perjantai 9. maaliskuuta 2012

Herkuttelua naistenpäivän hengessä


Vaikkakin päivän verran myöhässä. Eilinen ja koko alkuviikko menivät varsinaisessa tapahtuma- ja työputkessa, kun eilen illalla oli yksi iso tapahtuma. Se sujuikin sitten hiukan sumussa, kiitos päivällä nousseen kuumeen. Joten jäi sitten kaikki naistenpäivätoivotukset ilen lähettämättä ja muutenkin muiden blogien kurkkiminen ja kommentointi on koko viikon ollu hävyttömän hiljaista täältä suunnasta katsottuna. Tämä päivä kuluukin sitten petissä, joten nyt on ainakin paljon luettavaa ja ajankulua:)

Eilisen naistenpäivän kunniaksi kuitenkin ensin vähän herkutellaan. Tätä en suinkaan ole eilen ehtinyt leipomaan, mutta toivotelkoon se nyt vaikka sitten hyvää alkavaa viikonloppua, puolukkaisen kirpeissä tunnelmissa. Jos joulusta on vielä jotain piparkakkuja jäänyt jemmaan tai pakastimesta löytyy viime kesän puolukoita, saa ne näissä merkeissä helposti tuhottua mukavalla tavalla.


Puolukkahyytelökakku

Pohja:
1 prk     lastenruokahedelmä-tai marjasosetta, tässä oli joku kuningatar makuna
75 g      margariinia

Puolukkatäyte:
5           liivatelehteä
2 dl       kuohukermaa
2 dl       puolukkasurvosta
1 dl       sokeria
1 prk    (200 g) valkosuklaa-limerahkaa
2 rkl     limetin- tai sitruunanmehua

Vaniljatäyte:
3           liivatelehteä
1 prk    (250 ml) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Päälikoristelu:
2           liivatelehteä
1,5 dl    puolukkamehua
5 palaa  valkoista suklaata sulatettuna
koristerakeita

Murskaa piparkakut. Sekoita piparkakkumurska ja vauvanruokasose keskenään ja painele massa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vaahdota kerma.

Sekoita puolukkasurvos, sokeri ja rahka toisessa kulhossa. Kuumenna sitrusmehu ja liuota puristetut liivatteet siihen. Valuta liemi ohuena nauhana puolukkaseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto. Kaada täyte kakkupohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä tunnin ajan.

Valmista vaniljatäyte. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kaada kattilaan muutama ruokalusikallinen vaniljakastiketta. Vatkaa loput vaahdoksi.

Kuumenna vaniljakastike kattilassa ja liuota puristetut liivatelehdet siihen. Valuta liemi ohuena nauhana vaniljavaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Levitä vaniljatäyte puolukkatäytteen päälle. Nosta kakku kylmään tunniksi.

Valmista kiille. Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna mehu ja liuota siihen liivatteet. Jäähdytä seos kunnolla haaleaksi. Nostele kiille lusikalla kakun pinnalle. Anna kakun hyytyä kylmässä peitettynä 4–5 tuntia tai yön yli. Koristele tarvittaessa vielä suklaalla.


Alkuperäinen ohje, jota hiukan tähän muokkasin, löytyy Yhteishyvän ruokalehdestä. Tuon kiilteen kannattaa todella antaa jäähtyä kunnolla ennen kakun päälle laittamista, kuten ohjeessa sanotaan. Muuten pintaan tulee valkoisia "pilviä", kun alla oleva vaniljatäyte irtoaa kiilteen sekaan. Huomion teki nimimerkki hätähousu.. Tästä johtuen koristelinkin pinnan vielä sulatetulla valkosukllaala ja lumihiutalekoristeilla, jotka löysin Bake & Party -kaupasta.

Päällimmäisen kiilteen tein puolukkamehusta ihan ohjeen mukaan, mutta väriero alkuperäisen ohjekuvan kauniin punaiseen pintaan on huima. Minun kakussa punaista on lähinnä aavistus, joten siinä oli toinen hyvä syy koristella pinta vielä suklaalla. Ja sitä paitsi suklaahan on aina hyvää:)

Herkullista viikonloppua siis, sehän on täällä ihan kohta!

