maanantai 30. kesäkuuta 2014

Farkkupeitto


Kesäloma on alkanut melko viileissä lukemissa. Mutta sehän ei haittaa, aina voi kääriytyä lämpimän torkkupeiton alle lukemaan tai tekemään lukuisia keskeneräisiä käsityöufoja.

Jos joku näillä viileillä keleillä käy kuumana, niin se on ompelukone. Suunnittelin jo viime kesänä yläkerran parvekkeelle sopivaa torkkupeittoa, mutta ilmeisesti kesän kauniit kelit houkuttivat tekemään jotain aivan muuta kuin istumaan ompelukoneen äressä, koska minkäänlaista torkkupeittoa ei tuonne ilmestynyt. Enkä ollenkaan ymmärrä miksi ei, vaikka minä en tehnyt asian eteen mitään!


Nyt on kuitenkin toisin ja sateen ropistessa on ollut oivallista aikaa kökkiä lattialla saksimassa farkuista samankoisia palasia, suunnittelemassa niiden järjestystä tähän tarkoitukseen vallatulle lattialle ja sen jälkeen ompelemassa. Farkkuvarastot ovatkin hivenen pienemmät tämän peiton jälkeen.


Katselin Pinterestistä inspiraatiokuvia ja aivan mahtavia luomuksia kanssasisaret kyllä farkuista ovat taiteilleet. Hakusanalla "denim rag quilt" lävähtää myös ruudulle monenlaisia variaatioita tästä tekniikasta. Löysin erittäin simppelit ohjeet tämmöisen peiton tekoon ja niinpä aloin saksia. Yhden ruudun koko on 16x16 cm ja ruutuja on peitossa yhteensä 8x10 eli 80 kpl. Jokainen ruutu on kaksinkertainen, jotta noista reunoista tuli kunnolla pörröiset. Tuossa kohtaa kannattaa kyllä huomioida, että strech-farkut eivät purkaudu ollenkaan niin nätisti kuin joustamattomat, eli ne voi suosiolla jättää tämän projektin ulkopuolelle.


Kun kaikki tilkut oli ommeltu ensin riveiksi ja sen jälkeen rivit yhdistelty peitoksi, alkoi toinen leikkuukierros. Tässä kohtaa homma muuttui myös erittäin pölyiseksi. Leikkaukset kohdistuivat saumoihin, eli tein saumoihin pieniä viiltoja ennen kuin lykkäsin koko komeuden pesukoneeseen. Normaali 40 asteen pesuohjelma ja sen jälkeen kuivatus kuivausrummussa tekivät saumoista mukavan paksut ja ilmavat ja peitosta pehmeän. Pesun jälkeen siistin ylimääräiset langanpäät pois.Tuntuu kyllä, että nukkaa irtoaa peitosta edelleen jokaisella ravistelukerralla.


Niinpä tämä onkin parvekepeitto, jonka alle voi vetäytyä talviunille, jos kesä oikein kylmäksi heittäytyy. Eli jos minusta ei vähään aikaan mitään kuulu, tiedätte mistä etsiä:)

14 kommenttia:

 1. Aivan ihana <3 Sopisi muuten aivan mahtavasti lattiaankin tuommoinen :)
  Mukavia kesäpäiviä sinne, toivottavasti alkais jo vähitellen lämmetä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa peitto tuntui melkoisen kankealta ja alkoi jo kaduttaa koko touhu. Silloin mietin, että tämä saa mennä matoksi, jos tulee liian peltinen peitoksi. Pesu onneksi pehmitti tekeleen, joten ainakin toistaiseksi tuo saa olla onnellisen nukkujan päällä eikä alla:)

   Poista
 2. Tulipa peitosta todella upea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään ittekin, vaikka matkan varrella useammankin kerran hiipi epäusko puseroon. Mutta lopussa kiitos seisoo ja pesukone (ja uuni) ovat hyviä lopputuloksen viimeistelijöitä monissa hommissa.

   Poista
 3. Peitosta tuli kivan näköinen. Tuohon saa hyvin upotettua farkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuohon melkoisen monien farkkujen lahkeita tuli käytettyä. Vyötärökaitaleita ja etutaskuja jäi vielä jäljelle, joten niistä sitten seuraavaa projektia kasaamaan. Koska nyt ompeluhuone on täynnä tuosta jääneitä jämäriekaleita, joille pitäs keksiä loppusijoituskohde. Ideoita?

   Poista
 4. Tosi ihana! Minäkin olen alkanut säästää vanhoja farkkuja jonkin tuollaisen teko mielessäni. Mutta vielä ei kyllä ole tarpeeksi farkkuja säästettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon niitä saakin mukavasti uppoamaan. Joten kaikki talteen vaan ja pian olet kivan peiton omistaja!

   Poista
 5. Huikean ihana peitto! Minäkin suurine suunnitelmine ajattelin tällaisen väsätä pojan päiväpeitoksi, mutta en taida haluta lisätä imuroinnin määrää ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekovaihe tuossa on kaikken pölyisin, sen jälkeen uskoisin pääsevän suht vähällä imuroinnilla. Pesukoneen nukkasihti tosin kannattaa tyhjätä tai muuten sinisävyisiä farkkulankoja löytyy vaikka kuinka monennesta pyykkikoneellisesta.. :)

   Poista
 6. Aivan upea peitto! Nuo hapsut ovat tosi hienot ja taskut käyvät tosi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Kyllä tuosta tuli aika kiva eli eiköhän ole kaiken vaivan väärtti. Farkkujen yksityiskohtia saa näppärästi hyödynneltyä myös.

   Poista
 7. Upeita nuo sinun farkkuluomukset aina!

  VastaaPoista