torstai 19. heinäkuuta 2012

Kierrätyshelmiä asuntomessuilta, osa 2 - Recycled ideas from House Fair, part 2: jewels


Sen lisäksi, että Tampereen asuntomessuilla koeistuttiin puutuoleja, ihasteltiin edustusasuntoja ja nautittiin virtuaalilöylyistä, kurkin silmä kovana erilaisia kierrätykseen ja tuttujen esineiden uudelleenkäyttöön liittyviä sisustusratkaisuja. Niitä kyllä oli tänä vuonna harmittavan vähän esillä, vaikka yksi messujen kantavista ajatuksista oli kaupunkimainen ekoasuminen. Kaikki ekoilu ei siis ole kierrätystä, vaikka useimmiten kierrätys onkin ekologista.

Sängynrunko kuormalavoista.
Body for the bed, made of recycled pallets.

Ensimmäinen kierrätyshuonekalu, joka tuli vastaan, oli kuormalavoista valmistettu sohva/löhöilykeidas. Lokeroisen pohjan uumenissa on kätevät säilytyspaikat lehdille, kaukosäätimille, kahvimukille ja mille milloinkin. Samasta materiaalista oli tehty myös sängynrunko toiseen esittelytaloon. Mitään uniikkeja ideoita nuo eivät kyllä ole. Kuormalavoista kun on mahdollista ilmeisesti tehdä melkein mitä tahansa, ainakin jos näihin kuviin ja varsinkin tähän videoon on uskominen.

Ikean tabletit olohuoneen verhoina.
Curtains made of dinner mats of Ikea.

Sisustuksessa, vaatetuksessa ja lähes kaikessa muussakin minua viehättävät erityisesti sellaiset ideat, joissa johonkin tiettyyn tarkoitukseen tehtyä asiaa tai esinettä käytetään jotenkin aivan toisella tavalla, kekseliäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Tuossa ajatuksessa kiinnostavaa on ennen kaikkea se, että joku osaa nähdä esineiden ensimmäisen olemuksen taakse, osaa nähdä sen toimivan jonakin ihan muuna kuin miksi se on tehty. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Ikean Snår-tabletit erään messutalon verhoina. Omasta kaapistakin näitä löytyy pari kappaletta, niistä ei kovin pitkää verhopätkää kyllä vielä syntyisi:)

Säkkituoleista salonkikelpoinen sohvaryhmä.
Bean bags as a sofa.

Tuossa verhokuvassa näkyy kolmionmuotoinen säkkituoli. Säkkituoleja ylipäätään näkyi yhdessä ja toisessa kohteessa, joten 1990-luvulla suosiossa olleet tuolit ovat ainakin jossain muodossa palanneet salonkikelpoisiksi olohuoneen ja elokuvanurkkauksen kalusteiksi. Tuon yläkuvan olohuoneessa ei "oikeaa sohvaa" ollutkaan, vaan koko komeus oli korvattu kolmionmuotoisilla säkkituoleilla. Noita tuoleja on melkoisen helppo eri muotoisina tehdä itsekin. Kankaaksi sopii paksuhko tiivissidoksinen venymätön puuvilla ja isotkin kuviot pääsevät näissä oikeuksiinsa. Kierrätysaspektia näihin saa kirppareiden retroverhojen tai lakanoiden kankaista. Täytteeksi tulee styrox-rouhetta, jota myyvät ainakin isommat Etolat. Edit 4.8.: Ohje tuohon kyseiseen tuoliin löytyy Suuren Käsityölehden sivuilta tästä.

Aiempien vuosien asuntomessuilta muistan kokonaan kierrätystavaroilla sisustettuja kohteita, mutta nyt sellaisia ei näkynyt. Tosin sattuneesta syystä ei ihan jokaisessa kohteessa keretty käymään. Tästä sattumuksesta enemmän seuraavalla kerralla!

                                                ************************************

I have already told about saunas and other great furnishing ideas which you can see on Tampere House Fair. In these pictures you can see show around about recycling ideas. It's quite easy to do a bed or sofa of recycled pallets or use dinner mats as curtains. Or what do you think about bean bags made of some retro fabrics from flea market?

6 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit nämä kuvat, uudet kuormalavaideat ovat aina tervetulleita ;) Jännää tuo säkkituolien uusi tuleminen, välillä niitä ei tahtonut edes kirppiksellä huolia kukaan. Nuo kolmion malliset ovat hauskoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne ideat vaan tulevat ja menevät. Kun aina tietäisi milloin olkatoppaukset ja leveät lahkeet tai pillihousut yms. milloinkin tulevat muotiin ja olisi tilaa varastoida kaikki entisten kausien ihanuudet uuden tulemisen varalle..

   Poista
 2. Itse luin innostuneena TM Rakennusmaailman etukäteisraporttia messualueen taloista ja etenkin niiden energiatehokkuudesta -muutama talo taisi olla nollataloja ja olipa joukossa jopa plussaenergiatalokin, joka siis tuotti enemmän energiaa kuin kulutti! Sen vastapainoksi on toisaalta älyttömän mukava itseasiassa nähdä näitä taloja ja niiden sisustusta eli päästä vähän tunnelmaankin pelkkien kulutuslukujen sijasta (Toisaalta nämä kaksi yhdistävä juttu olisi ollut aivan huippu, olisi voinut tarkemmin nähdä kohteet ja vertailla niitä kulutuslukuihin). Ai minäkö innostunut rakennustekniikasta? :D Tuntuu vaan huikealta, miten nopeasti tällä saralla on edistytty ja vaatimukset tiukentuneet matkalla.

  Itse meinasin kaivaa sinulle heti nuo lavakuvat nähtyäni kaverin linkkaamaan linkin moisten hyödyntämiseen, mutta sitten klikkasinkin omat linkkisi ja totesin, että eivätköhän ne samat ajatukset tulleet noissakin. Nuo ovat kyllä hauskoja, ihana miten joku voi nähdä tuollaisen materiaalin ihan erilaisena kuin itse sen tajuaa.

  Kolmion malliset säkkituolit ovat hauskat! Säkkituolista olen jo pitkään haaveillut, mutta jollei styrox-täytteen tilalle keksi jotakin yhtä kevyttä ja käytännöllistä, ne eivät meille voi kissojen takia kotiutua. Pedot kun eivät tunnu tajuavan mukavasti tassujen alla rapisevan säkkituolin täytteen ja hiekkalaatikon kissanhiekan eroa ja tällä metodilla on menestyksekkäästi jo miehekkeen kotona pari tuolia pilattu :P

  VastaaPoista
 3. Messuilla tosiaan oli esillä aimo annos energia-asiaa. Jokaisen esittelytalon kohdalla oli tiedot myös energian kulutuksesta ja laadusta. Samaten sisätiloissa nuo ratkaisut näkyivät monissa huoneiden ja kerrosten läpi kulkevina lämpöä kuljettavina putkina, teknisinä tiloina ja seinissä olevina älytauluina, joiden kautta kaikkea tuota oli helppo ohjailla. Itse emme sattuneesta syystä ehtineet noihin energia-asioihin perehtyä kovinkaan tarkasti, mutta niihin ehkä pystyykin keskittymään paremmin juuri lehdestä lukemalla koktona kaikessa rauhassa. Kun ei ole kiire nähdä niitä kaikkia sisustuksia juuri nyt:)

  Minun ihka ensimmäinen säkkituolini on syntynyt juurikin sen seurauksena, että eräiden vuokralaisten kissat olivat omineet kaksi tuolia, raapineet nahkapääliset käyttökelvottomiksi ja muutenkin käsitelleet tuolit siihen kuntoon, että ne eivät matkustaneet vuokralaisten mukana uuteen kotiin. Styrox-rouheeseenhan ei neste imeydy, joten purin pääliset, puhdistin täytteet ja tein uuden päällisen ja näin ensimmäisessä opiskelijakämpässäni oli mukava löhötuoli, johon oli helppo nukahtaa kun piti lukea tenttiin:)

  VastaaPoista
 4. Moi. Kiva postaus! Messukohde nro 35 on sisustettu pääosin kokonaan SPR Kontti kierrätystavaroilla :)

  Satutko muistamaan, missä kohteessa ensimmäisen kuvan harmaa kuormalavasohva oli? Terkuin, Sally

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan, juurikin tuolta loppupäästä jäi muutama kohde käymättä, kun ajankäyttö ei messuilla mennyt ihan niin kuin oli etukäteen kaavailtu.

   Tuo ensimmäisen kuvan harmaa kuormalavasohva on Asuntomessujen ja Tampereen Hervannan seurakunnan järjestämän Facebook-kilpailun satoa ja löytyy kohteesta numero 8, Vuoreksen Welho D45. Asunnon yläkerrassa on nähtävissä muitakin kilpailussa menestyneitä töitä.

   Poista