keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Napituttaako? - Sweet buttons


Näiden keksien tarina alkaa Keskeneräisten Käsitöiden Kokoontumisajoista. Joissa yksi lähtöruutu oli varattu napeille. Paikalle on houkuteltu käsitöistä ja näpertämisestä kiinnostunutta porukkaa. Joilla jokaisella tottakai on joku tai joitakin käsitöitä keskeneräisinä nurkissä pyörimässä. Kenellä sukankutominen jumittaa kantapähän tai kuka on kaupassa ihastellut lankoja, jotka kotona osoittautuvat sietämättömän väärän värisiksi. Tarkoituksena oli siis kasata yhteen omissa nurkissa pyörineet turhat roinat (lue: käsityötarvikkeet) ja saada vertaistukea kollegoilta kantapään tai muiden kinkkisten haasteiden parissa.


Leppoisaan iltapäivään kuuluvat tietysti käsitöiden ja hyvän seuran lisäksi maittavat tarjoilut. Tähän halutttiin jotain tapahtuman hengenmukaista, ja niinpä Google sai etsiä käsitöaiheisia leivonnaisia, keksejä, kakkuja, ihan mitä vaan. Haaviin tarttuivat mm. nämä. Myös täältä on haettu inspiraatiota. Väinämöisen palttoonnappien lisäksi tarjolla oli makeampiakin nappeja:)


Nappikeksit (puolikas alkuperäisestä ohjeesta)

3,6 dl   jauhoja
1/4 tl    suolaa
115 g   pehmeää voita tai margariinia
1,2 dl   sokeria
1          muna
1 tl       vaniljasokeria
Kaakaojauhetta tai karamelliväriä keksien värjäämiseksi

Vatkaa voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja vaniljasokeri sekä mahdolliset muuta makuaineet, jos sellaisia haluat käyttää. Sekoita taikinaan jauhot ja suola, edelleen sähkövatkaimela hitaasti vatkaten. Tämän jälkeen jaoin taikinan puoliksi ja lisäsin toiseen puolikkaaseen punaista karamelliväriä, toiseen kaakaojauhetta. Kaakaojauhetta laitoin tämänkokoiseen taikinaan noin 2 ruokalusikallista. Jauhojen määrästä voi vähentää vastaavan määrän.

Taputtele taikina kahdeksi litteäksi kiekoksi ja jätä ne muovipussissa jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi. Kun taikina on kovettunut, kauli kumpikin kiekko parin-kolmen millin paksuiseksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla siitä nappeja. Napit saa kuvioitua käyttämällä kaikkia mahdollisia keittiön sopivankokoisia pyöreitä muotoja, kuten maustepurkkien tai kahvikuppien pohjia:) Tee lopuksi reiät nappien keskelle.

Taikina ei kohoa juuri lainkaan, joten nappien päälle painetut viivat ja rinkulat pysyvät uunissa hyvin. Paista napit 180 asteessa uunista riippuen noin 10-12 minuuttia. Nauti rapeat keksit hyvin ystävien ja pehmeiden lankojen tai kankaiden seurassa:)


Iltapäivä sujui meilläkin varsin rattoisasti, ja puuttuvien nappien lisäksi valmistui ainakin yksi kantapää, saatiin alulle muutamat korut (Keskeneräisten Käsitöiden Kokoontumisajoissa oli sallittua aloittaa myös uusia projekteja), edistettiin kaulaliinaa ja inspiroiduttiin työpaikan tilkkuvarastoista. Oivallinen tapa nauttia kerralla useita herkkuja, niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin:)

**********

Would you like to taste these button bisquits? A delicious recipe is taken from here. I made a half of the original recipe and got about 60 bigger and smaller buttons. We had a meeting with unfinished handicrafts and friends and needed something delicious to eat under the theme. Google found me several choises and it was really inpiring to see pictures like this. A lot of fun about buttons:)

4 kommenttia: