perjantai 15. marraskuuta 2013

Kädentaitomessuilta kotiin kannettua - Some shopping in Finnish Handicrafts 2013 fair


Ihana messupäivä Tampereen kädentaitomessuilla takana! Tämän huushollin parempi kamera on matkustanut miehekkään mukana Keski-Suomeen, mutta sehän ei estänyt minua illan hämärissä kuvaamasta messuilta kotiin kannettuja ihanuuksia. Itse messuillahan ei saa kuvata lainkaan, ja koska ihan joka putiikista ei sentään budjetti kestänyt tehdä ostoksia, pysyy kuvien määrä hallinnassa:)



Miksi messuille pitää ruuhkista, samaan viikonloppuun osuvista työjutuista ja pitkähköstä matkasta huolimatta joka vuosi päästä? No siksi. Että on rentouttavaa ja inspiroivaa viettää koko päivä katsellen muiden taitavien tekijöiden hienoa kädenjälkeä ja loistavasti keksittyjä ja toteutettuja ideoita. Että on mukavaa tavata tuttuja. Voi törmätä vuosien takaiseen tanssinohjaajaan, joka näyttää ihan samalta kuin silloin 15 vuotta sitten. Näkee ilmielävänä ihmisiä niiden blogien takaa, joiden seurassa kotikoneella on viettänyt monia hauskoja hetkiä. Ja on niin mukavaa hankkia kestäviä, kotimaassa pientuottajien käsistä lähteneitä tuotteita omaan kotiin, itselle tai lahjoiksi.


Ihan ensimmäiset jutut tulivat kyllä itselle. Elliksen ja Wirberryn puodissa oli paitsi aivan ihania tuotteita, myös hymyilevää ja lämmintä palvelua. Silmäni suorastaan ripustautuivat ensin Wirberryn pellavatunikaan, joka sopii farkkutytölle väriensä puolesta just eikä melkein. Mukaan lähti myös Elliksen hyvien unien tyyny, joka pääsikin heti makuuhuonenallen halittavaksi. Haleja myös sinne messupuotiin!


Jouluisina juttuina mukaan tarttuivat tähtilasinaluset. Harmi vaan, mieleen ei lainkaan jäänyt sen puodin nimi, josta nämä löysin. Messupäivän päätteeksi laukussa oli useita paperi- ja muovipusseja, joiden sisällä oli oivallinen tuote, mutta päällä ei mitään viitettä tekijästä. Näin huomaa, miten pakkaus tai kotiinkantopussi on itse tuotteen lisäksi varsin tärkeä markkinointinäkökulmasta. Nytkin niin mielläni kertoisin, kuka nämä mainiot tähdet on tehnyt, mutta kun itse tuotteessa ei ole tekijästä tietoa eikä sen paremmin siinä pussissa johon nämä paketoitiin, niin mainostaminen kuivuu kokoon alta aikayksikön. Ja pienyrittäjälle kaikki tämmöiset maksuttomat maininnat ovat elintärkeitä ja tyytyväinen asiakas laittaisi mielellään viestiä eteenpäin viidakkorummun voimin. Kun vaan tietäisi ketä kehua!


Eilen postilaatikkoon kolahtaneessa Suuressa Käsityölehdessä oli vallan vaikuttava pitsihuivin ohje Rowan Fine Art -langalle. En tunnetusti kuulu niihin ihmisiin, joilla on vain yksi käsityö kerrallaan kesken. Nytkin on useita neuleita ja niinpä mies messuille lähtiessä vähän varoittelikin ihastumasta liikaa uusiin lankakeriin. Fine Artin värit eivät oikein innostaneet, mutta taisi lankaostolakon siitä huolimatta käydä vähän huonosti..


 Hys hys, ettehän kerro, että kassissa kotiin kulkivat Titityyn osastolta nämä ihanaiset Vivacious 4Ply -vyyhdit:) Huivin tekoon tosin saattaa jokunen hetki kulua, kun erityisesti miehekkään villapaita ja parit joulumyyjäistuotteet pitäisi saada ensin valmiiksi, ennen kuin noihin vyyhteihin pääsee sormensa upottamaan.


