tiistai 12. elokuuta 2014

Kukkaruukun kaunistus


Kuinka tylsät altakasteluruukut hävitetään näkyvistä ja niistä rönsyilevät viherkasvit tuetaan järkevästi? Tässä pari vinkkiä molempiin, luullakseni melko yleisiin pulmiin.


Meillä on pienestä lehdestä alkunsa saanut rahapuu, joka on tänä kesänä intoutunut kasvamaan hurjasti. Oksien tukevoituminen ei oikein ole pysynyt kasvun vauhdissa, joten tuloksena on joukko honteloita oksia, jotka eivät oikein pysy missään. Pahimmassa tapauksessa kaikki oksat kallistuvat samalle puolelle kasvia ja kaatavat koko komeuden ruukkuineen ja multineen pitkin lattiaa. Tällaisen tapauksen innoittamana piti ryhtyä tukitoimiin, kirjaimellisesti.


Ruukku on melko pieni ja multa ajoittaina aika kuivaa, joten ei tukikeppi oikein tahtonut saada ruukusta tukevaa jalansijaa. Niinpä teippasin pyöreän kepin altakasteluruukun ulkoreunaan ja johan pysyi keppi paikoillaan. Mies porasi kepin päähän vielä reiän, josta tukinarun voi näppärästi pujottaa. Näin naru ei valu keppiä pitkin alaspäin, vaan rahapuu pysyy hyvin tuettuna oksien kasvaessakin.


Teippausoperaatiosta seurasi se, että jo ennestäänkin mitäänsanomattoman tylsä altakasteluruukku muuttui vähintäänkin rumaksi. Niinpä ruukkuun piti taiteilla jonkinlainen suojus. Apu löytyi vanhoista vilja- ja kahvisäkeistä, joista aiemmin tein jo ovistopparit. Leikkasin kankaasta ruukun pohjan kokoisen ympyrän ja sivukappaleen, jonka leveys oli ympyrän ympärysmitta ja korkeus kaksi kertaa tulevan ruukunsuojuksen korkeus. Ompelin suorakaiteen ensin lyhyistä sivuistaa (=ruukun korkeus x 2) ja yhdistin tämän ympyrän pohjakappaleeseen. Sitten taitoin pohjaan ommellun kappaleen korkeussuunnassa kaksin kerroin, jolloin suojuksen reunasta tuli kaksinkertaisena tukevampi. Yläreunaan laitoin vielä ohuen rautalangan ja ompelin sille kujan, jotta reunan saa halutessaan muotoiltua joko suoraksi tai ryppyiseksi. Rahapuun kaveriksi tuki- ja ruukunkaunistusoperaatioon päätyi liuska-aralia. Nyt näitä kelpaa taas katsella:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti