torstai 31. lokakuuta 2013

Happy Halloween!


Täällä ei juhlita sen paremmin Halloweenia, Kekriä kuin Shamhainiakaan, mutta silti, juuri tämä päivä on hyvä syy kaivertaa kurpitsalyhty ja kokkailla haamuherkkuja. Kumpaakin lajia tein ensimmäisen kerran elämässäni:)


Haamuherkkujen inspiraatio tuli täältä. Näillä onkin hyvä herkutella kurpitsalyhdyn loisteessa.
Kuvat by tämän talouden miespuolinen Halloween-haamu:)

**********

Today I made my first pumpkin carving ever! Halloween is also a good reason to make some horrible baking so there you are, Happy Halloween:)

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Villasukkia Venäjälle



Ihan vaan pikaisesti tulin kertomaan, että törmäsinpä tammöiseen. Villasukkia Venäjän lastenkoteihin. Mieltä lämmittävä ajatus tämmöisenä harmaatakin harmaampana sadepäivänä, kun talvipakkasia vasta odotellaan. Nyt kun Sukkasadossakin on vielä sadonkorjuuaikaa jokunen päivä jäljellä, niin tässä yksi (sukan)varteenotettava vaihtoehto sadon jatkojalostukseen.

Täälläkin kudotaan sukkaa, villapaidan ja joulupallojen ja päässä risteilevien lukuisten muiden ideoiden keskellä ja lisäksi:) Pirteää keskiviikkoa kaikille!

perjantai 18. lokakuuta 2013

Kumisaapasdilemma


Maalla kasvaneena olen sitä mieltä, että kumisaappaat kuuluvat pihalle ja pellolle. Minun maailmassani saappaat vedetään jalkaan, kun lähdetään marjametsään tai kasvimaalle. Vaikka olen asunut kaupungissa jo 15 vuotta, en edelleenkään näe itseäni paikallisjunassa matkalla töihin tai kaupungilla kivijalkamarketin kassajonossa kumisaappaat jalassa.


Tähänastisella kaupunkiasujan urallani en ole edes omistanut kunnon kumisaappaita. Olen sellaisia tottakai viimeisten 15 vuoden aikana käyttänyt, mutta niitä tilanteita on tullut vastaan lähinnä vanhempien luona, jossa ne omat vanhat saappaatkin ovat majailleet. Itsellä kun ei ole ollut pihaa  sen paremmin kuin peltoakaan ja kerrostalon pihan läpi on päässyt säällä kuin säällä muissakin jalkineissa.


Kaikki muuttui tänä syksynä. Ensin havaitsin, että oman piha vaatii syystöiden onnistumiseksi ehdottomasti saappaat. Osansa ehkä oli silläkin, että syksyn tullen postipoika kantoi yhä ahkerammin erilaisia kumisaapasmainoksia postilaatikkoon, eli tarjolla oli muitakin kuin mustia Nokian Kontioita. Niinpä meille kotiutuivat mustat kukkakuvioiset saappaat.


Ja tänä aamuna ne sitten pääsivät myös paikallisjunaan ja töihin. Heräsin aamulla sateen kohinaan peltikattoa vasten. Kun uskaltauduin peiton alta ylös ja kurkkimaan ulos, ei sateelta meinannut nähdä juuri mitään. Kiskoessani vaatteita päälle hiipi mieleen ajatus, siitä, millä ihmeellä selviäisin bussille ja sieltä junalle ja edelleen töihin ilman, että jalat ovat joko litimärät tai nahkakengät pilalla. Hiukan vastahakoisesti oli myönnettävä, että ainut järkevä vastaus olivat kumisaappaat, jotka tähän asti olivat katselleet vain oman pihan nurmikoita.


Niinpä sitten vedin jalkaan pitkävartiset villasukat ja saappaat ja lähdin töihin. Kerrankin ei tarvinnut kiertää pihan valtaisan kokoisiksi kasvaneita vesilätäköitä eikä hyppiä litimäriksi kastuneiden lehtikasojen yli. Räntäsateessa saatoin lompsia kaikessa rauhassa bussipysäkille ja matkan toisessa päässä junalta töihin ilman, että kertaakaan piti miettiä kenkiä tai jalkoja. Miten mukavan ja vapauttava kokemus olikaan kävellä reippaasti isojen lehtikasojen läpi ja tuntea miellyttävä kahina jaloissa! Työpaikalla vastassa oli rivi sateenvarjoja ja kumisaappaita. Pikainen tarkastelu rautatieasemalla paljasti myös, että eipä saapasjalkainen näinä aikoina joudu kaupungissakaan ihmettelyn kohteeksi.