Kädentaitomessuilla laukussa kulkee ostosten lisäksi tietysti käsityö. Mun neulomukset ovat matkustaneet varsin turvattomasti tähän saakka. Niinpä olen pitkään jo kaivannut puikkojen pidikkeitä. Ne estäisivät silmikoiden karkaamisen silloin, kun käsityö pyörii laukussa villisti laukun omistajan kaivellessa villisti  esimerkiksi kukkaroa tai puhelinta puikkoparkojen lähistöltä. Lankakauppa Kerän osastolta löytyi "turvavyö" matkakäsityölle ja käsityöpussukkaan muutti yksi pari Koti meidän -puikonpidikkeitä. Omenapuusta, omassa puutarhassa olevan omenapuun kunniaksi. Ja nämä tottakai pääsivät kotimatkalla junassa samoin tein käyttöön.


Monivaiheisen messupäivän jälkeen on mukava istuskella kotona kaikessa rauhassa uusi pellevatunika päällä ja lämmin glögimuki kädessä. Pian löydyn sohvalta sukankutimen äärestä ja varmaan hyvin pian sen jälkeen höyhensaarilta. Toivottavasti muiden messureissut olivat yhtä antoisia!

**********

I spend a gorgeous day at Finnish Handicraft 2013 fair in Tampere. Finnish Handicrafts is Europe's largest fair event of the handicrafts and applied arts industry. It's always so enchanting to see how wonderfull ideas and great products Finnish handicraft entrepreneurs have.

And now I have some of them here at home: a few skeins of Vivacious 4Ply garn for a scarf, a beautiful linen tunic, pillow from recycled jeans, star beer mats and wooden knitting stick holders for travelling knitting.

24 kommenttia:

  1. Ai vitsi nuo puikonpidikkeet olisivatkin hyvä hankinta! Ei karkailisi silmukat työmatkakutimesta eikä sukkapuikot puhko kangaskassia, jossa käsityö kulkee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo vaikuttivat kyllä oikein päteviltä. Etsin pidikkeitä monelta kojulta ja aina neuvottiin eteenpäin mistä voisi löytyä - ihailtavaa kauppiasyhteistyötä!

      Poista
  2. Oi sinä ihana - olen niin iloinen, että tunika löysi sinut ja sinä sen! Toivon teille kaikin tavoin kestävää ystävyyttä <3 Kiitos, kun piipahdit "kojullamme", oli kiva nähdä livenä.

    wb

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin:) Eiköhän minun ja tunikan yhteinen taival vaikuta lupaavan pitkältä, ainakin jos sitä tarkastelee tykkäyskäyrän mukaan! Mukavaa messuviikonloppua!

      Poista
  3. Ihania ostoksia! Olipa hyvä huomata ettei messuilla saa kuvata, osaan suosiolla jättää kameran kotiin. Itse suuntaan sinne tänään, ja voi olla että minunkaan lankalakkoni ei enää kestä. Uskon, että sormesi todellakin syyhyävät tuon vyyhdin kimppuun! Herkullinen väri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messut ovat lankalokolle kyllä kiusauksista suurin, ihan liikaa houkutuksia:) Ihania värejä ja pehmeitä hypisteltäviä vyyhtejä. Hauskaa messupäivää!

      Poista
  4. Tosi hauska tunika, varmasti on paljon käyttöä. Minulla ainakin olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ja tunikasta on tullut jo oikein hyvät ystävät!

      Poista
  5. Tunika on kyllä hyvä ostos, minunkin makuuni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään ostin tuolle pariksi sopivat farkut, joten manantaina töissä on tyylikäs nainen:)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos! Tuolla kyllä jotenkin aina niin mieli lepää, kun saa katsella ja hypistellä kaikkea kaunista.

