perjantai 25. toukokuuta 2012

Värillä on väliä / Colour matters


Aivot tarvitsevat käsillä tekemistä, sanoo Helsingin yliopiston professori Minna Huotilainen tämän päivän Helsngin Sanomissa. Juttu on luettavissa myös täällä, koska Hesarissa se on sähköisenä vain maksullisessa digilehdessä. Esimerkkinä on neulova tenori Petri Bäckström, jonka kerrotaan oppineen taidon Villasukkaoopperan myötä.


Aivotutkijan mukaan käsityöt ravitsevat aivoja, auttavat sekä keskittymään että rentoutumaan ja vaikuttavat aivojen kehitykseen lapsuudesta lähtien. Niinpä erilaisten materiaalien käsittely, hypistely, silittely ja tutkiminen ovat tärkeitä. Kyllähän me aikuisetkin tiedämme, kuinka rentouttavaa on lankakaupassa vain kosketella pehmeitä ja värikkäitä keriä, haistella villan tuoksua tai tuntea sormissa silkkilangan viileä kosketus. Puhumattakaan sitten vaatteiden yms. hypistelystä. Puolet ostokokemuksen ihanuudestahan tulee juuri siitä, että saa edes hypistellä, vaikka hintalappu osoittaisikin ostoksen omalle kukkarolle saavuttamattomaksi. Siinä ehkä yksi syy siihen, miksi kaikki eivät tykkää tehdä ostoksia nettikaupoissa. Hypistely kun ei maksa mitään, mutta on näköjään kansanterveydellisesti hyvinkin tuottavaa:) Kosketuksella on siis väliä, tässäkin asiassa.


Käsityö pitää ikääntyvät aktiivisina ja auttaa nuoria rentoutumaan. Oppimistilanteessa käsillä tekeminen voi auttaa keskittymään paremmin, kunhan vain työ ei ole niin vaativa, että se vie huomion kokonaan. Sopiva käsityö auttaa suuntaamaan tarkkaavaisuutta ja kuuntelukin on kuulemma tehokkaampaa, kun tekee käsillä samaan aikaan jotain muuta. Kun vaan vielä töissä kaikki ymmärtäisivät, että ei siihen kuuntelemiseen käsiä tarvita, niin kuivista palavereistakin aukenisi aivan uusi ulottuvuus.

Käsitöiden rentouttavasta vaikutuksesta on varmaan kyllä kaikilla tämän lukijoilla omakohtaisia kokemuksia. Tosin voihan siitä olla montaa mieltä, onko jonkun homman hampaat irvessä ja väkisin vääntäminen mitenkään rentouttavaa ja palkitsevaa, niitäkin muistoja kun joiltain lienee koulun käsityötunneilta..


Käsitöiden lisäksi läheltä löytyy edullisesti monia muitakin rentouttavia ja rauhottavia elementtejä. Luonto on varmasti yksi niistä, eikä sitä varten tarvitse lähteä kovinkaan kauas. Näissä maisemissa on harjoiteltu ahkerasti ylihuomenna koittavaa Naisten Kymppiä varten. Visuaalisen terapian lisäksi siellä saa tähän aikaan vuodesta nauttia myös hyvin taiturimaisista konserteista sekä ajoittain hyvinkin kirkkaista väreistä. Kevätmaalari on paletistaan läiskinyt välillä semmoisella vauhdilla, että näyttäisi PhotoShopilla olleen enemmänkin asiaa joihinkin kuviin. Mutta ihan ovat kyllä luomuja, auringon ja alkukesän vihreyden värittämiä. Tänään satuin töissä katsomaan ulos parkkipaikalle jossain vaiheessa iltapäivää. Sieltä pilkisti vihreiden lehtipuiden lomasta yksi monista luokkaretkeläisten busseista ja kirkkaan punainen bussi heleän vihreitä lehtipuita vasten oli kyllä melko pysäyttävä näky.


Myös uusimman Kotivinkin kolumnisti Riku Kauhanen kirjoittaa, miten värillä on väliä. Värit kertovat kasvisten maailmassa terveellisyydestä, koska antioksidantit, flavonoidit antosyaanit ja fenoliyhdisteet kertovat olemassaolostaan värein. Myös ruokaostoksilla voi hypistellä: mikä näistä mangoista olisikaan kypsä syötäväksi juuri nyt tai kummalla tomaatilla on punaisemmat posket salaattikulhon koristeeksi?


