vaiheessa :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi hyvistä järjestelyistä, oli mukava olla porukassa mukana ja tutustua uusiin ihmisiin!

   Poista
 13. Kiitos Elina vielä mukavasta matkaseurasta. Tämä sinun postaus on hienosti kirjoitettu matkasta. Uusi matka tehdään, eikö näin päätetty? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin itsellesi! Ja kyllä, uusi reissu tähtäimeen ilman muuta.

   Poista
 14. Kiitokset minultakin mukavasta matkaseurasta!

  VastaaPoista
 15. Ihan mielettömät nuo nauhavalikoimat - langoista puhumattakaan... mutta kun en itse juurikaan neulo, kiinnitin heti huomion nauhoihin... tuonne pitää päästä!!
  Kiva, kun vinkkasit ja kerroit teidän reissusta muutenkin, kuullosti tosi kivalta :D

  VastaaPoista
 16. Kaks kertaa olen mäkin käynyt ja ihana paikka on!
  Olin viimeeksi kesällä, lämmintä sisällä varmaan 35 astetta, hiki virtas, mut kyllä oli mukavaa ja niin monipuolista.
  Ihanat nappivalikoimat!!!

  VastaaPoista