lauantai 14. helmikuuta 2015

Minttunappeja ystävälle


Kaupat pursuilevat sydämenmuotoisia suklaarasioita, vaaleanpunaisia nallepostikortteja ja pörröisiä pikkumaskotteja. Ystävyys halutaan kuorruttaa pitsiin, röyhelöihin ja suklaaseen. Tänä vuonna ystäviä houkuttelee vaaleanpunaisen lisäksi myös 50 harmaan sävyä ja elokuvissa käyminen taitaakin olla monelle se tämän päivän juttu. Tosin ystävänpäivän lisäksi ahkeraan elokuvissakäymiseen ja ravintolapöytien varaamiseen saattaa näin taantuman aikana olla vaikutusta myös ns. huulipunaindeksillä.


Päätin laittaa markkinataloudelle kampoihin ja tehdä ystävänpäivämakeiset itse. Minttunappien ohje löytyi vanhasta kunnon Tule mukaan Leivomme Anni Helena kanssa -keittokirjasta. Kirja on ollut suosittu 80-90 -luvuilla ja omassani on omistuskirjoitus mammalta vuodelta 1990. Syntymäpäivälahja lähes tasan 25 vuoden takaa!


Kirjan kuvat ovat mukavan nostalgisia. Ohjeet ovat hyviä ja helppoja perusohjeita, sellaisia luottoreseptejä, joilla onnistutaan aina. Tosin pakkauskokojen muuttuminen vuosien varrella saattaa tehdä leipurille tepposet, ellei ole tarkkana. Tässäkin minttunappien ohjeessa lukee "1 pkt tomusokeria", mutta mitään grammamääriä ei ole mainittu. Ilmeisesti painatushetkellä ei käynyt mielessä, että pakkauskoot saattavat joskus muuttua, tai että joku saattaa säilyttää kirjan ja tehdä sen ohjeilla leipomuksia niin pitkään, että tuona aikana koot aivan varmasti muuttuvat.

Tänä päivänä tomusokeripaketin koko on 500 g, mutta 25 vuotta sitten se oli jotakin muuta. Näin jo silmissäni sellaisen sinisen pienen paketin, mutta sen koosta ei ollut mitään tietoa. Onneksi joku muukin oli pähkännyt samaa asiaa ja Google kertoi painoksi 225g. Joten sitten ei muuta kuin kokkailemaan!



Minttunapit
Noin 40 kpl

225 g          tomusokeria
1 dl             vettä
1-2 pisaraa piparminttuöljyä
50 g            taloussuklaata

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seosta keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 25 minuuttia, eli kunnes se hiukan sakenee. Kannattaa välillä kokeilla saostumisen astetta tiputtamalla tippa seosta esimerkiksi lautaselle. Jos seos jähmettyy, on se valmista. Jos pisara jää tahmaiseksi, jatka keittämistä.

Kun seos on tarpeeksi paksua, lisää joukkoon piparminttuöljy ja ota kattila pois liedeltä. Öljyä saa apteekista ja se on vahvaa, 1-2 tippaa tosiaan riittää, ellet halua tehdä kurkkupastilleja. Öljyn tilalla voi käyttää myös marketeista saatavaa piparminttuesanssia, jota tarvitaan reilusti enemmän 10-20 tippaa.

Nostele seosesta pieniä nokareita leivinpaperin päälle jähmettymään. Tässä vaiheessa seos jähmettyy myös kattilaan vauhdilla, joten toimi nopeasti. Kun piparminttunapit ovat jähmettyneet, sulata suklaa ja pursota nappien pinnalle haluamasi koristeet.

Makeata ystävänpäivää! Meilläkin aiotaan tänään elokuviin, katsomaan Stephen Hawkingin ja Jane Wilden rakkaustarinaa elokuvassa Kaiken teoria.

7 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun olet jaksanut tehdä itse! :) Minulla on tuo sama ohje karkkikirjassa, jonka olen saanut joskus 90-luvulla. Minttupusut olivat suosikkini, sillä niitä oli huomattavasti helpompi tehdä kuin monia muita kirjassa esiteltyjä makeisia. :)

    VastaaPoista
  2. Nam! Nämä vaikuttaa tarpeeksi helpoille minunkin hermoilleni :D. Minulla aina lämmittää sydäntä, kun joku näkee vaivaa tehdä itse muistamiset. Hauskoja nuo indeksit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vaan, makeannälkä kun yllättää ystävänpäivän jälkeenkin:)

      Poista
  3. Aaaaa....nää on niiiiiin hyviä!!! Kiitos kun jaoit ohjeenkin, tää oli jäänyt mulla ihan kokonaan unholaan....näitä täytyy ehdottomasti tekaista...riittävän simppeliä meikäläiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhassa vara parempi, vai miten se menikään:)

      Poista
  4. Noita nappeja minäkin lapsena tein! Nyt ihan lirahti vesi kielelle.

    VastaaPoista