maanantai 14. helmikuuta 2011

KorkkipannunalunenEllei itse tai joku tuttu satu olemaan ravintolassa töissä, saa näihin pannunalusiin materiaalia kerättyä kunnolla vain noin kerran vuodessa: vappuna. Silloin ilma on ainakin Esplanadin puistossa lähes sakeanaan kuohuviinipullojen korkkeja ja niitä on hyvin helppo ja nopea kerätä talteen sadepäivien askarteluhetkiä varten. 

Yhdestä kuohuviinipullon korkista riittää aihiot kahteen erilaiseen pannunaluseen. Hommaan tarvitaan korkkien lisäksi puukko, leikkuualusta, hiomapaperia ja kuumaliimaa. Korkista kannattaa hyödyntää sekä pompulainen yläosa että normaalisti pullon sisällä oleva osa ja varsinkin tämän alaosan pohja, jossa usein on kauniitä kuvia. Niitä  harvemmin tulee edes vilkaistua kun korkin poksauttaa auki ja se lentää matkoihinsa.

Näiden pannunalusten ohjeen näin alunperin Helsingin Sanomissa. Siitä innostuneena tuli minustakin  viime vappuna korkkien keräilijä ja nyt kun törmäsin korkkipannunalusen ohjeeseen Kiertoidean  blogissa, niin oli pakko etsiä kuvat omistakin tuunauksista tänne. 


Korkit on leikattu kahteen osaan puukolla. Hesarin ohjeesta poiketen korkit on liimattu toisiinsa kuumaliimalla. Haasteellisinta koko hommassa oli saada pannunalusesta tasainen. Sillä vaikka kuinka yritin leikkausvaiheessa saada kaikista korkeista samankorkuisia, keikkui valmis pannunalunen aina johonkin suuntaan. Yksi keino on asetella korkit liimatessa pöydälle oikea puoli alaspäin, näin pannunalusen pinnasta tulee tasainen ja alapintaa on helppo hioa sen jälkeen, kun kaikki korkit on liimattu yhteen. Kuumaliima on sen verran tujua tavaraa, että ainakaan vielä ei itselläni käytössä olevista pannunalusista ole irronnut ainutkaan korkki omille teilleen.

2 kommenttia:

  1. Näköjään palaan taas tänne blogiisi. Kiertotien kautta löysin tieni tänne taas :) Olen suunnitellut kokeilevani myös jotain tällaisia pannunalusia ja pohdin juurikin tuota kuumaliiman käyttöä pannunalusessa. Onko kokemukset siis edelleen ihan hyviä? Kuumaliimakin siis kestää vaikka käyttää kuuman kattilan alla? Pohdin uskallanko kokeilla vai onko lopputulos katastrofi ja liimat sulavat ja valuvat pitkin pöytiä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun löysit:) Kokemukset kuumaliimasta noissa korkkipannunalusissa ovat vähän kahtalaiset, nyt kun aluset ovat olleet kovassa käytössä. Liima ei kuumien kattiloiden alla lähde sulamaan tai valumaan onneksi mihinkään, mutta ei myöskään satavarmasti pidä joustavia ja pehmeitä korkkipaloja kiinni toisissaa. Muutama alunen on hajonnut, toki ne on helppo liimailla tarvittaessa takaisin. Ja en kyllä tiedä, miten ohjeessa alunperin olleen rautalankakiinnityksenkään laita on. Ellei lankoja liimaa kiinni korkkipalojen sisälle, niin palasethan pyörivät rautalangan päässä enemmn tai vähemmän, joten lieneekö sekään ihan paras kiinnityskeino. Kokeillut en ole, mutta maalaisjärki kuvittelisi asiassa käyvä edellä kuvatulla tavalla:)

      Poista