torstai 2. maaliskuuta 2017
Ruusuinen ristiäiskakku petal-tekniikalla
Kakkuhommia piiiitkästä aikaa! Siskon tyttö sai nimen pari viikkoa sitten ja sain kunnian leipoa kekkereihin kakun. Koska sankari itse ei osannut vielä esittää minkäänlaisia toiveita sen enempää kakun ulkonäöstä kuin sisällöstäkään, mentiin vanhempien toiveiden mukaan. Sisko ei ollut innostunut perinteisestä kermakakusta, hänen miehensä taas ei lämmennyt sokerimassahommille. Joten minkälainen kakusta sitten tuli?
Olettekos törmänneet pursotuksissa petal-tekniikkaan? Minulle tämä oli aivan tuntematonta maaperää, vaikka jokusia kakkuja on vuosien varrella tullut tehtyäkin. Hakusanalla "petal cake" saa näkyviin näytön täydeltä ihastuttavia luomuksia. Lopputulos näyttikin vallan mainiolta eikä tekeminenkään vaikuttanut miltään rakettitieteeltä, joten siskon ehdotuksesta koristelu tehtiin tällä tekniikalla.
Pohjana on tavallinen, kolmeen osaan leikattu viiden munan sokerikakkupohja. Kostutus on tehty laimennetulla ja sokeroidulla sitruunamehulla ja välissä on mansikkamoussea. Kakku on päällystetty sitruunaisella sokerikreemillä ja pursotukset tehty vispikerman ja sitruuna-limerahkan sekoituksella. Hempeän komeuden kruunaavat aidot miniruusut. Kirpeän sitruunainen ja makean mansikkainen makupari:)
Mansikkamoussen alkuperäinen ohje on täältä ja sokerikreemin perusohje täältä.
Liukuvärjätty mansikka-sitruunakakku
Kakkupohja:
5 munaa (lasiin)
Sokeria toiseen lasiin yhtä paljon kuin munia
Vehnäjauhoja ja perunajauhoja suhteessa 70/30 kolmanteen lasiin yhteensä yhtä paljon kuin munia
1 tl leivinjauhetta
(loraus sitruuna-aromia) Itsellä oli testikakun perusteella tarkoitus laittaa tätä, mutta unohdin sen varsinaisesta kakusta!
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita keskenän perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, eli kunnes taikina irtoaa vuoan reunoista.
Tipauta kakkuvuoka ennen kakun kumoamista noin 20 cm korkeudelta pohja edellä leivinlaudalle. Ai miksikö? Tällä kikalla kakku ei paistamisen jälkeen lässähdä, sanoo keittiömyytinmurtaja. Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Mansikkamousse:
3 dl mansikkasosetta
1,5 dl mansikkamehua
3 dl vispikermaa
300 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna hienoksi raasteeksi
reilu rutistus sitruunan mehua
8 liivatelehteä
0,5-1 dl mansikkamehua kuumennettuna
Ripaus vaniljasokeria
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää toisessa kulhossa mansikkasoseeseen mansikkamehu. Yhdistä kolmannessa kulhossa tuorejuusto ja tomusokeri. Lisää tähän seokseen kermavaahto, mansikkaseos, raastettu sitruunankuori sekä sitruunan mehu.
Kuumenna mansikkamehu kuumaksi. Rutista liivatelehdistä liiat vedet pois ja sekoita ne kuuman mehun joukkoon niin että lehdet sulavat kokonaan. Anna liivaseoksen jäähtyä kunnolla.
Sekoita liivateseos ohuena nauhana mansikkaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna seoksen seistä hetken ennen kakun täyttämistä, niin että se ehtii hiukan paksuuntua.
Sitten täytetään kakku: aseta tarjoiluastialle alin kakkupohjan kerros. Aseta irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille tukemaan korkeutta kasvavaa kakkua. Kostuta pohja sitruunamehulla ja kaada noin puolet moussesta pohjan päälle. Mikäli musse tuntuu kovasti löysältä ja uhkaa valua kakkupohjan reunjen yli, kaada moussea pohjan päälle vähemmän ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin hyytymään. Tämän jälkeen voit kaataa hyytyneen moussen päälle sitä vielä hiukan lisää.
Jatka samalla tyylillä seuraava kerros. Moussea on runsaasti, joten ohjeen mukaan sitä tulee paksu kerros kumpaankin väliin. Kakun päällimmäiseksi kerrokseksi jää ylin kakkupohja, joka myös kostutetaan. Laita täytetty kakku kiinteytymään jääkaappiin. Tämän täyttövaiheen voi vallan hyvin tehdä jo juhlia edeltävänä päivänä.
Sitruunainen sokerikreemi
125 g margariinia
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
loraus sitruuna-aromia
Pehmennä rasva sähkövatkaimella notkeaksi tai käytä huoneenlämpöistä margariinia. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja sitruuna-aromi ja vatkaa vielä hetken aikaa.Valmis kreemi on vaaleaa ja kuohkeaa, hennon sitruunaista.
Levitä kreemi veitsellä kakun päälle ja reunoille. Kreemin tarkoitus on tasoittaa pinta ja pitää kosteus kakun sisällä, niin että pursotus kestää mahdollisimman hyvännäköisenä.
Liukuvärjätty neljän kerroksen pursotus petal-tekniikalla
4 dl vispikermaa
1 dl sitruuna-limerahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
punaista elintarvikeväriä
Vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vatkaten sokerit ja rahka. Levitä kakun päälle kermaa tasaiseksi kerrokseksi. Ota sivuun 1/4 kermaa reunan valkoista pursotuskerrosta varten. Lisää loppuun kermaan pieni hippunen punaista elintarvikeväriä. Ota tämän jälkeen sivuun 1/3 värjätystä kermasta ja lisää loppuun kermaan hiukan lisää väriä. Tämän jälkeen ota sivuun puolet ja lisää vielä hiukan punaista väriä. Näin sinulla pitäisi olla valkoinen ja kolme erisävyistä vaaleanpunaista kerma-annosta.
Itselläni käytössä oli pastaväri, jossa aivan pienikin nokare sisältää runsaasti väriä. Aloita värjääminen maltilla, sillä väriä saa aina lisättyä, mutta ei poistettua!
Itse pursotus on helppoa, mutta melko hidasta touhua. Ohjevideolta saa nopeasti kiinni jutun juonesta, mutta yksinkertaisuudessaan kakun reunaan pursotetaan pyöreällä tyllalla kermapalleroita, jotka joko palettiveitsellä tai pikkulusikalla sitten vedetään toisesta reunastaan litteiksi. Ja litistetyn reunan päälle pursotetaan uudet pallerot, jotka taas lisitetään.
Hiukan nopeammaksi touhu muuttuu, jos sinulla on yhtä monta pursotinta ja pyöreää tyllaa kuin kakkuun tulee pursotuskerroksia, jolloin voit pursottaa aina yhden pystysuoran rivin palleroita ja vetää ne sitten tasaiseksi kerralla. Itselläni kuitenkin oli käytössä vain yksi tylla, joten tein kakun rivi kerrallaan ja pesin tyllan ja vaihdoin uuteen kertakäyttöpursotinpussiin jokaisen värikerroksen jälkeen. Pursotus aloitetaan alimmasta kerroksesta.
Viimeistele kakku oikeilla, kakun tyyliin ja värimaailmaan sopivilla ruusuilla/kukilla ja juhlien makoisin kakku on valmis tarjottavaksi:)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti