torstai 9. elokuuta 2012

Kaikki alkoi vetoketjusta - Everything began with the zipper


Jos on niinkuin minä, että jokapaikassa kulkee mukana joku käsityö, pitää olla myös joku järkevä tapa kuljettaa sitä. Olen havainnut, että sellaisiksi ei lasketa ainakaan seuraavia:

a) Muovipussi, joka rapisee ikävästi bussissa ja joka on hyvin äkkiä täynnä puikkojen tai koukun pistelemiä reikiä
b) Erään kirjakerhon liittymislahjana saatu pussukka, joka on kernistä tehtynä niin kova ja jäykkä, että sen kuljettamiseen tarvittaisiin hehtaarikokoinen kassi
c) Oma kiireessä kasaan kyhätty vanha käsityöpussi, josta vetoketjutaskun puutteessä varsinkin virkkuukoukku lähtee aina omille teilleen laukun pohjalle.


Vähemmän käytännöllisten pussukoiden kanssa reissatessa mielessä kypsyi vähitellen ajatus täydellisestä käsityöpussukasta. Kuten monien muidenkin asioiden kohdalla, täydellisesti omiin tarkoituksiin sopivan saa vain omasta ompelukoneesta, joka ymmärtää parhaiten ne kipeimmät toiveet ja tarpeet.


Kaikki alkoi vetoketjusta. Äidin jostain vanhasta vaatteesta purkama hauska rengaskoristeinen vihreä metalliketju näytti juuri sopivalta ja vihreätä kangasta löytyi taannoin kirppariltä ostetuista verhoista. Vuori on vanhasta kauluspaidasta, kantokahva kauluspaidan hiharannekkeesta. Pussukan väri määräytyi siis vetoketjun mukaan, pituus tuli pisimpien neulepuikkojen mukaan ja sisältä piti löytyä ainakin yksi, mielummin useampi vetoketjullinen tasku. Voilá, tässä se nyt sitten on ja tämä on käynyt jo ainakin Bulgariassa ja muutaman kerran Tikkurilassa!


Mitä kaikkea hyvä käsityöpussukka sitten sisältää sen tekeillä olevan työn lisäksi? Mielestäni tilaa piti löytyä ainakin näille:


Virkkuukoukku. Jos puikoilla tehtävästä työstä putoaa silmkoita, on niiden noukkiminen takaisin puikoille usein huomattavasti helpompaa virkkuukoukulla. Koukusta on monesti apua myös päättelyssä.
Puikkomitta. Kerrankos sitä on tullut napattua mukaan puikkoja, joiden kokomerkinnät ovat kuluneet pois tai joissa kahden peräkkäisen numeron fyysinen kokoero on niin pieni, että yhtäkkiä ei tiedäkään onko käsissä 4 vai 4,25 numeron tikut. Onpa käynyt niinkin, että joku työ on tullut neulottua epähuomiossa eriparisilla puikoilla..
Palmikkopuikko. Silloin jos on palmikkoneule tekeillä, ei palmikkopuikkoa välttämättä muista ottaa mukaan, ellei se kuulu matkapussukan vakiovarusteisiin.
Sakset, parsinneula, nuppineuloja ja hakaneuloja. Tarviiko näiden mukanaoloa nyt edes perustella?
Silmukkamerkkejä. Näillä voi helpottaa elämäänsä kummasti ja pääsee paljon vähemmällä laskemisella.
Mittanauha. Kyllä ottaa päähän, jos bussimatkaa on vielä jäljellä, mutta käsityö on siinä pisteessä, ettei ilman mittaamista tiedä pitäisikö jo siirtyä seuraavaan vaiheeseen vai vieläkö jatketaan tätä helmaresoria. Mittanauha yleensä onneksi kertoo totuuden, kunhan se vaan on mukana.
KnitPro puikkojen silmukkatopparit ja kiristin. Mikäpä olisi sen turhauttavampaa kuin että mukana on oikeankokoiset puikot, mutta niitä ei saa millään kaapeliin kiinni.


Nämä apulaiset ovat onneksi pieniä ja kevyitä, joten niitä on helppo pitää mukana jatkuvasti. Mitä teidän täydellisistä käsityöpussukoistanne löytyy käsityön lisäksi?

**********

Someone who wants to have knitting or crocheting work with her everywhere, needs also some kind of a bag to carry this work. I have tried at least following ones, without any remarkable success:

a) Plastic bag. When you are sitting in the bus or train, it's almost impossible to try to take your knitting of crocheting work out of the bag silently.
b) I have got one bag, specially made for handicrafts, from a book club. It's made of inflexible coated fabric and that's why it doesn't fit in any handbag of reasonable size.
c) My old travel bag for handicrafts, which had no zipperpocket. Guess how many times I've been looking for my crochet hook from the bottom of the handbag!

