keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Onko Suomen käsityön museo huomenna vielä olemassa?


Jyväskylässä ja tarkemmin sanottuna kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouksessa käydään tänään toivottavasti tiukkaa keskustelua Suomen käsityön museon tulevaisuudesta. Mokomat kun aikovat lakkauttaa koko paikan!

Jos olisin löytänyt jonkinlaisen adressin, mihin olisi voinut vetää nimensä museon puolesta, olisin tehnyt sen ilomielin. Paremman puutteessa heitän museon suuntaan pelastusrenkaan. Toki joku helsinkiläinen Guggenheim kuulostaa houkuttelevammalta, modernimmalta ja turisteja vetävämmältä paikalta kuin keskisuomalainen yhden alan erikoismuseo. Silti ainakaan minun järkeeni ei oikein mahdu, miten käsityön museon lakkauttamisesta kasaan riivityt eurot tuottaisivat Guggenheimin tai muun vastaavan laitoksen seininä enemmän, kuin nyt.

Suomen museoliiton teettämän ja Vaasan yliopiston tekemän Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museo kasvattaa alueensa taloutta noin 30-50 eurolla. Käsityön museon alueelleen tuoma rahavirta olisi näin 36 000 vuosittaisen kävijän mukaan laskettuna 1 080 000 - 1 800 000 euroa. Kun museo aiheutti kaupungille 140 000 euron kulut (0,02 % kaupungin kokonaismenoista), niin luulisi kaupunki ennemminkin haluavan pitää kiinni helmestään kuin lakkauttaa sen. Kummallista matematiikkaa, sanoo humanisti.

Toivottavasti Suomen käsityön museo pysyy paikallaan ja tarjoaa tulevaisuudessakin aikamatkan eräiden jo katoamassa olevien kädentaitojen ja niihin liittyvien välineiden maailmaan.

5 kommenttia:

 1. Sellaiseen adressiin minäkin olisin nimeni laittanut, paikka on uskomattoman hieno ja monipuolinen. Henkilökunta on loistava ja innovatiivinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri. Kerran olen käynyt paikan päällä ja ihastuin varsinkin siihen kansallispukupuoleen. Ahkerammin olen seuraillut museon touhuja verkossa, kun Jyväskylään on hitusen verran matkaa. Ihailtavan aktiivista ja kaikin tavoin ajan hermnolla olevaa porukkaa museon seinien sisäpuolella kyllä on.

   Poista
 2. Jee, museoon pääsee tutustumaan jatkossakin: http://yle.fi/uutiset/suomen_kasityon_museo_saastyy_sulkemiselta_mutta_edessa_voi_olla_muutto/7203988

  VastaaPoista
 3. Toivotaan, että museo saa jatkaa! Arvokkaat kädentaitojen perinteet häviävät muuten helposti. Itse en ole käynyt tuolla museossa, pitääkin laittaa kesälomalistalle, jospa sinne silloin vielä ehtisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinpa huolimattomasti! Hienoa, että museo säilyy! Täytyy silti ottaa asiakseen käydä siellä.

   Poista