maanantai 13. helmikuuta 2012

Lämmintä leipää!


Viikonloppu ja netittömyys takana ja olen taas vuoden vanhempikin kuin viimeksi kirjoitellessani. Kiitokset SNY:lle onnittelukortista ja heijastavasta yllätyksestä:) Nyt kun on taas vuoden lähempänä jossain tulevaisuudessa siintävää mummoikää niin viikon voi mainiosti aloittaa makoisasti itse tehdyllä leivällä. Kaupan vaaleat leivät ovat usein höttöisiä ja sisältävät ties mitä lisäaineita, joten olen kokeillut omassa koekeittiössä erilaisia vastaiskuja tuolle höttöleipien maailmalle. Alkuperäinen ohje on Vaasan Leivotaan hyvää yhdessä -kierrevihkosesta, jonka olen aika monta syntymäpäivää sitten saanut kummitädiltä lahjaksi ja joka edelleen on erittäin ahkerassa käytössä:) Tätä ohjetta on alkuperäisestä hiukan tuunailtu oman mielen ja keitiön mukaiseksi. Juureen tehty leipä on helppo ja nopea valmistaa, siihen sopivat melkein mitkä vaan kaapista löytyvät jauhot ja iltapaksi uppoaa ihan varmasti useampikin siivu.

Kotekoinen juureen leivottu leipä, 2 kpl

Edellisenä päivänä, juuri:
0,5 l     viileää vettä
1 tl       kuivahiivaa tai 10g tuoretta hiivaa
5 dl      hiivaleipäjauhoja tai spelttijauhoja

Seuraavana päivänä, taikina:
2 rkl    siirappia
2 tl      suolaa
loput kuivahiivapussista tai 15g tuoretta hiivaa
6-7 dl  hiivaleipäjauhoja

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää seos veden joukkoon. Vatkaa kunnes taikinajuuri on tasaista ja anna sen seistä liinalla peitettynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Lisää seuraavana päivänä taikinajuuren joukkoon siirappi ja suola sekä jauhot, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Jos käytössä on tuoretta hiivaa, liuota se pieneen määrään nestettä ja sekoita taikinaan ennen jauhojen lisäystä. Alusta taikina jauhoilla kimmoisaksi. Osan jauhoista voi myös korvata leseillä, hiutaleilla tai esimerkiksi ruis- tai grahamjauhoilla. Anna taikinan kohota peitettynä puolisen tuntia.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin pyöreät leivät. Ripottele leivän pinnalle hiukan jauhoja ja taputtele kevyesti matalammaksi. Anna leipien kohota leivinliinan alla noin puoli tuntia.

Paista kohonneet leivät 225 asteessa 20-30 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Laita paistamisen ajaksi uuniin vesiastia äläkä peitä leipiä heti paistamisen jälkeen, niin saat niihin mukavan rapean kuoren.


Sitten ei muuta kuin terävällä vetsellä siivuja ja voita päälle niin viikko lähtee mukavasti käyntiin!

11 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä leipää, vie varmaan kielen mennessään. Samalla myös ystävänpäiväterveiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin lämpimät ystävänpäiväterveiset sinne!

      Poista
  2. Myöhästyneet syntymäpäivä onnittelut. Leipä näyttää ihanalta. t. karppaaja, joka tuskissaan katsoo tuoreita leipiä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, tuo ei kyllä taida kuulua karppaajan kärkisyötäviin.. Kiitos onnitteluist!

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut! Just tässä mietin, että pitäis syödä vähän iltapalaa, kun niin nälkä tuntuu mahassa. Sit näin sun maukkaan näköiset leivät. Ois pitänyt minunkin leipoa, eikä tehdä käsitöitä tänä iltana, niin saisin tuoretta leipää. Kiitos ohjeesta, jospa minäkin joku ilta. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  4. Hei onnittelut sinulle!!! Täällä myös vietettiin synttäreitä viikonloppuna ;-)) Tuo leipäsi näyttää niin maistuvalta! Ja edellisten postausten käsityöt...Upeita kaikki!

    VastaaPoista
  5. Aina on mukavaa olla vuoden vanhempi ;), onnea. Lämmin leipä ON hyvää.

    VastaaPoista
  6. Myöhästyneet mutta sitäkin lämpimämmät synttärionnittelut sinulle - ja samalla myös ystävänpäivän toivotus <3
    Tuo leipä näyttää tosi hyvältä... pitäisipä taas joskus kokeilla leivän leipomista :)

    VastaaPoista
  7. Onnittelut minultakin ja oikein hyvää ystävänpäivää. Minulla on tänään 'leivän syntymäpäivä'. Jauhot jauhoin aamulla oman pellon vehnästä ja leivinuunissa roihuaa nyt tuli. Lähiruokaa on tarjolla siis meillä tänään. Luin muutama viikko sitten leipurista, joka käytti taikinajuuren hunajalla. Hunajassa on kuulema luonnon hiivaa, joka saa taikinan kohoamaan. Tosin juuri taisi muhia useamman päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, melkein tuoksuu leipä ja kuuluu tulen ääni tänne asti! Minulla on myös yksi kirja, jossa neuvotaan monipäiväisten juurten tekoa. Niillä saa leipään ihanasti makua, mutta pienissä tiloissa moisten käyttäminen ja säilöminen on hiukan haastavaa. Niillä ruvetaan hifistelemään sitten kun on vähän isompi keittiö, tai siis ylipäätään keittiö:)

      Poista
  8. Kiitos kaikille onnitteluista, ne lämmittävät mieltä samalla tavalla kuin tuo lämmin leipä nälkäistä vatsaa:)

    VastaaPoista