22 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, eiköhän tämä tästä nukkumalla selätetä.

      Poista
  2. Täällä leivotaan! Juuri on kakkupohja, ensimmäinen niistä uunissa. Piti vain vatkata käsin kun vatkain sanoi Heipat sitten tänään. Tylsää koska se on sitten neulomisessa tauko kun kädet ei yksinkertaisesti ole tarkoitettu käsin vatkaamaan mitään kuohkeaa kyllä ainakaan neljään kakkupohjaan asti, sitten ne on niin turvoksissa että ei kärsi neuloa... No kermat saan varmaan vatkailla ihan uudella vatkaimella kunhan pääsen kauppaan. Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, melkein tuntuisi tuoksu tänne asti, elllei nenä olisi ihan tukossa! Minä oon kanssa joskus opiskeluaikana vatkannut munasokerivaahtoleivonnaisten taikinaa käsin, kun en sähkövatkainta sillon vielä omistanut ollenkaan. Siinä on tosiaan hommaa. Onneksi kaverit sitten toivat sellaisen tuparilahjaksi, ja samalla vatkaimella mennään edelleen vielä 14 vuoden jälkeenkin.

      Poista
  3. Ihana kakku, kiitos vinkistä. Laitan Isännän jotakin leipomaan, hän rakastaa tehdä marjaherkkuja. Leipominen on mukavaa puuhaa yhdessä tehtäväksi.Pikaista paranemista Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä oikein pirteän makuinen, kokeilkaa ihmeessä.

      Poista
  4. Aaah herkullinen ohje. Olet kyllä taitava leipoja. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämän kanssa kyllä vähän tuli hätähousuiltua ja kakun ulkonäkö kärsi, mutta onneksi koristeita voi aina lisätä ja peitellä jälkiään:)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Ei muuta kuin reseptikirjastoon siis:) Ihailin taannoin sydänsuklaakakkua myös sinun blogissasi.

      Poista
  6. Nams, onpa herkullisen näköistä.

    Mukavaa viikonloppua ja toivottavasti olo paranee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi on iso paketti nenäliinoja ja on hyvä motivaatio tervehtyä, että pääsee ylös, ulos ja lenkille.

      Poista
  7. Piparit ja puolukat sopivat hyvin yhteen. Itse käytän piparipohjaa myös karpalohyytelökakkuun. Pistänpä ohjeesi jemmaan, näyttää suussa sulavalta. Flunssa on jyllännyt minussakin. Oli mennä hiihtolomareissu pipariksi sen takia. Mutta nyt olen kotona ja jospa flunssakin ymmärtäisi häipyä vaikka ulkona myllertävän myrskyn mukaan. Paranemista sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on vissiin vähän jouluinen noitten pipareitten takia, ja joululehdessä taisi ohje ollakin. Mutta ei se piparisuus niin paljon paista läpi, etteikö tuota voisi tehdä muutenkin, piparithan on aina hyviä:) Tai sitten voi vaihtaa Digestive tms. kekesejä pipareiden tilalle. Toivottavasti pääset myös flunssastasi eroon.

      Poista
  8. Todella herkullisen näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Kyllä tämä parempiin suihin kuluikin. Ensin täällä kotona ja loput töissä.

      Poista
  9. Herkullisen näköinen kakku. Meillä olisikin puolukoita vaikka kuinka ja paljon vielä pakkasessa...Paranemisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on juuri oivallinen puolukantuohoamiskakku. Makea vanilja ja kirpeä puolukka täydentävät mukavasti toisiaan.

      Poista
  10. Sinulle on tunnustus blogissani :)
    Ihanan näköistä kakkua... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kiitos:) Käynpä nappaamassa ja koitan vastailla pikimmiten.

      Poista
  11. Toivottavasti paranet pian!
    Herkullisen näköinen kakku.:b Täytyykin laittaa ohje muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä jo aletaan olla kunnossa, onneksi. Nappaapa resepti talteen.

      Poista