sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Laiskan leipojan herkkuleipä


Täällä on vietetty flunssan takia varsin leppoisaa viikonloppua. Lue: hyvä syy liimautua television ääreen seuraamaan olympialaisia ja edistää miehen villapaitaprojektia samalla sen minkä jaksaa. Laiskaan sunnuntaihin sopiikin mitä parhaiten tämä leipä, joka valmistuu lähes itsestään. Tämä on meillä syrjäyttänyt lähes tyystin kaupan vaaleat leivät. En enää muista, miten tähän ohjeeseen itse alunperin törmäsin, mutta monessa blogissa tämä näyttää jo olleen kokeilussa. Ja nyt siis myös meillä. Tämän helpommaksi ei kunnon maalaisleivän leiominen voi tulla, kokeilkaa vaikka!


Oma sovellukseni alkuperäisestä ohjeesta:

Leppoisan leipurin herkkuleipä, 1 kpl

1 dl     kauraleseitä
1 dl     grahamjauhoja
5 dl     vehnäjauhoja
2 tl      suolaa
0,5 tl   kuivahiivaa
3,5 dl  haaleaa vettä
Pinnalle: suolakiteitä

Sekoita kaikki kuivat aneet kulhossa. Lisää vesi ja jätä taikinakulho kannen tai leivinliinan alle huoneenlämpöön maustumaan. Anna taikinan tekeytyä seuraavaan päivään, 12-18 tuntia.

Seuraavana päivänä kumoa taikina leivinalustalle, pyöräytä palloksi ja anna kohota leivinliinan alla puoli tuntia. Mikäli taikina on löysää, pallo ehkä muistuttaa vähemmän palloa. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen niin, että samalla kuumennat kannellisen keraamisen padan.

Heitä taikinapallo (tai kaavi löysä, leivinalustalle levinnyt taikina) kuumaan pataan. Levitä pinnalle suolakiteet. Tässä vaiheessa taikina yleensä näyttää kaikkea muuta kuin siistiltä pallolta, mutta uuni tekee ihmeitä. Paista leipää puoli tuntia niin, että padassa on kansi. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.


Tuloksena on täydellisen pyöreä ja pinnalta kauniisti halkeillut leipä, joten sitten ei muuta kuin nauttimaan:)

7 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta, pitää kokeilla. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Tätä voisikin kokeilla (tai mies saa luvan, hän hoitaa meillä leipien leipomiset).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä minä enimmäkseen olen se, joka leipoo. Mutta tätä myös mies on tehnyt varsin menetyksekkäästi, joten ei muuta kuin mies hommiin:)

      Poista
  3. Näyttää hyvältä ja kuulostaa helpolta.
    Kokeilen heti, kunhan saan aikaseksi ;-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! Tätäpä täytyykin kokeilla :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos, tuon minäkin ehkä osaan paistaa ;) Pitääkö pata voidella vai heitetäänkö taikina sinne noin vain? Kokeiluun menee tämä, ehdottomasti.
    Ja aivan ihana tuo ed. postauksen patalappu-kinnas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heitetään noin vain, ei tarvitse voitelua. Mikä sinänsä on ihmeellistä, koska tuossa taikinassahan ei ole lainkaan rasvaa.. Mutta yllättävän hyvin toimii ja on helpo kipata padasta ritilälle jäähtymään.

      Poista