Easiest way to get the perfect travel bag for handicrafts is to made it by yourself. When you know what you need, you can just do it. Here you can see my new travel bag. Everything began with the green zipper, which is unstiched from some old cloth. Green fabric is from curtains which I've found from flea market, lining is from old dress shirt, from flea market as well. There is also two pockets with zipper and one with button inside the bag. In addition to knittin or crocheting work, I also carry many small but necessary things like tape measure and stitch markers always in my bag. What do you have in your bag?

26 kommenttia:

 1. Onpa hieno ja varmasti kätevä! Tarttis tehdä itsekin... Nimim. Muovipussi täynnä reikiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaapa kuinka kauan itte kärvistelin muovipussien ja muiden viritysten kanssa.. Nimim. suutarilla ei ole kenkiä..

   Poista
 2. Tosi upea ja tarkoitukseensa ihan loistava! Ja taas kerran kierrätystä parhaimmillaan :)) Mua ihan naurattaa, kun aattelen omaa "käsityöpussukkaani"... viimeksi se taisi olla Jyskin jättimuovipussi täynnä farkkuja ja siellä jossain seassa virkkuukoukku, sakset, lankarulla ja pari neulaa pistettynä johonkin farkun punttiin... etsinkin tovin neuloja, ennenkuin oikea puntti löytyi... Eli tuollaiselle olisi tilaus mullakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä neuloja ja koukkuja on hukattu täälläkin, millon minkäkinlaisen pussin uumeniin. Eräänkin kerran lentomatkalla hukkasin puisen virkkuukoukun pussista teille tietymättömille, jonnekin Helsingin ja Oulun välille. Miten se onkin olevinaan niin vaikeaa tehdä jotain ittelle, vaikka yleensä silloin suunnitelmatkin on ihan selvät. Mutta kun ei vaan saa aikaiseksi..

   Poista
 3. Vau! Kaiken oot ottanut huomioon. :) Ihanan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vissiin sen verran monta (työ)matkaa manaillu noita edellisiä virityksiä, että siinä on ehtinyt miettiä yhtä ja toista parannusta tilanteeseen. Nyt voi olla tyytyväinen, kun sain tuon lopulta valmiiksi. Vaikka eikös sitä sanota, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten ei se suunnittelu- ja ajatustyö ihan hukkaan menny.

   Poista
  2. Totta! Minulla ei tosin yleensä toimi päässä suunnittelu, vaan tartten materiaaleja hypisteltäväksi. Edes kynällä ja paperilla suunnittelu ei oikein toimi minulla käsitöiden ollessa kyseessä.

   Poista
 4. Jos joskus innostut tekemään myyntiä varten samanlaisen, vinkkaa mulle ostan samantien:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kuinka hyvä myyntimenestys käsityöpussukka yleisesti olisi, mutta jos haluat, voin sulle kyllä tilaustyönä tehdä samanlaisen:)

   Poista
 5. Tykkään tällaisista jutuista, joissa toimivuutta on ajateltu. Ja taas kerran, hyvää kierrätystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä mennään kyllä ennen kaikkea toimivuus edellä, ulkonäkö tulee vasta sen jälkeen. Eihän siellä hämärässä bussissa edes näe, minkävärisestä pussukasta tavaroitaan kaivaa, mutta jos tavarat eivät pysy siellä missä niiden pitäisi, ei ole mitä kaivaa!

   Poista
 6. Todella fiksua!!
  Tämä olisi itsellekin saatava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä osoittautunut varsin toimivaksi, sen verran olen tämän kanssa jo ehtinyt reissaamaan. Ja kun se on tarpeeksi iso, mutta tarvittaessa hyvin kokooon taiteltavissa, se mahtuu minne vaan laukkuun. Samoin sinne mahtuu lähes mitä vaan mitä yleensä työmatkoilla mukanaan viittii kuljetella.

   Poista
 7. Kivoja nää sun ideat, mieli vapaa ja lentää pitkälle ;o) mun pää on niin jumissa, taas työstä.
  Kaunis ja varmasti käytännöllinen, hyvä kun osaat tuon kierrättämisen. On niin uskomattomat määrät käyttökelpoista tavaraa, mitä me täällä Suomessakin heitetään vain pois, kun on niin niihin kyllästytty. Pitäisi kyllä itsellekin tehdä jokin vastaava tuotos, löytyisi varmaan jos kekseliäisyys osuisi päälle, jotain uusiokäyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kyllä myöskään voi olla ihmettelemättä sen tavaran määrää, joka päätyy kirppareille, kaatopaikoista puhumattakaan. Mutta toisaalta siitä pitäisi olla iloinen, sillä toisen roska on toisen aarre. Mutta aika ei vaan millään matematiikalla riitä kaiken sen tekemiseen, mitä toisten hylkäämistä olisi mahdollisuus tehdä.

