sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Kierrätysideoita kirjoissa


Tähän väliin on ihan pakko esitellä pari kevään aikana ostamaani vanhojen tekstiilien kierrätykseen liittyvää oivallista opusta. Olen näitä jo useampana iltana selaillut ja kaiholla ajatellut, koska ehtisin toteuttaa edes jotain näiden kirjojen ideoista. Kun tekisi mieli tehdä ne melkeen kaikki..Maija Paavilaisen Luo uutta vanhasta (Otava 2011) esittelee, miten vanhat farkut, vanuneet ja venähtäneet neuleet, mummon tekstiilit, ruosteiset esineet ja vanhat laudat sekä kaikenlaiset käyttämättömiksi jääneet tavarat saavat ideoivan ihmisen käsissä uuden elämän. Erityisesti tuo farkkuosio sattuneesta syystä sai sormeni syyhyämään ja käymään äidin vintillä farkkuvarastoja penkomassa. 

Kirjassa oli toteutettu pannulappu-patakinnasyhdistelmä farkkujen takataskuja hyväksi käyttäen vähän toisella tavalla kuin omissa pyöreissä  patalapuissani Toimintaperiaate oli kuitenkin ihan sama, eli miten taskua hyväksi käyttäen patalappu toimii myös patakintaana.

Tuolla on myös kutkuttavia tyynyideoita useampiakin. Eilisellä kirpparikierroksella mukaan tarttui kangas, jossa on kauniita sinisiä laivoja. Joten pian varmaan pääsen lueskelemaan kirjaa nojaillen farkunsinisiin tyynyihin, joita koristavat laivakuva ja farkkujen yksityiskohdat:)


Lisää farkkuideoita ja kekseliästä käyttöä miesten kauluspaidoille tarjoilee Laura Sinikka Wilhelmin teos Olipa kerran housunpuntti. Vanhojen vaatteiden uusi elämä. (WSOY 2011). Kirjassa on runsaasti hersyviä ideoita varsinkin lastenvaatteisiin ja lastenhuoneiden sisustukseen. Materiaalina käytetyt kauluspaidat taipuvat niin mekoiksi, housuiksi, verhoiksi, torkkupeitoiksi, tyynyjen ja lakanoiden koristeiksi kuin monenlaisiksi säilytyspusseiksikin. Rannekkeista, jotka yleensä aina kuuluvat hukkapalaosastoon, on tehty kaunis ruusukranssi kiertämällä ne kukiksi. Se vaan hiukan ihmetytti, että mistä löytää niin paljon vaaleankeltaisia ja vaaleanpunaisia kauluspaitoja kuin kirjan ohjeissa oli käytetty, omat luonnollisesti kertyvät varastoni (lue:miehen hylkäämät) kun ilman kirppareiden apuja ovat lähinnä sini-vihreä-mustavoittoisia.

Farkkuideoista nappasin heti laukun, joka ohjeineen on esitelty myös Suuren Käsityölehden 5-6/2011 Kesäliitteessä. Joten siitä projektista juttua enemmän seuraavassa postauksessa:)


2 kommenttia:

 1. Vanhoista videokaseteista saa aikaan monenlaisia hyödyllisiä ja koristeellisia esineitä. Vinkkejä kaapeissa lojuvien VHS-nauhojen uusiokäyttöön voi poimia esimerkiksi täältä:

  http://musatekniikka.blogspot.fi/2013/09/kierratysidea-vhs-kasettien-kotelot.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Ittellä nuo kotelot on kyllä aika vähissä, kun en ole koskaan omistanut VHS-videonauhuria. Mutta kovasti kannatettavaa on noiden uusiokäyttö kenellä niitä nurkissa pyörii.

   Poista