sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Tunnelmia Asuntomessuilta

Olohuoneen katseenvangitsijana on upea vaakalaudoitettu seinä. Kohde nro 24, Honka Kaarna.
Paistuin eilisen päivän Jyväskylän Asuntomessuilla. Messut avattiin perjantaina 11.7., joten tarjottimella oli juuri korkattuja kohteita. Messujen yleisilmeen voisi kaikki 43 kohdetta kierrettyään tiivistää kahteen sanaan: vaalea/harmaa ja kaksikerroksinen. Lähes kaikki kohteet olivat kaksikerroksisia omakotitaloja. Joukossa oli vain viisi kerrostalossa sijaitsevaa kohdetta ja muutama yksikerroksinen omakotitalo. Talojen yleisvärityksessä niin ulkona kuin sisälläkin oli yhdistetty murrettuja vaalean ja harmaan sävyjä. Myös puupinnat ja erilaiset vaakapaneelit toivat tunnelmaa. Väriä antoivat tekstiilit ja harkitut yksityiskohdat, mutta kokonaiset värikkäät seinät loistivat näillä messuilla lähes kokonaan poissaolollaan. Useammassakin talossa olisi vallan hyvin voinut kuvitella asuvansa itse, niin mukavilta ne näyttivät:)

Olohuone, jota piristävät punaiset yksityoskohdat. Kohde 22, Villa Lumous.
Muhkea marokkolaisvaikutteinen makuuhuone. Pehmeät hohtavapintaiset tyynyt, metallinen tarjotinpöytä ja valaisin toivat mukavan itämaisen twistin sisustukseen. Kyllä tuonne kelpaisi kellahtaa torkuille asuntomessupäivän jälkeen:)
Kohde 2, Cube.
Tässä myös vähän tarkempaa analyysiä siitä, mikä ihastutti ja erityisesti jäi mieleen. Useimmissä kodeissa oleskelutilaa hallitsi olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan yhdistelmä. Avaruutta, valoa ja selkeitä linjoja. Tykkäsin kovasti. Noita kahdenkerroksen korkuisia tilojahan on nähty jo useina vuosina, joten sinänsä niissä ei ollut mitään uutta. Mutta edelleen ne jaksavat viehättää. Ja ihmetyttää ikkunanpesun sujuvuuden osalta..

Vasemmalla tunnelmallinen olohuone, johon metallilamput toivat mukavasti särmää. Kohde 4, Omatalo Uniikki.
Oikealla yksi suosikeistani. Olohuoneen hirsiseinä luo perinteistä tunnelmaa moderniin kotiin. Kohde 14, Laajaranta.
Suurin osa kohteista oli lapsiperheiden koteja. Lastenhuoneiden sisustukset olivat raikkaita ja hempeitä. Niin lastenhuoneista kuin muualtakin silmiini osui virkattuja mattoja ja muita kivoja yksityiskohtia.

Vasemmalla leikkimökki omalla söpöllä postilaatikolla. Kohde 30, Deko.
Oikealla aivan ihana lastenhuone. Huomaa pöydällä tarjolla olevat virkatut mansikat ja domino-keksit! Kohde 2, Cube.
Saunat vaikuttivat myös hyvin perinteisiltä. Monissa saunoissa lauteet olivat oven oikealla ja vasemmalla puolella vastakkain. Väritykset vaihtelivat tummasta perinteisen puunvärin kautta valkoiseen. Parissa kohteessa oli vanerista taivutetut lauteet, jotka eivät omaan saunamakuuni istuneet sitten ensinkään.

Vasemmalla koko alueen tunnelmallisin sauna. Pesutilan katossa kulki nauhamainen alue kuituvaloja, jotka heijastuivat saunan lasiovista ja näyttivät tähtipolkuna jatkuvan äärettömyyteen asti. Samassa kohdassa pesutilan lattiassa oli polku pikkukivilaatoista. Kohde 4, Omatalo Uniikki.
Oikealla hyvinkin perinteinen sauna, johon valkoiset kiuaskivet kuitenkin toivat sitä jotain. Kohde 5, Käpylä.
Säilytystiloja oli selvästi ajateltu niin rakennus- kuin sisustusvaiheessakin. Useimmissä eteisissä tulijat otti vastaan peililiukuovilla varustettu kaapistoseinä ja monissa kohteissa oli myös vaate- tai pukeutumishuone. Säilytystiloja oli rakennettu myös portaiden alle ja niitä näkyi kalusteissa mm. parisänkyjen alla. Joissakin pukeutumishuoneet olivat todellisia naisen unelmia, kun katossa roikkui kristallikruunu ja huoneessa oli hyvin valaistu meikkaus- ja kampauspöytä. Eipähän tarvitsisi koskaan jonottaa vessaan siksi, että haluaa saada hiukset kammattua:)

