sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Sunnuntain kanelipannacotta - Sunday's cinnamon pannacotta


Tänään on herkuteltu ja vietetty laiskaa sunnuntaita. Todella piiitkästä aikaa sellainen sunnuntai, ettei
a) tarvinnut aamulla herätä kukonlaulun aikaan kellonsoittoon
b) tarvinnut kiireellä tai ylipäänsä lähteä yhtään minnekään
c) tarvinnut alkaa pakonomaisesti purkamaan muuttolaatikoita, jotta mahtuu aamutoimille

Niinpä tänään onkin sitten nukuttu pitkään, istutettu (toivottavasti) tämän syksyn viimeiset kukkasipulit pihalle, testattu punaviinin ja nokitahran poistoa pöytäliinasta ja ikkunasta Marttojen ohjeella, tiskattu käsin viinilasit, jotka eivät mahtuneet koneeseen koska niissä on niin pitkät jalat, herkuteltu eilisten illanistujaisten (kiitos vaan vielä mukavasta seurasta sisko & co!) jämillä ja luettu Hesaria pitkän kaavan mukaan. Tänään on myös kaivettu esiin virkkuukoukku ja valkoista lankaa yhtä lumitähtitilausta varten, ihailtu vanhasta raastinraudasta tehtyä kynttiläsomistetta ja poltettu kynttilöitä ja nautittu marraskuun harmaudesta, jonka takia kynttilät näkyvät ja valaisevat keskellä päivääkin.


Eilisellä ruokalistalla oli alkuruokana savusiikasalaattia, pääruokana yrttilohkoperunoita, paahtopaistia ja kermakastiketta ja jälkkärinä kanelipannacottaa glögimarjojen kera. Pannacotta on aina yhtä hyvää ja kun se on vielä niin helppo tehdä, niin tämä on yksi meidän talouden suosikkijälkkäreistä. Tämän jouluiseksi tuunatun reseptin olen alunperin leikannut joskus Kotivinkki-lehdestä ja sittemmin sillä on kokattu monet onnistuneet pannacotat.


Kanelipannacotta ja glögimarjat
6 annosta

4         liivatelehteä
2,5 dl  maitoa
110 g  sokeria
1 tl      kanelia
2,5 dl  luonnonjogurttia
2,5 dl  kermaa

Glögimarjoihin:
1 dl     sokeria
1,5 dl  punaista glögiä
1         tähtianis tai kanelitanko tai vaikka molemmat
3 dl     marjoja maun mukaan
(1        liivate)

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta maito ja sokeri, niin että sokeri liukenee kokonaan. Lisää maidon joukkoon kaneli ja liivatteet. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Lisää jukkoon jogurtti ja kerma. Sekoita hyvin ja kaada jälkiruoka pieniin laseihin tai kulhoihin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Laita kattilaan glögi, sokeri ja mausteet. Keitä, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Jos haluat hyydyttää marjaliemen pannacotan päälle lasiin, lisää kylmässä vedessä liotettu liivate tässä kohtaa joukkoon. Anna liemen jäähtyä hetken. Lisää joukkoon marjat. Kaada seos hyytyneen pannacotan päälle laseihin ja anna hyytyä vielä jääkaapissa, mikäli olet lisännyt liivatteen marjojen joukkoon. Marjaseos toimii sekä hyydytettynä että ilman.


Annokset voi vielä halutessaan koristella tähtianiksilla ja tomusokerilla ennen kuin ne katoavat parempiin suihin:) Leppoisaa sunnuntai-iltaa!


**********

We haven't had such a lazy Sunday for a while. It's so nice, when yoy don't have to
a) wake early
b) go anywhere
c) remove any moving boxes just to have enough space for doing something

So I have enjoyed the lazy Sunday with eating something which has remained from yesterday's nice party with my sister & co, washing the wine glasses (they are too big to fit to the dishwasher), planting last flower bulbs to garden, doing a candle lantern from old grater and having a lot of candles to lighten the Finnish grey November.

Yesterday we had pannacotta as a dessert and it's one of my favourites if we are talking about desserts. Easy to do and delicious to taste:) This pannacota has a taste of Christmas with it.

