perjantai 2. tammikuuta 2015

Piparijämät käyttöön - uuden vuoden ensimmäinen jäätelö


Joulusta on aikaa reilu viikko ja nyt jos koskaan lehdet ja netti ovat täynnä ohjeita, joilla hankkiudut eroon kinkunjämistä. Joulusta voi jäädä kinkun lisäksi kuitenkin jotain muutakin. Täällä vuosi aloitetaan kinkun sijasta makeasti, eli tässä yksi erittäin hyvä idea piparinjämien uusiokäyttöön.

Sisko oli siippansa kanssa eilen viettämässä laatuaikaa lautapelien äärellä. Ja onnistuneeseen iltaan kuului tietysti myös hyvä ruoka. Jälkkäriksi nautiskeltiin aivan mahdottoman hyvää piaprkakkutaikinajäätelöä. Kuulit oikein, itse tehtyä kermajäätelöä, jonka joukossa oli pieniä piparkakkutaikinapalleroita. Ja päällä piparirouhetta. Eli jos jonnekin jääkaapin perukoille on unohtujut piparkakkutaikinaa (onko sitä mahdollista unohtaa minnekään..?), niin tähän saa varsinaisten piparien lisäksi käytettyä taikinankin. Ja saahan sitä taikinaa myös kaupasta varsin edulliseen hintaan näin joulun jälkeen.


Inspiraatio piparkakkutaikinajätskiin täältä, jäätelömassan perusohje täältä. Ja näin herkku meillä kokkailtiin:

Vanilja-kanelijäätelö piparkakkutaikinapalleroillaNoin kuudelle hengelle


1 dl    sokeria
2        kananmunaa
4 dl    laktoositonta kuohukermaa
1 rkl   jauhettua kanelia
Noin viisi pyöräytystä vaniljamyllystä



Lisäksi tarvitaan noin desilitran verran valmista piparkakkutaikinaa.

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri. Lisää kaneli sekä vaniljarouhe kananmuna-sokerivaahtoon ja sekoita kevyesti.

Sivuhuomautus: Törmäsin tuollaiseen vaniljamyllyyn ennen joulua ja sellainenhan päätyi ostoskoriin saman tien. Erittäin kätevä käyttää ja taloudellinen tapa saada kaikki ilo irti yli 400 euroa kilohinnaltaan olevista vaniljatangoista.

Vatkaa toisessa astiassa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto kananmuna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti.  Kaada seos isohkoon kulhoon ja laita pakastimeen.

Koska itselläni ei ole jäätelökonetta, kävin vatkaamassa jäätelömassaa noin vartin välein, kunnes se oli paksua ja kohmeista. Mikäli ulottuvilla on jäätelökone, anna massan pyöriä koneessa kunnes se vastaa rakenteeltaan edellä kuvattua tilannetta. Lisää piparkakkutaikinapallot jäätelömassan joukkoon varovasti sekoittaen ja anna massan pakastua kunnolla ennen tarjoilua. Ota jäätelöstä kauhalla palloja tarjoilukulhoon ja ripottele päälle murskattuja piparkakkuja. Nauti hyvässä seurassa:)


Edellä kuvattua jälkkäriä edelsi toki myös ihan kunnon ruoka. Joka olikin sitten niin makoisaa, rapeaa ja kaikkia aisteja hivelevää, että se katosi lautasilta ennen kuin kuvaaja ehti sormeaan liikauttaa. Pääruokana kun nautiskeltiin ravintola Farangin listalta tuttua rapeaa possua karamellikastikkeessa. Johon muuten on oivallista hyödyntää ne alussa mainitut kinkunjämät, jos sellaisia vielä nurkissa pyörii. Meillä lihapalat leikeltiin kaslerista ja palmusokerin korvasi helpommin tavallisen marketin hyllyltä löytyvä intiaanisokeri, mutta muuten kokkailin hyvinkin tämän ohjeen mukaan. Farangin alkuperäistä possua en ole koskaan maistanut, mutta tätä herkkua löytyy meidän ruokalistalta jatkossakin.


Tänään onkin sitten ulkona sellainen keli, että huh. Tuuli ulvoo nurkissa ja ujeltaa ilmastointihormeissa ja tuntuu, että niin talo kuin kattokin natisevat liitoksistaan. Vettä sataa vaakasuoraan ja ulkona vallitsee sellainen harmaus, että sekaan ei taida mahtua. Onneksi ei tarvitsekaan, vaan nyt on aivan täydellinen hetki kääriytyä sohvalle filtin alle ja ottaa lämpimät kutimet kaveriksi. Tästä se vuosi taas lähtee liikkeelle, pysykäähän mukana!

6 kommenttia:

  1. Nam, kauheena jäätelönsyöjänä pakko varmaan laittaa tää ohje testiin! Mullakaan ei jätskikonetta oo, joten hyvä että onnistuu ilmankin!

    VastaaPoista
  2. Aaa, tässähän tuli nälkä lukiessa, kuulosti niin hyvältä. Mekin pelattiin lautapelejä kaiket päivät joulunpyhinä mm. Seven Wonderia, Splendoria, Aliasta jne.

    Hyvää vuoden jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas Dominion oli joulun lautapelikuningas. Kyllä niitä kannattaakin ainakin kerran vuodessa pelata maraton-meiningillä. Mukavaa vuoden alkua myös sinulle!

      Poista
  3. Loistotapa piparien hyötykäyttöön:) Tosiaan, kurja on ilma juuri nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti:) Nyt onneksi on maa taas valkoisena ja jos vaikka pysyisikin. On heti paljon valoisampi olo ittelläkin, kun on lunta.

      Poista