torstai 15. toukokuuta 2014

Tuplakopio olohuoneessa


Kuinka suuri rikos on Alvar Aallon kopiointi? Suomalaiskansallisella ikonimentaliteetilla varmaan melkoinen rötös.. Meillä nimittäin olohuonetta koristaa nyt Aallon kopion kopio. Muka-Aalto, jota koristaa vielä muka-Tamura. Ehkä tästä voin yrittää saada synninpäästön sillä, että joku muu on ensin kopioinut tuon jakkaran ja minulla on sormeni pelissä vain koristekuvion suhteen.. Mitä mieltä olette, onko design-tuotteen kopiointi ja oman näköinen toteutus omaan käyttöön ok?


Tämä tarina sai alkunsa jo jokunen aika sitten, kun yhteiseen kotiin tuli miehen mukana perinteinen nelijalkainen, koivunvärinen jakkara, joka on tähän asti lähinnä palvellut kukkaruukun alusena. Tiedätte sellaisen, joita on joka paikassa ja joka ei olemassaolollaan mitenkään kiinnitä huomiota, ellei ole tiellä tms. Sellainen Aalto-jakkaran kopio. Jakkara viihtyi tehtävässään hyvin, eikä pitänyt itsestään sen suurempaa meteliä kirjahyllyn kupeessa. Kunnes se sai kaverin.


Töissä meillä on nimittäin sellainen nurkkaus, jonne kuka vaan voi viedä kalusteita, jotka on syystä tai toisesta heittänyt työhuoneestaan pihalle. Tuolta kierrätysnurkasta ne yleensä päätyvät jonkun muun huoneeseen, kun joku huomaa tarvitsevansa juuri sitä, mikä toiselle oli ylimääräinen. Bongasin nurkkauksesta taannoin valkoisen kolhiintuneen nelijalkaisen perusjakkaran ja nappasin sen nopeasti parempaan talteen. Semmoinen on aina kätevä, oltiin sitten töissä tai kotona.


Kummatkin jakkarat olivat jo jonkin verran elämää nähneitä ja niinpä ne herättivät heti tuunausinnostuksen. Netissä seikkaillessani ja inspiraatiota etsiessäni törmäsin Nao Tamuran Artekille suunnittelemaan, Alvar Aallon Jakkara 60:n upeaan 80-vuotisjuhlavuoden erikoisversioon nimeltä Rings. Tuommoinen olisi täydellinen sekä olkkariin että työhuoneeseen! Sitten piti vain päättää, miten kolhiintunut tusinatuote muutetaan salonkikelpoiseksi designiksi?


Hankintalistalle päätyi mustaa maalia, pensseli pantiin heilumaan ja pian täällä oli kaksi siistiä mustaa jakkaraa. Vuosirenkaiden taiteilu istuinosaan aiheutti pientä päänvaivaa. Alkuperäinen Nao Tamuran suunnittelema kuvio on painettu jakkaran pintaan käsin silkkipainomenetelmällä. Tämän koristemaalarin verstaassa puolestaan perusteellisen harkinnan jälkeen päädyttiin muovitaskusta kirurginveitsellä leikattuun sabluunaan, ohueen maalipensseliin ja vapisemattomaan maalauskäteen. Töpöttelin ensin kalvosabluunan läpi osan vuosirenkaista ja sen jälkeen maalasin vapaalla kädellä ja mahdollisimman pienellä pensselillä loput. Jakkarat on telattu puolihimmeällä Empire-kalustemaalilla ja koristekuvio tuputeltu saman merkin sävyttämättömällä valkoisella.


Näistä tuli aika hyvät! Idea on kopioitu tuosta Rings-jakkaran koristelusta, mutta toteutus ja lopputulos ovat omannäköiset. Tämmöisen jakkaran kaveriksi sopisi mainiosti esimerkiksi Design Paletin Vuosirengas-tyyny.


Koivuissa, niiden runkokuvioissa, raikkaassa valkoisen värin ja heleän vihreiden lehtien yhdistelmässä on jotakin mitä kiehtoo. Olenkin ristinyt nämä koivujakkaroiksi, vaikka tuo vuosirengaskuvio voisi yhtä hyvin olla minkä tahansa puunrungon poikkileikkaus. Jotenkin selkeä mustan ja valkoisen yhdistelmä viittaa ajatuksissani koivuun.


Niinpä tässä voi vaikka istuskella kesäillan hämyssä, avata oven pihalle, tuoksutella vastaleikattua nurmikkoa ja kuunnella mustarastaan huilua lähimetsässä.

6 kommenttia:

 1. Hienot! Ei kopiointi tai "inspiroituminen" jonkun toisen työstä minun mielestäni niin suuri synti ole, kun työn tekee omaan käyttöön. Työssä näkyy kuitenkin aina oma kädenjälki, vaikka idea jonkun muun alkujaan olisikin. Myytäväksi en tykkää kuitenkaan tehdä tuotteita edes tunnistettavista kankaista (esim. Marimekon printit).

  VastaaPoista
 2. Upeat tuolit! Inspiroituminen design-tuotteista ei ole lainkaan huono juttu. Olen samaa mieltä kuin Paula-Maija, omaan käyttöön tehdyt kopiot ovat mielestäni ok. Myyntiin en missään nimessä lähtisi minäkään tekemään. Monta kertaa silmään on erilaisilla messuilla pistänyt, miten selkeästi ihmiset ovat kopioineet tuotteita tunnetuiltakin suunnittelijoilta. Samankaltaisuus ei sinällään häiritse, jos tuotteessa on vain pientä viitettä ns. alkuperäiseen, mutta selkeät ja räikeästi kopioidut harmittavat. Eräs yritys kopioi opiskeluaikana suunnittelemani paidan mallistoonsa suoraan. Koulu teki kyllä heidän kanssaan yhteistyötä, ja he osallistuivat kyseisen kurssin ohjelmaan. Mutta mitään ei koskaan sovittu kopioinnista, ja he tekivät sen ilman mitään mainintaa alkuperäisestä suunnittelijasta. Kieltämättä asia jäi kovasti hampaan koloon :D.

  VastaaPoista
 3. Tuolit ovat kerrassaan hienot, sopivat minne vain.

  VastaaPoista
 4. Ei vitsit miten upeet!! Huikee suoritus! Suurensuuri peukutus! :)

  VastaaPoista
 5. Aivan järkyttävän siistit tuolit! Olen täällä ihan äimänä, miten sait ne ideoitua ja toteutettua noin mielettömiksi. Todellakin aivan hervoton suoritus!

  VastaaPoista
 6. Pakko sanoa, että tämä sinun oma toteutuksesi näyttää minusta paremmalta kuin Artekin versio. Vuosirengasprintti on nimittäin läheltä nähden ruman rasterinen - sen sijaan tuo sinun sabluunasi on tehnyt ihan täydellistä jälkeä.

  VastaaPoista