Cinnamon pannacotta with berries marinated in mulled wine
6 portions

4        gelatine leafs (or 4 tea spoons gelatine powder)
2,5 dl  milk
110 g  sugar
1 tl     cinnamon
2,5 dl naturel yugurt
2,5 dl cream

Marinated berries:
1 dl     sugar
1,5 dl  mulled wine, red
1         star anice or cinnamon stick
3 dl     berries (rasberries, blueberries)


Combine milk and sugar in a saucepan over low heat. Bring to the boil, until the sugar has completely dissolved. Remove from heat. Add cinnamon pulver and gelatine leaves, which have been first soaked in the cold water. Combine yoghurt and cream to the  saucepan. Stir well yoghurt mixture until smooth. Divide pannacotta mixture between six small drinking glasses. Refrigerate for two hours or until firm.

Combine sugar, mulled wine, anise and cinnamon stick in a saucepan. Bring to the boil. Add berries and wait until the mixture has cooled down. Divide marinated berries on top of the pannacotta, either to the glass or direct to the pannacotta moulds, if you have turnet them out onto plates. Serve and enjoy!

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos:) Silmänruoan lisäksi myös maha tykkäsi.

      Poista
  2. Tuollaisesta sunnuntaiaamusta minä olen vain unelmoinut jo reilut 20 vuotta. Herkullisen näköistä pannacottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset ovat välillä kyllä todella ihania olemassa. Sitten jaksaa maanantai-aamujakin taas paljon paremmin.

      Poista
  3. Noista vapaapäivistä pitää nauttia:)
    Herkullisen oloiset jälkiruoat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kummasti saa lisävirtaa kun voi hetken vaan olla ja ihmetellä, istua kynttilänvalossa ja vähän herkutella.

      Poista
  4. Näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta, että pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Onpa herkullisen näköistä pannacottaa! Täytyisköhän yllättää miesväki sunnuntaina vapaapäivän kunniaksi!=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti yllätys toimi! Itselle tuo on takuuvarma suosikki, mausteita voi laittaa maun mukaan ja koristella monella tavalla. Sunnuntaina on kiva kyllä vähän herkutella tai jotenkin nostaa itsensä irti arjesta muutenkin kuin pitkän nukkumalla.

      Poista
  6. Herkullisen näköisä tosiaan. Noita katsellessa tulee kyllä joulufiilis.

    Muuta:
    blogiasi lukessani huomasin, että olet hankkinut sovitusnuken.
    Oletko ollut tyytyväinen siihen? Oletko kuullut käyttäjäkokemuksia toisista malleista? Mitä kannattaa ottaa huomioon nukkea valitessa?
    Olen hankkimassa nukkea omien vaatteiden tekemisen tueksi.

    T. Kokemuksista kiitollinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että olet innostunut sovitusnukesta. Itsellä se on ollut nyt reilun vuoden, mutta harmittavan vähän olen sitä käyttänyt varsinaisten vaatteiden tekoon tai varsinkaan muotoilemiseen. Haaveena on kokeilla vaatteen muotoilua suoraan päälle.

      Tuossa on pyörät jotka saa tarvittaessa lukittua, se on tosi hyvä juttu. Samoin nukke on helppo kasata pienemmäksi, eli joko laskea ihan varren juureen tai napata varsi kokonaan irti. Olen sitä erinäisissä myyjäisissä kuskannut mukana ja on tosi kätevä ja kevyt kuljettaa. Mulla ei ole kokemuksia muista sovitusnukeista, mutta tuosta ei kyllä ole mitään huonoa sanottavaa. Säädöt toimii hyvin ja nukke on siistin näköinen niin että sopii sisustuselementiksikin.

      Poista
  7. Onni on rauhallinen hetki <3 Rakastan hitaita aamuja, jolloin voi tehdä ja touhustella kaikessa rauhassa ja nauttia herkuista sekä pelkästään siitä aamuhetken tunnelmasta. Oma aamusi näyttää aivan ihastuttavalta. Kiitokset myös reseptistä, pannacotta on kyllä ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitaiden aamujen takia jaksaa sitten niitä kiireisempiäkin:)

      Poista