tiistai 19. lokakuuta 2010

Syyskukkia Kainuusta


Syysväreissä Taito-lehdessä 4/2010 julkaistu Kainuun kukkalapasten malli vei minut mukanaan ja tässä tulos. Lapaset houkuttelivat heti jo lehden kannessa ja niinpä marssin Taito Shoppiin ostamaan Pirkanmaan Kotityön paksua Pirkkalankaa; pitihän lapaset saada juuri samanvärisinä kuin lehden ohjeen väri-ilottelu lupasi. Lankapaketin voi kätevästi tilata myös Pirkanmaan Kotityön verkkokaupasta.

Näitä lapasia oli ilo neuloa keskellä syksyn kirpeitä värejä. Malli oli helppo, ainoastaan peukalon kuviot tuottivat hiukan harmaita hiuksia, että sain menemään tasan sekä silmukat että kuvion. Lankaa kului 2,5 puikoilla neulottuihin naisten kokoisiin lapasiin vähemmän kuin ohje kertoi (100g pohjaväriä ja 50g kutakin kuvioväriä), joten yksiin lapasiin riitti noin 20g kutakin kuvioväriä ja noin 70g pohjaväriä. Tosin ainakaan noita Pirkanmaan Kotityön lankoja ei voi ostaa 50 grammaa pienemmissä vyyhdeissä, joten loppulangoista voi taiteilla vaikka väreihin sopivan pipon.

Näiden lapasten ohjeeseen taisin ensimmäisen kerran törmätä jo Suuressa Käsityölehdessä 11-12/2006, jossa julkaistiin ohje mustikkaisen sinisävyisenä. Lapasiin voi toki käyttää mitä vain sopivanpaksuisia lankoja ja värejä, liuku- ja pätkävärjätyt langatkin toimivat mainiosti. Kerrassaan hurmaavia variaatioita lankojen ja värien suhteen ovat menestyksekkäästi kokeilleet mm. Käsityöläinen - unelmissaan, Villa Valkoinen ja Lapaskuu.

Malli oli mielenkiintoinen ja mukava tehdä ja toisiaan lähellä olevien, samansävyisten kuviovärien ansiosta tähän sopisivat varmasti hyvin myös kasvivärjätyt langat. Niitä onkin varastossa monta kerää, erilaisia keltaisen, vihreän ja ruskean sävyjä, joten sitä taidan kokeilla seuraavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti