tiistai 31. heinäkuuta 2012

Bulgariassa koettua, osa 1 - Something I saw on Bulgaria, part 1

Vanhan kaupungin rantabulevardi.
Beach boulevard in Old Town.

Oma maa mansikka, ja varsinkin oma sänky. Hotellin sänky kun oli aika kova! Suomessa siis ollaan. Taisi aurinko pujahtaa mukaan matkalaukkuun ja samaten muutamat Bulgarian reilusta 30 lämpöasteesta, niin mukavia kelejä on täällä koti-Suomessakin ollut reissun jälkeen. Tänäpäistä kivaa keliä tosin ihailin jo työpöydän äärestä toimiston ikkunan takaa, koska työarki alkoi ihan liian pian. Kuten se aina alkaa. Onkohan niin pitkiä lomia olemassakaan, että sitä ehtisi ruksia kaikki lomalistalle kerätyt työt tehdyksi?

Tuoreita hedelmiä oli tarjolla yllin kyllin.
Fresh fruits were available everywhere.

Mutta sitten niihin matkatunnelmiin. Vietettiin aurinkoinen ja ehkä jopa aavistuksen liiankin lämmin viikko Bulgarian Sozopolissa. Noin 6000 asukkaan pikkukaupunki sijaitsee Mustan meren rannalla, Bulgarian eteläisellä rannikolla. Se on pääasiassa paikallisten ja korvakuulolta myös venäläisten suosima lomakohde, jossa skandinaavit ja myyjien "Terve! Terve!" -huudot olivat harvassa. Onneksi näin, agressiiviset ravintoloiden sisäänheittäjät ja joka puolella suomea solkottavat kauppiaat saavat hermot menemään hyvinkin viikossa, jos niikseen tulee.

Miksei meillä kasva viinirypäleitä katossa?
Grapes growing from roof.

Voi siis melkein sanoa, että tuo ei ollut vielä turismin pilaama paikka. Upeita rantoja, edullista ja hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä ja siisti ympäristö löytyivät, turismin lieveilmiöitä sen sijaan vähemmässä määrin. Joten mikäs siellä oli köllötellessä viikon verran:)

Rannalla oli hiukan tuulista ensimmäisenä iltana!
A little bit windy on the beach on first evening!

Köllöttelyksi se loma sitten aikalailla menikin, koska suomalainen on kai rakennettu niin, että siitä tulee yli 30 asteen lämpötilassa laiska ja rauhallinen, turhia hötkyilemätön olento. Kuumuuden lisäksi rannoilta löytyi myös kohtalaisesti tuulta, koska useimpina päivinä rantavahtien koppien katoilla liehuvat punaiset liput hillitsivät kummasti syvään veteen menoa. Eipä noissa aalloissa uimisesta olisi mitään tullutkaan, aalloissa hyppiminen sen sijaan oli aivan mahtavaa! Reissussa ollut ilmapatja sen sijaan jäi aaltojen takia käyttämättä ja arvatkaapas tarvittiinko erinäisiä akrobaattiliikkeitä, jotta kompressorilla timmiin kuntoon puhallettu patja saatiin tyhjennettyä ja taputeltua matkalukkuun sopivaan kokoon:D

Saako olla kahvia?
Coffee automatic on the street.

Kaupunki itsessään oli aika pieni, mutta sieltä löytyi monenlaisia hauskoja yksityiskohtia. Vai mitä sanotte esimerkiksi kadunkulmissa seisovista kahviautomaateista, joista erilaisia kahveja sai 30-50 levalla eli noin 15-25 sentillä per muki? Jos tätä lukee joku Bulgariaan suuntava, niin levat kannattaa ehdottomasti vaihtaa vasta paikan päällä, koska paikalliset vaihtajat antoivat eurosta noin 1,95 levaa, Forex täällä vain 1,83 levaa.

Tämä parkkiruutu on minun!
You can book a parking place for your car while the car is not here.

Kadut olivat kapeita ja parkkipaikat tiukassa. Niiden varaamiseen näyttikin paikallisilla olevan jos jonkinmoisia keinoja. Koska vesijohtovesi ei ollut juotavaa ja juomavettä kannettiin kaupasta, kertyi itse kunkin nurkkiin aika tavalla isohkoja vesikanistereita, joita oli kätevä käyttää hanavedellä täytettyinä myös parkkipaikan varaajina:)

Isoja autoja ja kapeita kujia vanhassa kaupungissa.
Big cars in Old Town.

Kapeista kujista huolimatta varsinkin vanhassa kaupungissa näytti olevan yllättävn paljon autoja. Ilmeisesti paikalliset ovat varsin taitavia kuljettajia tai sitten autokouluun sisältyy ahtaiden paikkojen ajokoulutusta, koska autoissa ei juuri näkynyt lommoja tai ryttyjä. Tavaraliikenne kujilla sijaitseviin putiikkeihin hoitui siis mallikkaasti vähän isommillakin autoilla.

Kreikkalaisia raunioita vanhassa kaupungissa.
Amounth of turists on these ruins tells you immediately,
if you are in Egypt or in Bulgaria.

Vaikka Sozopol tällä hetkellä on ehkä hiukan uinuva kaupunki moniin muihin Bulgarian lomaparatiiseihin verrattuna, on sillä kunniakas menneisyys niin roomalaisten kuin kreikkalaistenkin käsissä. Tuosta näkyi merkkejä siellä täällä. Mutta koska yllä olevassa kuvassa näkyy enemmän itse raunioita kuin niitä ihmetteleviä turisteja, tietää heti, että ei olla Egyptissä tai Kreikassa.

Tyypillinen näkymä vanhasta kaupungista:
viikunahillokauppias talonsa edustalla.
There was fig jam available everywhere outside the houses in Old Town.


Rantojen ja tunnelmallisen vanhan kaupungin lisäksi tarjolla oli niitä perinteisiä ostoskatuja, lähes joka kadunkulmassa olevia lettukioskeja (kuka sanoo, että suomalaiset ovat ainoa pannukakku- ja räiskälekansa?), lukuisia ravintoloita sekä mahtavia näköaloja. Eli kyllä siellä reissussa jotain tuli tehtyäkin, siitä lisää tarinan kakkososassa!

                                 **********************************

I spent a sunny holiday in Bulgaria, in little town called Sozopol, which is located 35 km south of Burgas on the southern Bulgarian Black Sea Coast. Sozopol is one of the oldest town in Bulgaria and it's origins are in ancient Greek. Nowadays the town has a population of about 6000 inhabitants, though there is much more people under the summer months. We had a really lazy and sunny holiday among good food, friendly people and big waves on the beach.

5 kommenttia: