torstai 22. tammikuuta 2015

Arjen ja laihdutuskuurin pelastava kinkkukiusaus


Käsi ylös, kuinka monella arki-iltaisin on sellainen tilanne, että kotona ei ole ruokaa valmiina, mutta pöydän äärellä sitäkin nälkäisempiä ihmisiä? Ja tuntuu, että sen ruoan laittamiseen, kaiken maailman pilkkomiseen ja kypsentämiseen menee aikaa ja samalla nälkä vaan yltyy ja tekee mieli napata keksi (ja kalori) jos toinenkin alkupalaksi?

Täällä tuo on ainakin kokolailla tuttu tilanne. Ja nimenomaan arki-iltaisin, kun kukaan ei ole päivällä ollut laittamassa ruokaa. Aika ajoin onnistun priorisoimaan ja suunnittelemaan asiat niin, että esimerkiksi viikonloppuna ruokaa valmistuu sen verran, että siitä riittää hyvin arki-iltojen pelastajaksi pienellä lämmityksellä. Mutta sitten taas suunnitelmat unohtuvat ja päässä pyörii vain yksi kysymys: mitä tänään syödään ja mistä se tehdään?


Yllä kuvatun tilanteen pelastajaksi tarvitaan erinäisiä luottoreseptejä, joiden kokkaaminen onnistuu nopeasti, helposti ja ilman ohjetta. Ja joihin voi käyttää lähes mitä tahansa kaapista löytyvää. Tässä siis yksi sellainen. Resepti on napattu aikoinaan jostakin Painonvartijoiden materiaalista ja tuunailtu omaan jääkaappiin sopivaksi.Kevyt kinkkukiusaus
6 annosta

500 g peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
1 pss keittojuureksia, kasvissuikaleita tms. (pakaste)
300 g savukinkkusuikaleita (tai jauhleihaa, kebablastuja, kanapalikoita, soijapalleroita tms.)
2 rkl kuivattua persiljaa
2 dl rasvatonta maitoa
100 g sulatejuustoa
rouhittua pippuria
(vähän öljyä vuoan voiteluun)

Kaada puolet peruna-sipulisekoituksesta ja tyhjennä kaveriksi pakastejuurekset uunivuokaan. Ripottele päälle ripaus pippuria.

Lisää sitten kinkku ja persilja. Kinkun paikalle käy lähes mikä tahansa liha/kana/kala/kasviperäinen vaihtoehto. Kaada päälle loput peruna-sipulisekoituksesta ja ripottele vielä hiukan pippuria. Minä käytin tähän kiusaukseen ehkä yhteensä noin 1 teelusikallisen verran myllystä rouhittua pippuria.

Lämmitä maito ja sekoita sulatejuusto nokareina maidon joukkoon niin että se sulaa. Minulla oli käytössä Polarin 9 %:nen sulatejuusto, joka oli kevyin löytämäni laktoositon sulatejuustoversio. Kaada maito-juustoseos vuokaan perunoiden, kasvisten ja kinkkusuikaleiden päälle.

Kypsennä vuokaa 175 asteessa noin tunti. Mitä kauemmin maltat pitää tämän uunissa, sitä pehmeämpi lopputuoksesta tulee. Vuoan pinnan voi loppuvaiheessa peittää foliolla, ettei siitä tule liian tumma. Nauti raikkaan salaatin kera. Tai jos laiskuus iskee tässä vaiheessa, käyvät pelkät tomaatitkin:)


Kuten näkyy, kyseessä on tällä kertaa myös melkoinen pussiruoka. Pakastekasviksia on yllin kyllin tarjolla suikaloituina/paloiteltuina/pilkottuina ja ne on niin helppo vaan kaataa pussista suoraan vuokaan. Tässä olin kinkun kanssa ihan yhtä laiska, sekin tuli pussista.

Ellei edellisistä raaka-ainevalinnoista jo käynyt ilmi, niin helppoutensa lisäksi tämä on myös kevyttä syötävää. Jotenkin näin jouluherkkujen loppumisen jälkeen sitä väkisinkin iskee ajatus kevyemmästä elämästä, on niitä kiloja sitten tullut tai ei.

Tämmöiset ajatuskulut tunnetaan selvästi myös painonhallintaa markkinoivilla tahoilla. Esimerkiksi Keventäjät tarjoaa kahden viikon kokeilujäsenyyttä maksutta. Itselläni ei ole kokemusta kyseisestä palvelusta, mutta melkein tekisi mieleni kokeilla. Tuskin terveellisempi, säännöllisempi ja mietitympi elämä syömisen näkökulmasta on koskaan haitaksi. Onko teillä kokemuksia superdieeteistä, Kiloklubista, Keventäjistä tai muista vastaavista, hoikkaa ihanne-elämää tarjoavista tahoista?

1 kommentti:

  1. Itse olen parina kertana käyttänyt Kalorilaskuri-palvelua halutessani hieman keventää ja miettiessäni syömistä. Etenkin ekalla kerralla oli hyödyllistä havaita, että söin esimerkiksi kokooni nähden aivan liian vähän proteiinia eli oli hyödyllinen. Pitkässä juoksussa en kyllä jaksaisi kirjata syömisiäni kovinkaan pitkään ylös, mutta ruokailut ovat muuttuneet muutenkin jatkuvasti enemmän kasvisruokaa, raakaruokailua ja vähähiilihydraattista ruokaa kohden. Varsinaisesti koen siis syöväni aika terveellisesti ja monipuolisesti :) Tosin nyt olisi projektina muutama kilokin karistaa, elämäni karmein kesä kun aiheutti syksylle kuukauden sairausputken ja muutenkin yleisuupumuksen. Kesällä/syksyllä ei ollut myöskään kamalasti energiaa katsoa mitä suuhunsa mätti/tehdä radikaaleja korjausliikkeitä, joten nyt uusin voimin sitten :)

    VastaaPoista