lauantai 26. marraskuuta 2011

Enkeleitä, onko heitä


Eiköhän näin joulun alla enkeleitä ole monessa muodossa. Enkelit askartelevat joulun alla pukinkonttiin läheisilleen monenlaista annettavaa. Enkelit lahjoittavat joulun alla tavaraa tai rahaa vähävaraisten perheiden joulunviettoon. Ja enkeleitä kannetaan kotiin tavaratalojen jouluosastoilta, sisustus- ja lahjatavarakaupoista ja askarrellaan lasten kanssa päiväkodissa, kerhossa tai kotona. Ja kyllä niitä askartelevat ihan aikuisetkin:)

Nämä enkelit ovat kierrätyksen asialla. Kaupasta näitä varten on hankittu vain tuo pää ja kädet, muut materiaalit ovat aiemmin olleet jossain muussa käytössä tai jääneet yli muista projekteista. Tämmöisen kierrätysenkelin tekeminen on oikeastaan aika helppoa. Ja varsin hauskaa. Yksi juttu mikä tuon pään lisäksi ehdottomasti tarvitaan on kuumaliimapistooli, kaiken muun voikin aikalailla näistä ohjeista soveltaa oman mielen mukaan.


Suuri osa kierrätysenkeliin tarvittavista materiaaleista löytyy useimmiten kodin kaapeista ja varastoista:
Enkelin pää ja kädet
Pahvia tai jotain muuta tukevaa taipuisaa materiaalia vartalon muotoiluun
Piippurassia käsivarsiksi
Erilaisia kangaspaloja vaatteiksi
Vanha pitsiliina hameeksi
Pahvia sekä halutessa valkoisia höyheniä siipiä varten.

Näiden enkeleiden hameen alunen on tehty kirkkaasta muovipakkauksesta, joissa esimerkiksi myydään joitain vaatteita tai leluja.


Ensin vartalomateriaalista pyöräytetään sopivankokoinen ja -korkuinen kartio, joka niitataan kiinni. Alaosa tasataan saksilla niin, että kartio pysyy tukevasti pystyssä. Taita piippurassi keskeltä, laita reilusti kuumaliimaa enkelin hartioiden ja pään sisään ja työnnä piippurassi keskikohdastaan enkelin pään sisään. Näin pää on saanut hartiat ja käsivarret, kun taitat piippurassit kohtisuoraan sivuille. Pursota kuumaliimaa posliinikäsien sisään ja työnnä kädet paikoilleen piippurassin kumpaankin päähän. Omat enkelini eivät ole kovin pitkäkäsistä laatua, joten leikkasin valmiista piippurassipätkästä kummastakin päästä parisen senttiä pois ennen posliinikäsien liimaamista. Lisää tämän jälkeen vielä liimaa enkelin hartioiden ja pään sisään piippurassin päälle ja liimaa koko komeus ihan aluksi leikkaamasi vartalokartion yläpäähän.


Seuraavaksi päästäänkin naisten lempipuuhaan, eli pukeutumiseen. Leikkaa sopivasta kankaasta hiukan vartalokartoa matalampi kangaspala hameeksi. Leveyden voit päättää sen mukaan kuinka leveähameisen enkelin haluat. Ompele hamekangas lieriöksi ja käsittele helma haluamallasi tavalla. Minä ompelin helmaan päärmeen, mutta sinne sopivat myös pitsit ja koristenauhat yms. Ompele hameen yläosaan rypytyslanka ja kiristä hame vartalon päälle kainaloiden alapuolelle. Hihoja varten leikkkaa käsivarren mittaiset palat, huolittele hihansuu ja ompele hihat oikeat puolet vastakkain putkiloiksi, joka jää molemmista päistä auki. Käännä hiha oikein päin ja solmi narulla kiinni sopivaan kohtaan käsivartta, niin että hihansuut tulevat kauniisti käsien päälle.

Alusvaatteet ovat näin valmiina. Leikkaa hameeksi tulevasta pitsiliinasta keskustasta irti sen kokoinen ympyrä, että saat liinan pujotettua enkelin pään yli alushameen päälle. Leikkaa mielummin hiukan liian pieni kuin liian suuri aukko, koska aukko joka tapauksessa venyy pitsiliinamekkoa päälle puettaessa. Liimaa pitsiliina kuumaliimalla sopivalle korkeudelle. Liimaa kannattaa käyttää runsaasti, jotta leikattu virkkuureuna ei lähde purkautumaan.


