sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Se makeampi mansikka


Eilen oli taas se päivä, kun nappasin ämpärin, hellehatun ja vesipullon mukaan ja suuntasin mansikkapellon laitaan. Oman yrttilaatikon mansikkasato ei ollut kehuttava, joten talvea varten piti lähteä hakemaan apuja vähän isommalta pellolta. Aurinko paistoi, tallustelin pellon pientareella kohti keltaliivistä tyttöä, joka näytti oikean poimintapaikan. Viereisillä pelloilla kasvoi niin mansikoita, herneitä kuin juuri jo tähkälle ehtinyttä kauraa. Miten hyvältä kesä voikaan tuoksua!Mansikoiden itsepoimintatilat tarjoavat tämmöiselle maattomalle mansikkasyöpölle varsin hauskan päivän kerran kesässä. Tai useamminkin, jos pakastimeen vaan mahtuisi ja meillä talvella olisi useampia mansikansyöjiä;) Pellolle mennessä kun ämpärit punnitaan, mutta poimijoita ei, joten leppoisan poimimisen lomassa jokunen mansikka saattaa eksyä suuhunkin.


Mansikat löysivät äkkiä tiensä pakastimeen. Tai eivät sentään ihan kaikki. Nämä mansikat jäivät ja ilahduttavatkin pöytäliinan kulmissa pitkään. Pihapöydän liina on aina silloin tällöin ollut lähdössä tuulen mukaan, mutta nyt ei tarvitse siitä enää huolehtia. Nämä painot pitävät liinan taatusti paikoillaan.


Jos mansikka- tai virkkaussormia alkoi syyhyttää, niin tässä helppo ohje pöytäliiinanpainojen tai ihan vaan muuten mukavien mansikoiden tekoon.

Virkatut mansikat

Tarvitset punaista, vihreää ja keltaista lankaa ja langan vahvuuteen sopivan koukun. Minulla oli joku vyötteetön keränloppu punaista puuvillabambulankaa ja numeron 2,5 koukku. Ohje toimii niin puuvilla- kuin villalangallekin. Lisäksi, mikäli tähtäimessä ovat pöytäliinanpainot, neljä kiveä ja verhonipsua.

1. krs: Tee 2 kjs, ensimmäiseen kjs:aan 6 ks, yhdistä lenkiksi piilosilmukalla.

2. krs: *2 ks ensimmäiseen ks:aan, 1 ks seuraavaan ks:aan*, jatka *-* krs:n ympäri ja tee lopuksi vielä 2 ks viimeiseen silmukkaan.

3. krs: Tee kiinteitä silmukoita koko krs:n ympäri.

4. krs: *2 ks ensimmäiseen ks:aan, 1 ks seuraaviin kahteen ks:aan*, jatka *-*. Kun jäljellä on 2 s, tee 2 ks toiseksi viimeiseen silmukkaan ja 1 ks kerroksen viimeiseen silmukkaan.

5. krs: Tee kiinteitä silmukoita krs:n ympäri.

6. krs: *2 ks ensimmäiseen ks:aan, 1 ks seuraaviin kolmeen ks:aan*, jatka *-*. Kun jäljellä on 3 s tee 2 ks kolmanneksi viimeiseen silmukkaan ja 1 ks kahteen viimeiseen silmukkaan.

7. krs: *2 ks ensimmäiseen ks:aan, 1 ks seuraavaan ks:aan, 2 ks seuraavaan ks:aan, 1 ks seuraaviin kahteen ks:aan*, jatka *-*. Kun jäljellä on 4 s, vuorotellen 2 ks/silmukka ja 1 ks/silmukka.

8.-9. krs: 1 ks jokaiseen silmukkaan.

10. krs: *2 ks ensimmäiseen ks:aan, 1 ks seuraaviin neljään ks:aan*, jatka *-* krs:n ympäri.

11.-13. krs: Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan ilman lisäyksiä.

Aloita seuraavaksi kavennukset. Täytä samalla mansikkaa vähitellen. Jos mansikasta tulee pöytäliinanpaino, laita sisuksiin vanun kaveriksi pieni kivi.

14. krs: *2s yhteen, 2 ks*, toista *-* krs:n loppuun. Mikäli haluat tehdä mansikkaan pilkkuja keltaisella langalla, tee ne neulalla ja langalla tässä vaiheessa.

15. krs: 2 s yhteen koko krs:n ajan.

16. krs -> Virkkaa 2 s yhteen kunnes jäljellä on yksi silmukka. Katkaise lanka ja vedä lankalenkki silmukan läpi. Päättele.

Lehdet ja varsi
Aloitus: 2 kjs, 6 ks toiseen silmukkaan koukusta lukien. Sulje renkaaksi piilosilmukalla.

Lehti: Virkkaa äskeiseen silmukkaan 4 kjs, 2 pp. Virkkaa pylväät valmiiksi niin, että koukulle jää yhteensä 3 kjs. Vedä koukku ensin kahden ja sitten vielä kahden s:n läpi, jolloin lehteen tulee suippo pää. Tee 2 kjs, ps toiseen silmukkaan koukusta lukien. Näin saat lehteen terävän kärjen. Tee lopuksi 4 kjs, yhdistä aloitusrenkaan toiseen kiinteään silmukkaan ja aloita uusi lehti. Tee näitä lehtiä yhteensä 6 kpl.

Varsi: Virkkaa 4 kjs, palaa kiinteillä silmukoilla takaisin. Katkaise lanka ja päättele. Kiinnitä lehdet muutamalla pistolla mansikkaan. Jos teet mansikasta pöytäliinanpainon, kiinnitä lopuksi verhonipsu mansikan varren päähän ja ripusta herkut pöytäliinan kulmiin.9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos:) Koitan ittekin olla syömättä näitä.

   Poista
 2. Herkulliset painot! Me olemme vasta metsämansikoita poimineet, niitä soisi löytyvän vielä enemmänkin. On toki kasvatetutkin mansikat herkkua meidän perheessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsämansikoista tulee niin lapsuus mieleen. Tuntui, että silloin niitä oli paljon enemmän. Tai sitten niiden olemassaolon vaan huomasi helpommin. Kaikenlaiset mansikat ovat joka tapauksessa hyviä:)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Näissä yhdistyvät kauneus ja käytännöllisyys mitä parhaalla tavalla.

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Onpas ihanan kesäinen pikku virkkausprojekti <3

  VastaaPoista
 5. Ihania mansikoita! :) En vain ymmärrä, miten lehtien ja varren ohjetta. :( Mihin silmukkaan pitkät pylväät tehdään? Jatkuuko varsi siitä silmukasta mihin viimeinen lehti loppuu?

  VastaaPoista
 6. Vaikuttaa kivalle ohjeelle, mutta minäkään en ymmärrä miten tuo lehti tehdään, virkataan piilosilmukkaan neljä ketjusilmukkaa ja kaksi puolipylvästä, miten ne 3 ketjusilmukkaa voi olla tällöin koukulla, eikö ne ole siellä ilmassa pienenä puoliympyränä ja miten vedetään lanka niiden läpi, että tulee terävä kärki? Harmi että oma projekti taitaa tyssätä tähän... :(

  VastaaPoista