keskiviikko 5. elokuuta 2015

Uuvahtaneet asuntomessut

Kohde 33, Panthera Tigris.
Upea led-valoilla toteutettu tähtitaivas korkeassa tilassa!
Kohde 37, Terca Tiger.
Päämakuuhuoneesta avautui hauska sisäparveke keittiöön. Korkean tilan oivallista hyötykäyttöä:)
Kesäloman viimeisinä päivinä tuli käytyä Asuntomessuilla Vantaan Kivistössä. Kun messut kerrankin olivat alle puolen tunnin autoilumatkan päässä kotipihasta, niin sinnehän oli melkein pakko mennä.

Muutamia nokkelia oivalluksia ja hymyn huulille nostattavia sisustusratkaisuja tuli vastaan, mutta päällimmäisenä messuista jäi ehkä kuitenkin käteen pienoinen pettymys. Alue oli varsin täyteen rakennettu ja kaikki messukohteet tuntuivat olevan enemmän tai vähemmän toistensa kopioita: kaksikerroksisia, noin 150 m2 kokoisia taloja, joissa porraskäytävä yläkertaan oli hyvin kapea ja yläkerran huoneet pieniä koppeja. Sisustukset olivat myös pääosin hyvin tavallisia, eli samanmoisia on nähty lukuisilla messuilla ja sisustuslehtien sivuilla aikaisemminkin.

Mitä siis jäi lopulta käteen?

Suosikkikohde


Asuntomessujen 41 kohteesta suosikiksi nousi kohde nro 14, Kontio Harunire. Talo on suunniteltu japanilais-suomalaiselle perheelle ja siinä yhdistyivätkin hienosti skandinaavisen ja japanilaisen sisutuksen parhaat puolet. Kuultovaaleat hirsiseinät saivat väriä ja pehmeyttä ohuista valkoisista pellavaverhoista ja huolella mietityistä yksityiskohdista ilman, että kokonaisuus oli liian krumeluurinen. Tykkäsin todella!

Mistä monet muut ovat tykänneet mutta minä en?


Monissa blogeissa ja lehdissä on hehkutettu messujen suurinta kohdetta, lähes 300 neliöistä Lakkalainetta, numero 22. Itse en taas lämmennyt tälle talolle ollenkaan. Pääosin mustavalkoinen sisustus oli mielestäni aivan liian kliininen ja kylmä. Tyylikäs kylläkin, mutta kodikkuus puuttui. Vaikutelmaa lisäsivät vielä ikkunoiden verhottomuus ja korkeiden tilojen ikkunoissa olevat lamellit. Minulle lamellit yhdistyvät ajatuksissa ensimmäisenä julkisiin tiloihin, joista yleensä ovat kodikkuus ja persoonallisuus kaukana.

Muuten vaan mukavia tunnelmia

Kohde 23, Ainoa-koti Feeniks

Maalaisromanttisia sisustuksia, isoja olohuoneita ja muhkeita sohvia löytyi useammastakin kohteesta. Harmoninen väritys, tekstiilien pehmeys ja puun sekä muiden luonnonmateriaalien sopusuhtainen käyttö toimivat aina. Mitään uutta ja ihmeellistä näissä ei varsinaisesti ollut, mutta kyllä niissä silmä lepäsi:)

Hauskoja ideoita lastenhuoneeseen

Kohde 40, Verso.
Parvisängyn alle mahtuu kätevästi vaatekaappi, hyllyt kätkevässä liukuovessa on liitutaulu ja sänkyyn kiivetään portaikkona toimivaa lokerohyllyä pitkin. Varsin nerokasta tilankäyttöä!
Kohde 38, Rock-kivitalo Villa Aletta.
Tästä sisätiloihin rakennetusta majasta jokainen pieni ja vähän isompikin lapsi ilisi ikionnellinen.
Muutama lastenhuoneen sisustus erottui edukseen. Useampaankin messukohteeseen oli rakenneltu erilaisia parvia tai majamaisia ratkaisuja kiinteäksi osaksi sisustusta. Samaten huonekalujen luova käyttö portaina oli kiva idea.

Sopivan värikästä

Kohde 26, Villa Kapee.
Liukuvärjätty hirsiseinä, matto ja virkatut lelut sävy sävyyn tytön huoneessa.

Kohteen 26 Villa Kapee lastenhuoneissa yksi seinä oli maalattu Uulan pehmeillä sävyillä liukuvärjäystekniikalla. Tytön huoneessa seinän sävy oli vaaleanpunainen, pojan huoneessa vastaavasti sininen. Utuinen ja hiukan läpikuultavaksi maalattu hirsiseinä oli hieno katseenvangitsija.

Ratkaisuja, joissa yksi seinä on maalattu/tapetoitu ja muut ovat valkoisia, on saatu katsella jo useampi vuosi. Messuilla törmäsin vaihteeksi tilanteeseen, jossa väriä olikin saanut katto seinien ollessa valkoiset. Toimii näinkin!

Kivoja pieniä yksityiskohtia

Hangram-naulakko, Femma Design
Skagerak-naulakko
Parissa kohteessa vastaan tuli hauska naulakko. Kummatkin menevät seinällä pieneen tilaan ja nostavat hymyn huulille. Käyttökätevyydestä en kuitenkaan menisi takuuseen, ainakaan noihin ei kovin paljon tavaraa kerralla saa roikkumaan.