Tässä vaiheessa näkyvissä on pitsiliinan leikkuureuna ja enkelillä on myös kirkkoon epäsopivasti paljaat olkapät. Joten jotain vielä puuttuu. Näiden peittämiseksi leikkaa kankaasta sen verran pitkä suorakaide, että se kaksinkerroin taitettuna peittää pitsiliinan reunat ja leveys on sellainen, että olkapäät jäävät peittoon. Leikkaa kaitaleen keskelle pääntie ja pujota tämä yläosa enkelin pään yli. Solmi kaitale vyötäröltä koristenauhalla ja asettele helmat niin, että alta ei näy pitsiliinan yläreunan liimaa. Mikäli pitsiliinan liimasauma on kovin alhaalla tai yläosa ei leveyssuunnassa peitä kaikkia liimajälkiä, voit leikata kankaasta kaitaleen ja kietaista sen enkelin vyötärölle ennen yläosan asettelua ja vyötärönauhan sitomista. Kaula-aukko koristellaan nauhalla, joka liimataan kuumaliimalla kauniille laskoksille.


Siivet leikataan valkoisesta pahvista. Ne voi jättää joko valkoisiksi, liimata niihin valkoisia höyheniä kuten tässä tai vaikka koristella kullan-, hopean- tai helmiäisenhohtoisilla spraymaaleilla. Siivet liimataan kuumaliimalla enkelin selkään ja näin enkeli on valmis.

Enkelitä viikonloppuunne!

12 kommenttia:

  1. Kauniita hyvän tahdon -lähettiläitä. Pitsiliinat ovat saaneet arvoisensa kierrätyskohteen.

    VastaaPoista
  2. Voi kun tuli ihana olo katsellessani sinun enkeleitä.. enkeleitä onko heitä ?.... kyllä heitä on !

    VastaaPoista
  3. Tuulikki: Sellaisiahan nämä näin joulun alla ovat. Aika monta pitsiliinaa olen tällä tavalla saanut uuteen elämään.

    Tarja: Mukavaa, että enkelit toivat piristystä ja hyvää oloa, sitä varten ne ovat:)

    VastaaPoista
  4. Todella kauniita enkeleitä olet tehnyt !

    VastaaPoista
  5. Oih,kertakaikkiaan ihastuttavia enkeleitä!

    VastaaPoista
  6. Tosi kauniita ja hienosti käytetty kierrätysmateriaalia ♥

    VastaaPoista
  7. Oi miten ihanat enkelit. Pitsiliinat käyvät näihin tosi hyvin. Hyvä idea!

    VastaaPoista
  8. Niin minäkin luulin lataavani suoraan koneelta, kunnes tuli ilmoitus että kuvatila täynnä! Eli ne tuli ainakin minulla automaattisesti tuolta picasan kautta! Mutta täytynee nyt yrittää jotenkin selvitä tästä ongelmasta:)

    Ja voi kun ihania enkeleitä! :)

    VastaaPoista
  9. Voi kuinka kauniita enkeleitä!=)

    VastaaPoista
  10. Anneli: Kiitos:)

    Intsu: Mukavaa, että tykkäsit.

    Ingi: Tunnelmallisia nämä tosiaan ovat. Ja pitsiliinojen ansiosta niihin saa mukaan vielä monenlaisia muistojakin, jos liinat kaivelee omasta kaapista.

    Neferi: Näihin on saatu uppoamaan kyllä aika paljon kierrätettyä ja kenties muuten roskiinjoutumisvaarassa olevaa tavaraa.

    Laura: Niinpä, nyt vaan pitsiliinatutkat vireeseen, kun seuraavan kerran menet kirpputorikierrokselle:)

    Eeva: Pitäneepä minunkin siis tutustua tarkemmin tuohon Picasaan, ennen kuin samainen ilmotus kolahtaa tänne. Hyvä huomio, en kyllä ollut ajatellut, että kuvat automaattisesti sinne menisivät, mutta mistä näistä koneista koskaan tietää.

    Enkulin käsityöt: Onneksi kirpparit on yleensä pitsiliinoja pullollaan, jos ei omia raaski leikellä. Sieltä nämäkin ovat peräisin.

    Sari: Kiitos kiitos:)

    VastaaPoista