lauantai 23. maaliskuuta 2013

DIY: Säilytin kaukosäätimille


Edellisen postauksen kaukosäädinten säilytyspussukan tekoon kaipailtiin vinkkejä, joten tässä tulee ohje. Vaihekuvia en huomannut ottaa pussukkaa ommellessani. Valmiin säilyttimen yksityiskohdat onkin nyt jälkikäteen pyritty kuvaamaan tarkasti sekä kameralla että näppäimistön avustuksella. Toivottavasti ohjeesta on iloa ja hyötyä. Jos joku kohta vaikuttaa epäloogiselta heprealta, niin hihkaiskaa ihmeessä.


Tämä ohje toimii siis silloin, kun sohvassa on irroitettavat istuintyynyt. Ihan oikeaa ohjetta en tämmöiseen lähtenyt etsimään, koska ajattelin, että se taittuu omasta päästä helposti. Ja näin se tehtiin.


Mittaa pussukalle haluamasi korkeus, eli kuinka paljon se roikkuu käsinoja yli. Lisää tähän käsinojan leveys ja lisäksi sohvasta riippuen sen verran senttejä, että pussukka jatkuu käsinojan toista puolta sohvan pohjalle ja vielä istuintyynyn alle noin 20 cm. Tällä pussukalla pituutta on yhteensä 103 cm. Leveys määräytyy sen mukaan kuinka monta kaukosäädinpaikkaa ja minkäkokoisille kaukoille pussukkaan halutaan. Tämän pussin leveys on 33 cm.


Tässä kuvaparissa näkee tukiriman merkityksen: pussukan reunat pysyvät suorassa .
Lisäksi tarvitaan omat palat lehtitaskulle, kaukosäädinten taskuille ja koko pussukan takana olevalle tukirimalle. Lehtitaskun leveys on sama kuin koko pussukan, korkeus vapaasti valittavissa, tässä 25 cm. Kaukosäädintaskupalan leveyden tulee olla jonkin verran valmista pussukkaa leveämpi, jotta taskuista saadaan tilavat. Korkeus tässä on 16 cm, eli noin 2/3 lehtitaskun korkeudesta. Taakse voi laittaa pussukan levyisen ohuen tukiriman. Tukiriman voi pujottaa erillisiin taakse kiinnitettäviin lenkkeihin tai sille voi tehdä kujan pussukan leveyden ja riman paksuuden mukaan. Tärkeätä on, että tukiriman leveys on sama kuin pussukan leveys, näin se estää parhaiten pussukan reunoja kääntymästä.Ja sitten ompeluhommiin. Huolittele lehtitaskun ja kaukosäädintaskun yläreuna, silitä käänne ja tikkaa. Merkitse lehtitaskuun kaukosäädintaskujen pystysaumat eli taskujen leveydet. Aseta kaukosäädintaskukappale lehtitaskun päälle niin että sivut menevät tasan. Keskelle jää löysää. Jaa ja nuppineulota kangas lehtitaskuun tekemiisi pystysaumojen merkkeihin niin, että taskut jäävät kuvan mukaisesti "koholle". Ompele taskujen väliset pystysaumat. Tee vahva edestakaisommel pystysaumojen yläpähän, jotta taskusaumat eivät käytössä ala kaukosäädinten painosta repsottaa.


Tee jokaisen kaukosäätimen pussin pohjaan yksi tai kaksi pientä laskosta niin, että saat pussien kohdalla olevan löysän kauniisti asettumaan. Ompele pohja kiinni.


Mittaa taustakankaaseen lehtitaskun yläreuna ja ompele hiuka yläreunan alapuolelle tukirimaa varten kuja, joka on avoin molemmista päistä. Itse en tajunnut rimalle olevan tarvetta ennen kuin pussukka oli valmis, joten ompelin sen jälkeenpäin käsin.

Pussukan alakulma takapuolelta katsottuna.
Aseta yhdistetty lehtitasku ja kaukosäädintaskukappale ja pitkä taustakappale alareunoistaan tasan niin, että lehtitasku + kaukosäädintaskukappaleen oikea puoli (eli taskut) on taustakappaleen nurjaa puolta vasten. Ompele lyhyt sauma, ts. pussukan pohja. Käännä kappaleet niin että sauma jää kappaleiden väliin. Näin tauskankaan ja taskukappaleiden oikeat puolet ovat molemmat samaan suuntaan eli sinuun itseesi päin. Tikkaa pohjasauma. Huolittele pitkät sivut ja sohvatyynyn alle jäävä toinen pääty, silitä reunoihin  taitteet ja tikkaa kauniisti.


Ja sitten vaan sovittelemaan paikoilleen:) Täällä aletaan miettiä sopivaa itse tehtyä lahjaa 5-vuotta täyttävälle tytölle, onkohan kellään hyviä ideoita?

5 kommenttia:

 1. Wau miten upea idea. Arvaa kenellä on kapula aina kadoksissa. Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista miten se aina onkin väärässä paikassa. Vaikka ei edes tleensä matkusta kovinkaan kauas televisiosta. Hyvää viikonloppua sinnekin!

   Poista
 2. Näpsäkän ja pätevän näköinen kapistus! Yksi hyväksi todettu tapa hallita katoilevia kaukosäätimiä on hankkiutua eroon telkkarista :) Tajusin juuri, ettei meillä nykyisellään ole sohvapöydällä kuin yksi musavehkeiden kaukosäädin ja kasa läppäreitä ja padeja! :D Itse annoin puolivahingossa 5-vuotiaalle siskontytölle hittilahjan nimipäivänä, kun lähetin kirjekuoreen sopivan pienen kehyskukkaron, joka kätki sisälleen vitosen setelin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisi kyllä varmaan hyvä keino. Ja onnistuisi kyllä minulta helpostikin, miestä lienee vaikeampi saada mukaan talkoisiin:) Tai sitten semmonen monitoimikapula, johon saa yhdistettyä telkun, vahvarin, pelikoneet, soittimet yms.

   Poista
 3. Kiitokset vielä täälläkin, selkeä ja hieno ohje meille vähän kädettömille :D Meillä etenkin kaukosäätimet ovat olleet ongelmalliset viime aikoina, koska tiiti tahtoisi leikkiä niillä enemmän kuin millään muulla olohuoneessa ja kiskoo niitä rutiinilla sohvapöydältä alas pureskeltavaksi.

  VastaaPoista