Viime kesän yrttilaatikkokokeilulle kävi talven aikana vähän hassusti, joten kevään tullen piti ryhtyä uuden laatikon rakennuspuuhiin vähän paremmilla eväillä. Vanhan kirjahyllyn lastulevyseinät eivät todellakaan kestäneet talven kosteutta. Lootan seinät olivat kuin kastunutta paksua pahvia ja potkittavissa kumoon hyvin helposti. Pihasta oli talven aikana kadonnut viereistä rakennustyömaata rajaava työmaa-aita, joten istutusten paikkojen miettiminen oli huomattavasti helpompaa. Puuhaan ryhdyttiinkin uudella innolla ja kävi niin, että yhdestä yrttilaatikosta tulikin kaksi. Tällä kertaa laatikot tehtiin lehtikuusilankusta. Jotta varmasti kestävät ainakin seuraavat sata vuotta:) Pinta jätettiin maalaamatta, laatikot saavat ajan saatossa harmaantua kauniisti.
Laatikoiden alta kaivettiin nurmiko pois ja reunojen alle tehtiin kiveys. Pohjalle ja kivien alle asennettiin juurieste mahdollisten juolavehnien, vuohenputkien ja muiden kutsumattomien vieraiden varalta. Laatikon ulkomittoja leveämmän kiveyksen ansiosta nurmikko ei kasva aivan laatikoiden kylkeen kiinni, jolloin ympäristö on näppärä pitää siistinä pelkällä ruohonleikkurilla ilman saksia.
Kaikki kunnia laatikoiden ja pohjatöiden suunnittelusta ja toteutuksesta kuuluu miehelle. Omat sormet olivat mullassa siitä lähtien, kun kärräsin kaupasta näihin täytteet multasäkeistä alkaen. Toisesta laatikosta saivat kodin viime kesäiset mansikan- ja lipstikan taimet, toiseen istutin niin ikään viime kesänä hankitun ruohosipulin ja kylvin tilliä, persiljaa ja salaatteja. Mukaan mahtui kokeilumielessä myös yksi tomaatintaimi. Uutuutena testasin mangoldia, joka on äitynytkin kasvamaan hurjasti. Mutta mitä noista lehdistä ja varsista voi ja kannattaa tehdä? Olen höyryttänyt lehtiä, pilkkonut ja pakastanut jääkuutiomuotissa, jotta niitä voi talvella napata pinaatin tapaan esimerkiksi keittoon tai sämpylätaikinaan. Varsikokeiluihin en ole vielä uskaltautunut.
Kuvat laatikoiden rakennus- ja taimien istutusvaiheesta on otettu toukokuun puolivälissä. Tänään laatikot näyttävät tältä:) Eli kylmästä alkukesästä huolimatta jotain on tässä välissä tapahtunut. Reunaan kylvetyt krassit ovat valloittaneet puolet kummastakin laatikosta, basilika paleltui juhannuksen kylmissä keleissä ja krassin lehtien alle jääneet muutamat kypsät mansikat homehtuivat. Tomaatti rehottaa valtoimenaan, samoin sitruunamelissa. Ja uusien perunoiden päälle on saatu tilliä omasta maasta monet kerrat:)
Sitten meiltä sinne muualle, eli palataanpa vielä hetkeksi asuntomessualueen yrttiviljelmiin. Oli kyllä mukavaa huomata, että menneiden vuosien lähes joka pihassa tönöttävien uima- ja porealtaiden tilalle olivat tulleet yrttipenkit. Jacuzzi-huumassa on siis ilmeisesti saavutettu jonkinlainen järkevyyden taso, jossa kohtuullisuus ja ekologisuus voittavat pröystäilevyyden.
Nyt ilmassa oli selvästi ympäristöystävällistä
ja lähiruokaan keskittyvää ajattelua, koska kesäkeittiöihin ja yrttiviljelmiin
oli panostettu niin pihoilla kuin kerrostalokohteiden parvekkeillakin. Olipa yhdessä talossa maakellarikin!
Tunnelmallinen kesäkeittiö arkkitehtipariskunnan suunnittelemassa ja Marimekon sisustamassa talossa. Kohde 23, Skammin talo. |
Vasemmalla keittiön seinään sisälle tehty yrttiviljelmä. Seinätelineessä yrtit kasvavat Green House Effectin HomeGrow SACK -kasvatuspusseissa. Oikealla parvekkeen lähipuutarha, sillä kohde sijaitsee kerrostalon 12. kerroksessa. Molemmat kuvat kohde 39, Viherperhe. |
Muistaakseni Kirahvilan Kati taisi just tehdä herkkujaan mangoldista. Tai sit oon nähnyt unta...
VastaaPoistaEt nähnyt, sieltäpä löytyi hyvinkin yksi kokeilemisen arvoinen ohje. Kiitos vinkistä!
Poista