   Poista
 8. Tosi toimivan näköinen, ja sisällöltään lähes täydellinen. Minä lisäisin sinne vielä pienen kerän jotain jämälankaa, että jos joutuu siirtämään silmukoita langalle odottamaan, niin on sopiva lanka siihen mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio idea! Sellainen jämälanka sinne varmaan aika nopeasti päätyykin, kun aina jää keränloppupätkiä tms. pyörimään tuonne pussukkaan. Kerrankin siis hyötyä siitä, että niitä ei muista ottaa sieltä pois:)

   Poista
 9. Olen ennenkin ihaillut taitavia pussukoita! Tosi upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pussukoiden suunnittelu ja teko on ihan hauskaa puuhaa, kun saa mennä käytännöllisyys edellä. Tosin on se muutenkin:)

   Poista
 10. Kerrassaan mahtava käsityöpussukka. Itsellänikin kulkee sukkapuikot käsilaukunpohjala. Nyt työn voisi turvallisesti laittaa pussukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monet kerrat jo junassa loistanut tyytyväisyydestä, kun pussukan voi vetäistä laukusta esille ilman, että täytyy pelätä puikkojen tai koukkujen sinkoilevan minne sattuu. Kaikki pysyy pussukassa sisällä ja sielläkin vielä yhdessä tietyssä taskussa, vaikka koko komeus seilaisi laukussa miten päin tahansa.

   Poista
  2. Olen monet kerrat jo junassa loistanut tyytyväisyydestä, kun pussukan voi vetäistä laukusta esille ilman, että täytyy pelätä puikkojen tai koukkujen sinkoilevan minne sattuu. Kaikki pysyy pussukassa sisällä ja sielläkin vielä yhdessä tietyssä taskussa, vaikka koko komeus seilaisi laukussa miten päin tahansa.

   Poista
 11. Onpas ihana ja käytännöllinen käsityöpussi. Itselläni useinkin juuri hätäpäissään työt kulkevat muovipussissa tai sitten jossakin kangaskassissa kääräistynä. Tuollainen kunnon jykevä pussukka olisi aivan varmasti tarpeen. Tämä sinun versiosi on aivan ihastuttavan näköinen, kauniin värinen ja vieläpä kierrätetty. Tykkään aivan valtavasti.

  Minuakin lähinnä itkettää, kun katsoo sitä jätteiden käsittelemättömyyttä ja miten ihmiset suhtautuvat nykyisin tavaraan. Kaikki on kertakäyttöistä ja aina voidaan ostaa jotakin uutta tilalle. Itseltäni ihmeteltiin moneen kertaan, kun asunnon tavaramäärää viime vuosina päätin vähentää, miksen vaan heitä sitä ylimääräistä kamaa roskiin, vaan jaksan nähdä lajittelun vaivan ja ajella kuormallisia kirpputorille ja muualle. Tuntui ihan hurjalta, että voiko joku oikeasti tehdä niin? Heittää säkkitolkulla ehjiä vaatteita, astioita ja kankaita ihan tuosta vain menemään, koska ei niitä itse tarvitse? Osa myös ihmetteli, että mikset myy noita kirpputoreilla, saisit rahaa vaikka miten paljon. Minusta tuntui vain yksinkertaisemmalta ja paremmalta viedä tavarat suoraan SPR:n tai jonkun muun pisteelle. Ehkä niistä on jollekin toiselle iloa ja antamalla ne myymisen sijasta joku kolmas ehkä saa apua niukkaan elämäänsä näiden järjestöjen toiminnan kautta. Tai että onko nykypäivänä niin kamalan omituista kierrättää tai antaa ilmaiseksi?

  Olen myös yrittänyt itse opetella siihen, että kaikkea ihanaa ja kaunista ei tarvitse omistaa, vaan tiettyjä tavaroita voi vain ihastella ja ehkä jopa ottaa kuvan -mutta niitä ei tarvitse kaikkia ostaa ja kantaa kotiin. Ei se ihan helppoa aina olekaan, sen verran syvässä meissä on se keräilynhimo ja "minulle, minulle" -tunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos varsin osuvasta kommentista, tosi hyviä ajatuksia. Meitä kuluttajia tuntuu kyllä olevan niin moneen junaan, että välillä todella kauhistuttaa. Vaikkei yksi pieni ihminen kierrättämisellään maapalloa pelastakaan, niin ainakin sitä voi ajatella tehneensä jotain. Ja jos se joku on hauskaa, sen tekee mielellään ja siitä saa hyvän mielen, niin mikä ettei.

   Poista