keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Makeaa vappua!


Aah, vapaapäivä! Ja niitä on vielä tulossa neljä lisääkin ennen kuin seuraavan kerran istun sorvin ääressä töissä. Tämä kuva kertoo yhdellä silmäyksellä tämän päivän päällimmäiset ja tärkeimmät puuhat: aamukahvia kaikessa rauhassa Hesarin ja päivän uutisten ääressä. Sen jälkeen kaivettiin esiin eilen illalla jääkaappiin nousemaan jätetty sämpylätaikina. Kuvan takaosassa pilkottaa korillinen spelttisämpylöitä illan pulled pork -sandwichien raaka-aineeksi. Possu muhi yön uunissa, joten voi sitä muulloinkin kuin jouluna herätä ihanaan kinkuntuoksuun:)

Ja sokerina pohjalla - ja vähän suupielessäkin -  vadillinen munkkeja, joista pakolliset maistiaiset katosivat jo laadunvalvojan masuun. Ilmapalloja ja serpentiinejä ei kuvissa vielä näy, joten seuraavaksi hakemaan hiukan koristuksia iltaa varten. Hauskaa vappua ihmiset!

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kierrätystehdas Kaapelitehtaalla 26.-27.4.


Kierrätys valtaa Kaapelitehtaan tulevana viikonloppuna. Siis huomenna ja ylihuomenna, 26.-27.4. pääsee ihmettelemään Kierrätystehtaalle tuunattuja ja kierrätysmateriaalista valmistettuja aarteita, askartelemaan sellaisia itse työpajoissa, saamaan ilmasto- ja energiatietoa tai vaikka kylpemään roinasaunaan. Onpa paikalla myös bloggareiden kirppis ja ilmaistori. Tuolla ilmaistorilla toimii "tuo tullessasi, vie mennessäsi" -periaate tai vaikka et olisi tuonutkaan mitään, voit silti tehdä löytöjä. Toimimattomia sähkö- ja elektroniikkaromuja varten pihalla on oma kierrätyspisteensa.



Viikonlopun kierrätysteemasta inspiroituneena voisi kotonakin kokeilla vaikka tämäntyyppisten valaisimien tekoa. Kruunukorkeista ja mehupilleistä tai teräksisestä jauhosiivilästä syntyvät oivalliset valaisimet. Inspiroitua voi myös vaikka katuharjoista tai kierrättää tyhjät muovipullot kaupan sijasta kattoon:) Törmäsin kuvien valaisimiin Södertäljen Tom Tits Experiment-tiedekeskuksessa.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Onko Suomen käsityön museo huomenna vielä olemassa?


Jyväskylässä ja tarkemmin sanottuna kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunnan kokouksessa käydään tänään toivottavasti tiukkaa keskustelua Suomen käsityön museon tulevaisuudesta. Mokomat kun aikovat lakkauttaa koko paikan!

Jos olisin löytänyt jonkinlaisen adressin, mihin olisi voinut vetää nimensä museon puolesta, olisin tehnyt sen ilomielin. Paremman puutteessa heitän museon suuntaan pelastusrenkaan. Toki joku helsinkiläinen Guggenheim kuulostaa houkuttelevammalta, modernimmalta ja turisteja vetävämmältä paikalta kuin keskisuomalainen yhden alan erikoismuseo. Silti ainakaan minun järkeeni ei oikein mahdu, miten käsityön museon lakkauttamisesta kasaan riivityt eurot tuottaisivat Guggenheimin tai muun vastaavan laitoksen seininä enemmän, kuin nyt.

Suomen museoliiton teettämän ja Vaasan yliopiston tekemän Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museo kasvattaa alueensa taloutta noin 30-50 eurolla. Käsityön museon alueelleen tuoma rahavirta olisi näin 36 000 vuosittaisen kävijän mukaan laskettuna 1 080 000 - 1 800 000 euroa. Kun museo aiheutti kaupungille 140 000 euron kulut (0,02 % kaupungin kokonaismenoista), niin luulisi kaupunki ennemminkin haluavan pitää kiinni helmestään kuin lakkauttaa sen. Kummallista matematiikkaa, sanoo humanisti.

Toivottavasti Suomen käsityön museo pysyy paikallaan ja tarjoaa tulevaisuudessakin aikamatkan eräiden jo katoamassa olevien kädentaitojen ja niihin liittyvien välineiden maailmaan.

torstai 17. huhtikuuta 2014

Aurinkokukkia pääsiäiseksi!


Hengissä ollaan, vaikka blogihiljaisuus muuta on viime aikoina antanut ymmärtääkin. On pitänyt kirjoitella Tallinnassa esillä olleesta Titanic-näyttelystä, vinkata sisustusbloggareiden kirppiksestä ja haistella kevättuulten mukana kaikenlaista muutakin kivaa. Mutta aika on näköjään hukkunut jonnekin. Kuten siinä muinaisessa Saunalahden mainoksessa pikkupoika kysyy isältään, että minne aika katoaa..


Olkoon emäntä kuinka väsyksissä ja nuutunut tahansa, niin pihalla kukkamaasta puskee niin viime vuonna siihen iskettyjä sinivuokkoja kuin syksyllä istutettuja tulppaaneitakin. Joten jotain elämää tässäkin tuvassa sentään on:)


Täällä aika on mennyt töiden tarjoamaan loputtoman mustaan aukkoon. Messuosaston rakentamista, messupäivystystä, opettajatapahtumia, uuden näyttelyn avaamista, koululaisten kevätretkiasioiden setvimistä.. Jos ei noilla asioilla päästä kevätfiiliksiin, niin viimeistään Plantagenin pääsiäiskukkaosastolla tuli herätys. En muistanut kylvää ajoissa edes pääsiäisruohoa, joten nämä narsissit saavat toimia nyt vihreän ruohon korvikkeena. Aika hyvin onnistuvatkin:)



Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa itse kullekin! Täältä lähtee autonnokka ihan juuri kohti lapsuuden maisemia.