Mielenkiintoista ja mielekästä tilasuunnittelua

Kohde 26, Villa Kapee

Kohteessa 26 Villa Kapee katon muoto oli erkkereineen ja syvennyksineen tavallisuudesta poikkeavan moni-ilmeinen. Yläkerran huoneisiin muodostuvat kattoikkunat toivat tilaan sekä luonnetta että valoa, kun ikkunoita ei oltu sijoitettu sen perinteisimmän kaavan mukaan.

Kerrankin huoneiden välissä oleva pieni käytävänpätkä oli osattu hyödyntää hienosti! Oleskelutilan ja makuuhuoneen väliin jäi pieni ikkunaton tila, jonka molempia seinustoja peittivät lattiasta kattoon ylettyvät, lasiovelliset kirjahyllyt. Oivallinen paikka säilöä kauniisti ja arvokkaasti suuri määrä kirjoja ilman, että iso kirjahylly näyttää raskaalta ja muuta huonetta liikaa hallitsevalta.

Näistä tykkäsin muuten vaan

Kohde 18. Savukvartsi.
Seinällä vinkeä mukaelma elokuvajulisteen tyylistä.
Olohuoneen Mr. & Mrs. Smith -tyylinen taulu talon rakennuttajista, pariskunta Auniosta sai hymyn huulille. Olisiko tässä ainesta vaikka vähän erilaiseksi hääkuvaksi? ;)


Akustiikkapaneeleja tai vastaavia ei tänä vuonna tullut vastaan niin silmiinpistävän paljon kuine simerkiksi viime vuoden messuilla. Tämä yksilö kuitenkin erottui tyylikkyydellään. Pinnoitettuun vaneriin kaiverretut pelkistetyt puunrungot toimivat hyvin. Yksinkertainen on jälleen kaunista.

Kohde 31, Casa del Limon
Suomalais-meksikolaisen perheen Casa del Limon (kohde 31) värikkyyden keskeltä löytyi hauska yksityiskohta: sisustustakan voi tehdä näinkin:)

Kohde 1, messujen ensimmäinen kerrostalokohde.
Energiansäästölamppujen valaisemassa, ruokapöydän yläpuolella ylösalaisin roikkuvassa yrttitarhassa oli sitä jotain.
Näitä alaspäin roikkuvia kukkapurkkeja on nähty jo monena vuonna. Mutta tässä oli silti jotain hykerryttävää. Ruokapöydän valaisu hoitui samalla kun pöydän yläpuolella majailevat yrtit saavat valoa. Ja mausteet ovat taatusti lähellä, eli todellisesta lähituotannosta oli kyse:)

Asuntomessut Vantaan Kivistössä ovat avoinna vielä tämän viikon, eli sunnuntaihin 9.8. saakka.

6 kommenttia:

 1. Paljon oli kaunista ja kivaa, kiitos kuvista!
  En tykännyt liioin tuosta kohteesta 22, ainakaan tämän kuvan perusteella, liian kliinistä myös minulle, kivoja lastenhuoneita ja tuo kirjahylly käytävällä hyvä tilaratkaisu! Makkarin parveke keittiöön on myös hauska ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen makkarin parvekkeen (ja huonekorkeuden) myös minä ottaisin kotiini koska tahansa:)

   Poista
 2. Minulla pisti kuvista silmään tuo valkoisuus ja vaaleus, miksi kaikissa kohteissa on niin paljon valkoista? Itse en tykkää valkoisesta sisustuksesta yhtään, ja jos joskus oman asunnon omistaisin (nyt asun vuokralla, enkä voi vaikuttaa esim. seinien ja keittiön kaappien väriin), niin minulla ei varmaan olisi valkoista missään. :) Nuokin, missä on käytetty vähän värejä (enkä laske valkoista, mustaa, beigeä ja harmaata väreiksi), on kuitenkin valkoinen se hallitseva. Kiva kyllä tuo vihreä katto, minä olisin laittanut lisäksi vaikka pinkit seinät ja auringonkeltaisen lattian. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi asuntomessujen mainoslaiseista oli rohkea värien käyttö. Monet talot olivatkin ulkopuolelta okrankeltaisia, oransseja, tiilenpunaisia tai jopa violetteja, mutta sisätiloissa tuolle lupaukselle ei oikein yksittäisiä väripilkkuja lukuunottamatta ollut katetta. Itse tykkään kyllä, että valkoiset seinät ovat raikas ja rauhoittava tausta värikkäämmälle sisustukselle, mutta liian valkoinen=liian kliininen ja kova.

   Poista
 3. Kiitos kuvista, oli hauskaa päästä messuilemaan niiden kautta! Minä en ole moneen vuoteen enää jaksanut lähteä kiertämään näitä asuntomessuja, niissä on mielestäni sisustuksen suhteen jämähdetty (ainakin lehti- ja nettikuvien perusteella). Kaipaisin rohkeampaa otetta ja mielikuvituksellisempaa suhtautumista siihen. Asuntomessujen konsepti ei tosin taida kovin persoonallista otetta suosia, ja epäilen ettei suurempia persoonallisia väriratkaisuja tulla näkemäänkään ihan heti. Tähän tietenkin vaikuttaa suuren yleisön mielipide ja toiveet asuntojen suhteen.

  VastaaPoista
 4. Hei! Onko sinulla tietoa, kenen taulu tämä vaneriin tehty puunrunko taulu on? Olen metsästänyt sen tekijää jo useita vuosia. Kiitos paljon jo etukäteen! ❤

  VastaaPoista