      Poista
  7. Kivoja ostoksia olit tehnyt. Näin muuten nuo tähtialuset myös. Ainoa mikä mielleyhtymä nimestä oli Hanna (sukunimi) eri asia onkin sitten mikä sukunimi oli ja muistinko kuitenkin pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä tuo nähdään, että nimet eivät välttämättä jää kovinkaan helposti mieleen. Ellei tekijä ole ennestään tuttu tms. Lasinaluset ovat joka tapauksessa hienot, on tekijä nyt sitten kuka tahansa.

      Poista
  8. Heipsis!
    Kiitos minunkin puolestani - oli taas niin kiva kun piipahdit :D
    Messuilu on jatkunut tänään mukavissa merkeissä, huominen vielä ja sitten odotellaan taas vuosi..
    Parasta antia on aina se, kun näkee sinun kaltaisiasi samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voi sitten taas jatkaa juttua täällä blogin puolella. Ihanaa marraskuuta sinne ja mukavia hetkiä niin mekon kuin tyynynkin kanssa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, tyyny on juuri sopiva vieruskaveri illalla sängyssä kirjaa lukiessa:) Kiva kuulla, että tänään ilmeisesti erittäinkin vilkas messupäivä on sujunut hyvin ja huomiselle vielä tsemppiä. Innolla odottelen messukuulumisia sinun blogisi puolelle, kunhan messutouhuista pääset kotiin ja rauhallisempiin maisemiin:)

      Poista
  9. Kivoja ostoksia. :)
    Minäkin mietin että tuotteiden mukaan kannattaisi sujauttaa vaikka käyntikortti tai esite, minullakin jäi arvoitukseksi yhden ostoksen myyjä.
    Katselin kaihoten poronluusta tehtyjä puikkojen pidikkeitä, mutta sitten iski nuukuus enkä ostanutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä haeskelin noita pidikkeitä useammaltakin kojulta ja nuo olivat ensimmäiset, joihin törmäsin. Tai joiden luo minut neuvottiin. Hyvin ovat asiansa kyllä ajaneet. Poronluisia en muista nähneenikään. Tosin, varmaan siinä kävi niin, että kun ahkeran etsimisen jälkeen nämä olivat laukussa, niin sen jälkeen ei tullut muihin vastaaviin kiinnitettyä mitään huomiota, vaikka olisi vastaan tullutkin.

      Poista
  10. Nämä käsityömessut alkavat muistuttaa kohdallani Ylämaan jalokivimessuja -vuosikaudet jurmutetaan, että sinne pitäisi päästä, koskaan ajankohtana ei muisteta niiden olemassaoloa ja jälkikäteen huokaillaan, että ei taaskaan. Pitäisiköhän jatkossa vaikka laittaa kalenteriin mokomat ylös, jos vaikka tulisi ihan oikeasti joskus mentyä sen jahkaamisen sijasta?

    Ihania messulöytöjä olet kyllä tehnyt, käyttötavaraa kyllä parhaimmillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla nuo messut osuu joka vuosi samalle viikonlopulle yksiin työjuttuihin liittyen. Joten on helppo muistaa, kun aina pitäisi olla silloin kahdessa paikassa yhtäaikaa:) Kannattaa kyllä ehdottomasti käydä kurkkaamassa, ensi vuoden messuajankohta taisi olla jo messujen nettisivuilla näkyvissä.

      Poista
  11. Olipa mukava löytää blogisi ja sieltä soma kuva Koti meidän -puikonpäistä, joita kotipihamme verstaassa syntyy. Olisi hauska kuulla käyttäjäkokemuksia. ;) tuikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat nyt reissanneet työmatkakassissa sukankutimen mukana ja hyvin toimivat:)

      Poista
  12. Kiitos, käyttäjäkokemus on tuikitärkeää tuotteen kehittelyssä. Iloa adventin aikaan Aarnilintu! ;) tuikku

    VastaaPoista
  13. Tonttusi ovat suloisen rouheita!

    VastaaPoista