maanantai 14. lokakuuta 2013

DIY: Hyvän tuulen farkkuhame - Skirt from recycled jeans


Voiko näitä aurinkoja kukaan vastustaa? Varsinkin, kun loppuviikoksi luvattiin lunta, niin pitäähän sitä nyt edes jotenkin säilyä hengissä tässä uhkaavan kaamoksen keskellä:)


Säännöllisen epäsäännöllisesti toimivan toiminimen yläpuolella paistaa välillä aurinko ja välillä taas on hyvinkin pilvistä. Sitä yrittää tasapainoilla päätyön ja ja sen vaatiman ajan sekä täältä toiminimen takaa vaihtelevasti pulppuavien ideoiden välillä niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Leipätyöhommat tulisivat hoidettua ja työnantaja olisi tyytyväinen, ja myös se oma toisenlainen luovuus pääsisi valloilleen ja olisi aikaa kehitellä ideoita, joilla ei ole päivätyön kanssa mitään tekemistä.


Tässä yksi sellainen. Olen farkuista väkerrellyt jo pidemmän aikaa kaikenlaista: on laukkuja, patalappuja ja erilaisia pussukoita. Olen kokeillut myös tyynyjä ja vaatteita. Jotenkin kuitenkin on tuntunut, että välillä se on aikamoista hapuilua ja sitä omaa juttua ei ole vielä ihan täydellisesti löytynyt. Kierrätys ja olemassaolevan materiaalin hyödyntäminen uudella tavalla ovat lähellä sydäntä ja siinä mielessä vanhat farkut ovat oivallinen valinta. Päänvaivaa on vain aiheuttanut se, miten ja minkälaiseen muotoon tuo kaikki lopulta pitäisi tehdä.


Pitäisi keksiä jotain sellaista, joka sekä näyttäisi että tuntuisi hyvältä, jonka takana olisi vahva tarina ja kestävä ideologia ja joka olisi tunnistettavuudessaan helppo liittää kaikkiin oman malliston tuotteisiin. Jotta tuotesortimentti näyttäisi ennemminkin viimeistä pistoa myöten viilatulta muutaman tuotteen elegantilta kokonaisuudelta kuin sillisalaatilta, jossa on vähän kaikkea.


Nyt olen lopulta tainnut onnistua. Tai ainakin olen hyvää vauhtia saamassa kiinni jostakin, joka sekä tuntuu että näyttää omalta. Ja jota on helppo kehittää ja jatkojalostaa eteenpäin. Siitä ensimmäisenä esimerkkinä tämä aurinkopyörylähame.


Hame on tehty vanhoista kierrätetyistä farkuista. Tätä varten tarvitaan kahdet aikuisten kokoa olevat farkut. Lahkeista leikellään kahdeksan samankokoista kaitaletta, jotka yhdistetään renkaaksi. Hame on supermukava ja sopii monille vartalotyypeille, koska vyötärönä on leveä napakka resori. Tuossa ideassa sinänsä ei ole mitään uutta, kaitalefarkkuhameitahan on netti pullollaan.


Etsinkin hameeseen jotain omannäköistä, pirteää ja monimerkityksistä koristeaihetta, joka sopisi yhteen tuon jämäajattelun kanssa. Sellaiseksi muodostuivat pyörylät. Noita on varsin helppo virkata ilman sen kummempaa ohjetta ja niihin saa hyödynnettyä kaikki pienetkin lankajämät. Väreillä saa aikaan erilaisia tunnelmia ja sitä kautta hameeseen moni-ilmeisyyttä. Pyörylöitä on helppo tehdä monessa koossa, jolloin niillä voi hameen lisäksi korstella myös laukkuja, pussukoita, tyynyjä ja kaikkea sitä, mitä olen aikaisemminkin tehnyt. Lisäksi niihin saa lankajämien lisäksi upotettua myös nappi- tai helmijämät, koska noitahan voi tuunailla mielin määrin.


Pyöreä muoto on ikuisuuden symboli, koska se jatkuu ja jatkuu päättymättömästi. Tästä syystä ympyrä symboloi elämää ja ikuisuutta. Näin ollen se sopii mielestäni hyvin kierrätysmateriaalituotteen yhteyteen, koska siinä halutaan korostaa materiaalin uutta elämää.


Lisäksi värikäs ympyrä on helppo muistaa. Kuvio on tavallinen, ja juuri yksinkertaisuudessaan se jää mieleen. Se on myös kotkoisa kuin räsymatto:) Tuiki tavallisia muotoja voi brändätä hyvinkin voimakkaasti tiettyyn tuotemerkkiin liittyviksi. Yksittäisiä raitoja esimerkiksi näkee ja niitä käytetään kaikkialla, yksinään ja yhdessä muiden kuvioiden kanssa. Mutta heti kun näkee kolme raitaa yhdessä, mieleen tulee Adidas. Joka tosin osti kyseiset raidat 1950-luvulla Karhulta parin viskipullon hinnalla! Ja onkin sen jälkeen pitänyt niistä tiukasti kiinni. Osansa raitakohusta sai muutama vuosi sitten myös Minna Parikka raitakenkineen.


Eli kysymys kuuluukin, voiko raitoja, ympyröitä tai muita vastaavia muotoja sellaisenaan omistaa? Jos kolmen raidan kohdalla tilanne on tämä, niin lieneekö myös värillisten ympyröiden. Sehän nähdään, sillä jos näin on, saan varmasti jossain vaiheessa postia Desigualin ympyräpoliisilta:) Jos ei, niin näitä tulette varmasti näkemään myös jatkossa, jahka saan kaikki päässäni olevat ideat jalostettua visuaaliseen ja konkreettiseen muotoon:)

**********

DIY skirt from old jeans: you need two pairs of recycled jeans, or actually only the pant legs. Cut eight similar strips, sew them together as a circle and all you need is to sew a knitwear for elastic waist. You can crochete colourful circles from yarn remains as a decoration. Because I'm sure you almost certainly have some:)

16 kommenttia:

 1. Tuli kyllä kieltämättä mieleen Desigualin ympyrät, kun vielä viime viikolla Desigualin liikkeessä vierailin. :) Hieno lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään kanssa Desigualin ympyröistä kovasti ja niitä onkin omassa kaapissa joitakin. Tässä siis kilpailevia ympyröitä:)

   Poista
 2. Hieno hame! :) Minä en mistään Desigualista ole kuullutkaan, joten mulle nuo menisivät ainakin ihan täysin sinun keksintönäsi. Jos siis pyörylän voi keksiä vielä uudestaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, siinähän se onkin:) Eikös pyörylä nyt kuulu niihin kuvioihin, joita ihmiset voivat keksiä itsenäisesti eri puolilla palloa..?

   Poista
 3. Hei. Mie sain kerran valtavan vision, telkkua katsoessani.minul oli tehtynä virkattuja kukkia puuvillalangasta.Tiesin heti, mitä valitsen FARKKUNI oikean puoleiseen reiteen: Valkoinen, jossa kimallesäikeitä ja vaaleanpunainen, nätti roosa. Siihen ne heti käsin ompelin ja oli kivat ja erikoiset, sain mie kaupungilla monta kummeksuvaa katsetta, mutta pokka piti....
  Asettele ja kokeile koristeitasi eri tavalla, löytyy sitten se oma näkö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin noin! Noissa on myös se hyvä puoli, että jos asemointi ei miellytä, nuo on helppo ottaa irti ja järjestellä uudestaan. Tai jos tympiintyy väreihin, niin vaihtaa koko pyörylät toisenvärisiin.

   Poista
 4. En tiedä voiko raitoja tai ympyröitä omistaa, mutta muuhun postauksen sisältöön liittyen mun mielestä sun tekemisistä on kyllä aina kuultanut sun oma tyyli :) Totta kyllä, että oikean malliston tekemiseksi tuotesarjan pitää olla yhtenäinen, ja hapuilu lienee siinä pakollinen vaihe. Paljon menestystä hankkeelle ja toivottavasti vältyt Desigualin lakiosaston yhteydenotoilta! Hienoja ympyröitä kyllä, mielessä alkoi heti pyöriä mitä kaikkea muuta näistä voisi tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai sitä itse kullekin jonkinlainen ulkopuolisen silmin tunnistettava tyyli kehittyy, vaikka joskus omasta mielestä kaikki ovatkin yhtä sotkua. Kauempaa näkeee usein vähän paremmin:) Noita ympyröitä voi kyllä yhdistellä lähes rajattomasti, sekä keskenään että muihin juttuihin. Senkun kokeilet vapaasti:)

   Poista
 5. Todella hyvä idea pyörylän yhdistäminen farkkuun. Ihanan pirteä hame!

  Ikuisuuskysymys varmaankin tuo voiko raitoja ja ympyröitä omistaa. Raita nyt on raita ja ympyrä ympyrä, vaikka niistä miten koettaisi tehdä täysin oman näköisensä. Olen aina mielenkiinnolla seurannut keskustelua suunnittelijoiden ideoiden taustoista ja varsinkin viime aikaisia syytöksiä ideavarkauksista muunmuassa Marimekon kohdalla. Omat ideat käyvät läpi pitkän prosessin, ja en voi koskaan olla täysin varma mikä on täysin omaa keksintöä ja mikä on jalostunut lukuisten näkemieni kuvien kautta. Jos yhtään seuraa nettiä, on kuvatulva valtava. Voiko enää vuosien tai kuukausienkaan päästä muistaa, oliko idea oma vai näkikö jossakin joskus kuvan siitä? Tätä olen usein itse pohtinut.

  Käsitöissä mielestäni on ihaninta se, että vaikka jokin tuote tai yksityiskohta muistuttaisi jotain tunnettua brändiä, on se kuitenkin aivan erilainen. Samalla ohjeellakaan harvoin kaksi käsityöläistä saa samannäköistä aikaan. Jokainen jättää oman jälkensä tuotteeseensa. Toiset brändit ovat tarkkoja ns. omastaan, toiset eivät niinkään. Toivottavasti saat jatkaa pyörylöidesi käyttöä, ne ovat pirteä lisä farkkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varsin hyvä pointti. Visuaalisuuden tulva nykyään on valtava, sitä näkee kaikenlaista koko ajan. Kuvat, ideat ja muodot voivat jäädä alitajuntaan ja jossain vaiheessa aktualisoitua omiin töihin. Mikä on kopiointia ja mikä inspiroitumista tai vaikutteiden ottamista? Uusimmassa Avotakan numerossa Designmuseon johtaja Jukka Savolainen määrittelee nyrkkisäännöksi sen, että jos kaksi tuotetta vierekkäin esiteltyinä voivat mennä sekaisin, on hyvä syy epäillä kopiointia. Jos idea kuitenkin on sellainen, jonka kuka tahansa olisi voinut keksiä ja aihe universaali kuten kasvit tai geometriset muodot, ollaan turvallisilla vesillä. Aihe on kyllä varsin monimutkainen ja aiheuttanee pohdintaa jatkossakin.

   Poista
 6. Farkkuhame on mahtava idea! Ympyröitä tuskin voi kukaan omia (tai mistä sen tietää, viivojakin omitaan...) eli niitä voi rohkeasti sirotella sinne sun tänne!

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on ollut kovasti jo käytössä:)

   Poista