Väriterapiaan pääseekin osalliseksi helposti niin lankahyllyillä, vihannesosastolla kuin lenkilläkin. Ja alkukesän väri on vaaleanvihreän lisäksi keltainen. Värikylläistä viikonloppua siis itse kullekin!

                                         *****************************************

Our brain needs handicrafts, says Minna Huotilainen, professor at Helsinki University, in Helsingin Sanomat, the biggest daily newspaper in Finland. That's the thing we knitting people have already known:) It seems to be especially important for brain development, that small children have an oppotunity to touch different kind of materials. Many of us know, how nice and relaxing it is to fiddle garn and feel the softness and smell of wool or coolness of silk in your fingers. It's also important - especially for the woman, to have a chance to fiddle clothes. It doesn't cost anything, so fiddling will also be economically cost-effective:) Touching matters.

A few more relaxing thigs around us are nature and food. In the nature you can enjoy of views, sounds and colours. Colours are important also in the foodmarket, because many healthy antioxidants and flavonoids occur in colours.

However, colour therapy is available even if you are at garnstore, fruitstore or hiking in the nature. Colour for the early summer is yellow. Have a colourfull weekend for you all!

16 kommenttia:

 1. Kuuntelin juuri tänään jostain tämän herran luennon neulomisesta, aivan mahtavaa esimerkkiä rentoutumisesta!!

  Itsekkin olen tuon Kympin muutaman kerran vetänyt Naisporukassa, kotona jopa pari isoa mitalia todistamassa, eihän sitä muuten uskoisi;)

  Kesä Männiköllä on antanut väriterapiaa Keltaisena tänään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen törmäillyt tuohon Minna Huotilaiseen vähän väliä. Aivotutkimus ja sen hyödyt eri suuntiin tuntuvat nyt olevan kovasti pinnalla ja niistä puhuminen trendikästä. Onpa professori ollut alkuvuodesta meillä töissäkin luennoimassa musiikin vaikutuksesta aivoihin. Neulova tenori on kyllä huippuyhdistelmä:)

   Poista
 2. Muistan ajan, jolloin istuin luennoilla ja piirtelin luentopaperiin tikku-ukkoja. Nyt selkis, ettei se ollutkaan ajatusten harhailua vaan tärkeä osa oppimisprosessia. Nyt luonto ihan tykittää väriterapiaa. Keltainen ja vihreä ovat meilläkin vallitsevat värit. Rantaluhta on keltaisenaan rentukoista. Tsemppiä kympille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Kymppi sujui mukavasti ja keltaisten rentukkamerien loisteessa harjoittelukin sujui hyvin. Toivottavasti sujuu juoksulenkit tästä eteenkin päin.

   Poista
 3. Mielenkiintoista asiaa tosiaankin! Itse olin ko. tilaisuudessa kuuntelemassa juuri eilen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta oli mennyt tuo luento ihan ohi, vasta lehdessä törmäsin aiheeseen. Olisi ollut kyllä varsin mielenkiintoista olla paikan päällä.

   Poista
 4. Tähän aikaan vuodesta ulkona aivan hypnotisoituu: sitä vihreän määrää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienten vihreiden miestenkin näkeminen näinä aikoina lienee ihan normaalia, niin hyvin tuo väri valtaa kaiken:)

   Poista
 5. Myös Purnauskis puhui viimeisessä postauksessaan käsityön tärkeydestä, täällä blogissa katsellaan asiaa vähän toisesta näkökulmasta. Hyvä, hyvä, keskustelua aiheen ympäriltä tarvitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinpä tutustumassa Purnauskiksen mietteisiin ja varsin painavaa asiaa on myös siellä.

   Poista
 6. Totta joka sana :)
  Ihania toukokuun lopun päiviä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisiä viedään tosiaan, lauantain kaikuu taas suvivirsi lukemattomissa voimistelusaleissa. Koulujen ompelukoneet lähtee huoltoon, joten silloin ei toivottavasti juuri oma kone päätä hajota kun jonot on aikamoiset. Mukavaa toukokuun loppua sinnekin!

   Poista
 7. Saammekin ihanaa väriterapiaa nyt tähän aikaan. Mukavaa Helluntai-iltaa Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleätä helluntain jälkeistä viikkoa myös sinne! Väreistä pääsee nauttimaan ihan kotiovelta ja mikäs sen mukavampaa, kuin heleänvihreän koivunlehtiharson läpi ikkunaan siivilöityvä aamuaurinko.

   Poista