lauantai 10. syyskuuta 2011

Tunnelmia Helsingin Kädentaitomessuilta

Aurinkoinen huopalaukku. Minna Suuronen Design

Helsingin Wanhan Sataman Kädentaitomessut houkuttelivat tänään monen upean käsityöntekijän lisäksi minut paikan päälle ihastelemaan suomalaista käsityöosaamista ja nauttimaan tunnelmasta. Wanha Satama sopii paikkana erinomaisesti käsityömessuille, koska se on tunnelmallinen ja kodikas verrattuna isoihin messuhalleihin.

Messuilla oli edustettuna monia lankataloja, erilaisia vaateita niin aikuisille kuin lapsillekin, kirjonta- ja käsityötarvikkeita moneen lähtöön, helmiä ja askartelutarvikkeita, kirjoja, lehtiä, puu- ja nahkatuotteita, keramiikkaa ja kierrätystä sekä paljon paljon muuta. Poimin kameralla muutamia parhaita paloja, jotka erityisesti sykähdyttivät minua.


INTOA Designin iloiset räsymattokassit ja hauskat farkkutossut saivat hymyilemään. Kyllä tuollaisen kassin kanssa olisi mukava lähteä työpäivän jälkeen ruokaostoksille tai vaikka kauniina kesäpäivänä rannalle. Tukevassa ja reilun kokoisessa kassissa kulkisi maitolitra jos toinenkin vaivattomasti kotiin tai pyyhe rannalle.


Farkkutossut edustavat myös kekseliästä materiaalien uusiokäyttöä. Kun itsekin olen farkuista askarrellut kaikenlaista, niin nämä kiinnittivät heti huomion. Iloisenvärinen froteevuori ja farkkujen tikkaukset ja muut yksityiskohdat antoivat tossuille pirteän ilmeen. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu myös muita farkuista jalostettuja tuotteita.


Kierrätysfilosofia ilmeni kauniisti myös MinDecon tuotteissa. Nämä olivat romuromantiikkaa parhaimmillaan:) Vanhat ruostuneet sakset ja muut keittiövälineet olivat tuunattuina saaneet uuden elämän, joka harmonisuudessaan sopii monenlaiseen sisustukseen. Huolellinen ja siisti käsityön jälki näiden esineiden ympärillä viimeisteli kokonaisuuden.


Messuilla tulee tarkasteltua myös itse tuottiden lisäksi niiden esillepanoa. Jokainen joskus käsitöitään myynyt tai lahjaksi vienyt on varmaan pähkäillyt enemmän tai vähemmän paketoinnin ja pakkaamisen kanssa. Tuotteen pakkaus ja esillepano vaikuttavat kuitenkin todella paljon siihen, minkälainen mielikuva tuotteesta ja sen tekijästä muodostuu. Messuilla myös tarjonta on niin valtavaa, että hieman erilaiset ratkaisut erottuvat hyvin edukseen.


T:mi Minna Udd-Kervinen valmistaa käsityönä neuletuotteita kasvivärjätystä villasta. Näppärät sukkakukkarot miellyttivät kovasti silmää, mutta erityisesti pidin tuotteien esillepanosta. Messuosaston seinää koristi kolmiulotteinen patjajousisto, johon kukkarot oli aseteltu näyttävästi. Pöydällä kukkarot miehittivät vanhan puisen perunalaatikon seinät. Sen lisäksi että esillepano oli kaunis, se sopi täydellisesti yhteen tuotteiden tunnelman kanssa ja kokonaisuus jäi erittäin positiivisena mieleen.


Todella tyylikäs ja ekologinen ratkaisu korvakorujen siistiin esillepanoon löytyi Tytti Aalto Designin pöydältä. Vai mitä sanotte näistä? Yleensä korvakorut kiinnitetään pahviin tai sujautetaan johonkin pieneen pussukkaan. Pahvista ne ennemmin tai myöhemmin yleensä irtoavat ja pussukoille kertyy helposti hintaa. Nämä kuorituista oksista sahatut kiekot, joihin korut on kiinnitetty, olivat aivan loistava ratkaisu. Lisäksi jokaiseen kiekkoon liittyy tarina, koska niillä on puina ollut erilaisia merkityksiä omistajalleen. Lisäksi korujen tekijä antoi vinkin, että puukiekosta voi askarrella kotona vielä vaikka avaimenperän itselleen, joten tämä pakkaustapa ei tuota myöskään turhaa, roskiin päätyvää materialia.


Sitten vielä sokerina - tai pitäisi varmaan sanoa että saippuana - pohjalla nämä makeat leivokset. Aah mitä ihanuuksia sekä näkö- että hajuaisitille vessan tai kylpyhuoneen piristykseksi! Herkkujen takaa löytyy The Soap Boutique ja onpa tosiaan hyvä, että nämä eivät ole syötäviä. Silmänruokaa sen sijaan riitti. Muuten olisi tullut syötyä ihan liian monta leivosta messukierroksen päätteeksi:)


Nyt mukaan tarttui maltillisesti yksi leivos sekä roppakaupalla hyvää mieltä ja tietysti muutama lankakerä:) Kädentaitomessuille ehtii tutustumaan vielä huomenna kello 10-17.

9 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista olipas kiva nähdä noita esittelemiäsi juttuja :)

  VastaaPoista
 2. Kädentaitomessuilla on mukavaa käydä tekemässä tarviketäydennyksiä ja ihailemassa kädentaitoja.
  Kivoja tuotteita olet löytänyt ja kuvannut.
  Kunhan messut ovat Oulussa, sinne täytyy mennä päiväksi kiertelemään :)

  VastaaPoista
 3. ihania nuo saippuamuffinit, ihan tekisi mieli syödä! :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä messuilta tosiaan kaiken materiaalisen hyvän lisäksi tarttuu kivoja ideoita ja tarvikevarastoihin täydennyksiä. Noilla muffinssisaippuoilla saa kyllä kylppäristä kuin kylppäristä tosi makean:)

  VastaaPoista
 5. Kivoja kuvia. Tuo huopalaukku on huippu.

  VastaaPoista
 6. Hei,
  klikkauduin blogiisi ja voi, onpa sinulla hyvä kamerasilmä! Hieno raportti messuilta, kylläpä nyt harmittaa, etten ennättänyt sinne..Värikästä syksyä!

  VastaaPoista
 7. Enkulin käsityöt: tuo huopalaukku tuntui mys ihan minun näköiseltä.

  M. Orvokki: mukavaa, että eksyit tänne:) Onneksi niitä käsityömessuja on vähän siellä ja täällä pitkin Suomea, toivottavasti ennätät joihinkin kurkkimaan.

  VastaaPoista
 8. Hauskat noi kukkaro sukat. :)
  Ja oot sää vaan tosi taitava.Aijempia postauksia tuossa samalla kattelin.Aivan ihanat noi pitkät kanervan väriset sukat.Ittelläki paritki pitkät sukat vaiheessa. :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sny! Pitkistä sukista minäkin tykkään, odottelen vaan viileämpiä kelejä, että niitä pääsee käyttämään.

  VastaaPoista