Vasemmalla pukeutumishuone on varustettu peilikokoelmalla. Kelpaa siinä kristallikruunun valossa tutkia hyvin esillä olevia vaatteita. Kohde 13, Valkola.
Oikealla pukeutumishuoneeseen oli tehty myös meikkaus- ja kampauspiste, joten tässä on todellinen naisellisuuden keskus. Kohde 17, Hailuoto.
Säilytykseen liittyen kiinnitin huomiota myös muutamiin näppäriin hyllyratkaisuihin. Muutamassa kohteessa oli tuttuja String-hyllyjä ja niihin yhdistettyjä työpöytiä. Innostuin kuitenkin erityisesti laatikkomaisista moduuleista, joista voi koota omiin tarpeisiin ja tiloihin sopivia kokonaisuuksia. Jälleen yksinkertainen on kaunista. Ja tässä tapauksessa myös aika kallista..

Tyylikkäät AIKA Pala -moduulit mahdollistavat muuntautuvat säilytysratkaisut monenlaisiin tiloihin.
Kohde 11, Lammi-Kivitalo Luna.

Samaa tyyliä edellisten moduulien kanssa ovat nämä Designboxin Lehtorinne Wallbox -hyllyt, jotka on rennosti ikään kuin heitetty huoneen nurkkaan. Kohde 19 Lammi-Kivitalo Sampo.
Suurempien linjojen lisäksi messuilta tarttui kameran linssiin monia pieniä hauskoja yksityiskohtia. Valaisimet olivat monissa kohteissa suuria ja näyttäviä. Mutta myös taitavasti tehtyjä ja kekseliäästi kierrätettyjä.

Vasemmalla: Veikeät valaisimet ruokapöydän päälle syntyvät vaikka sinkkiämpäreistä. Kohde 42, Kierto Koti.
Oikealla ylhäällä oleva valaisin on helppo valmistaa itsekin. Tavallisen valkoisen varjostimen ilme muuttuu heti, kun sen tuunaa valkoisiksi spreijatuilla koivunoksilla. Kohde 40, Brand New Oldies.
Oikealla alhaalla emalipotat ovat päässeet kattoon. Hauska valaisin on Jyväskylän Aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoiden käsialaa kuten sinkkiämpärivalaisimetkin. Kohde 42, Kierto Koti.
Vasemman kuvan valaisin on tehty kiinnittämällä patinoituneeseen maitosiivilään vanhoja avaimia ja kristalleja. Oikealla ruokapöydän päällä oleva valaisin on taottu. Valaisimen alapinnalla kulkevat ohuet led-valonauhat, jotka valaisevat kauniisti alaspäin. Halutessaan valaisimen päälle voi sytyttää myös tuikkukynttilöitä valaisemaan ylöspäin. Molemmat valaisimet Jyväskylän Aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoiden kädenjälkeä. Kohde 42, Kierto Koti.
Vanhojen kirjojen elämä jatkui seinällä upeassa taideteoksessa. Monissa kohteissa oli suurikokoisia kelloja. Osa niistä ei ollut fyysisiä, seinältä napattavia malleja ensinkään, vaan seinällä oli vain kellon koneisto ja numerot oli merkitty esimerkiksi kaupunkeja tai mukavia asioita kuvaavilla sanoilla. Nämä "numerot" olivat seinään kiinnitettäviä tarroja. Hauska, vaikkakaan ei kovin helposti siirreltävä idea!

Vasemmalla: Vanhojen kirjojen elämä jatkui taideteoksena, johon oli hyödynnetty niin sivut kuin kannetkin.
Kohde 4, Omatalo Uniikki.
Oikealla ylhäällä tarroista ja koneistosta tehty kello. Kohde 25, Kastelli Moderni.
Oikealla alhaalla oleva kello olisi täydellinen ompelijan huoneeseen:) Kohde 4, Omatalo Uniikki.
Tässä siis yleisiä kuvatunnelmia messuilta. Omiin tarpeisiin sain sieltä monenlaisia muitakin vinkkejä ja palaankin messuille vielä ainakin yrttitarhojen ja ripustuskoukkujen osalta. Pysykäähän siis langoilla!

1 kommentti:

  1. Kiva nähdä ideakuvia! Vaakapaneeleista pidän itsekin paljon, niitä kyllä kotoa löytyykin. Korkeissa ikkunoissa pesu on helppoa, jos ei tarvitse välejä jynssätä. Tarpeeksi pitkä varsi pesimeen ja kuivaimeen ;). 7 vuotta olen sellaisia suuria ikkunoita katsellut ja pessyt.

    VastaaPoista