Joten, ehkä niillä kumisaappailla sittenkin voi lähteä oman pihan ulkopuolelle ja jopa julkisille paikoille. Ehkä minä jopa odotan seuraavaa sadepäivää, jolloin pääsen taas ulkoiluttamaan saappaitani:)

maanantai 14. lokakuuta 2013

DIY: Hyvän tuulen farkkuhame - Skirt from recycled jeans


Voiko näitä aurinkoja kukaan vastustaa? Varsinkin, kun loppuviikoksi luvattiin lunta, niin pitäähän sitä nyt edes jotenkin säilyä hengissä tässä uhkaavan kaamoksen keskellä:)


Säännöllisen epäsäännöllisesti toimivan toiminimen yläpuolella paistaa välillä aurinko ja välillä taas on hyvinkin pilvistä. Sitä yrittää tasapainoilla päätyön ja ja sen vaatiman ajan sekä täältä toiminimen takaa vaihtelevasti pulppuavien ideoiden välillä niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Leipätyöhommat tulisivat hoidettua ja työnantaja olisi tyytyväinen, ja myös se oma toisenlainen luovuus pääsisi valloilleen ja olisi aikaa kehitellä ideoita, joilla ei ole päivätyön kanssa mitään tekemistä.


Tässä yksi sellainen. Olen farkuista väkerrellyt jo pidemmän aikaa kaikenlaista: on laukkuja, patalappuja ja erilaisia pussukoita. Olen kokeillut myös tyynyjä ja vaatteita. Jotenkin kuitenkin on tuntunut, että välillä se on aikamoista hapuilua ja sitä omaa juttua ei ole vielä ihan täydellisesti löytynyt. Kierrätys ja olemassaolevan materiaalin hyödyntäminen uudella tavalla ovat lähellä sydäntä ja siinä mielessä vanhat farkut ovat oivallinen valinta. Päänvaivaa on vain aiheuttanut se, miten ja minkälaiseen muotoon tuo kaikki lopulta pitäisi tehdä.


Pitäisi keksiä jotain sellaista, joka sekä näyttäisi että tuntuisi hyvältä, jonka takana olisi vahva tarina ja kestävä ideologia ja joka olisi tunnistettavuudessaan helppo liittää kaikkiin oman malliston tuotteisiin. Jotta tuotesortimentti näyttäisi ennemminkin viimeistä pistoa myöten viilatulta muutaman tuotteen elegantilta kokonaisuudelta kuin sillisalaatilta, jossa on vähän kaikkea.


Nyt olen lopulta tainnut onnistua. Tai ainakin olen hyvää vauhtia saamassa kiinni jostakin, joka sekä tuntuu että näyttää omalta. Ja jota on helppo kehittää ja jatkojalostaa eteenpäin. Siitä ensimmäisenä esimerkkinä tämä aurinkopyörylähame.


Hame on tehty vanhoista kierrätetyistä farkuista. Tätä varten tarvitaan kahdet aikuisten kokoa olevat farkut. Lahkeista leikellään kahdeksan samankokoista kaitaletta, jotka yhdistetään renkaaksi. Hame on supermukava ja sopii monille vartalotyypeille, koska vyötärönä on leveä napakka resori. Tuossa ideassa sinänsä ei ole mitään uutta, kaitalefarkkuhameitahan on netti pullollaan.


Etsinkin hameeseen jotain omannäköistä, pirteää ja monimerkityksistä koristeaihetta, joka sopisi yhteen tuon jämäajattelun kanssa. Sellaiseksi muodostuivat pyörylät. Noita on varsin helppo virkata ilman sen kummempaa ohjetta ja niihin saa hyödynnettyä kaikki pienetkin lankajämät. Väreillä saa aikaan erilaisia tunnelmia ja sitä kautta hameeseen moni-ilmeisyyttä. Pyörylöitä on helppo tehdä monessa koossa, jolloin niillä voi hameen lisäksi korstella myös laukkuja, pussukoita, tyynyjä ja kaikkea sitä, mitä olen aikaisemminkin tehnyt. Lisäksi niihin saa lankajämien lisäksi upotettua myös nappi- tai helmijämät, koska noitahan voi tuunailla mielin määrin.


Pyöreä muoto on ikuisuuden symboli, koska se jatkuu ja jatkuu päättymättömästi. Tästä syystä ympyrä symboloi elämää ja ikuisuutta. Näin ollen se sopii mielestäni hyvin kierrätysmateriaalituotteen yhteyteen, koska siinä halutaan korostaa materiaalin uutta elämää.


Lisäksi värikäs ympyrä on helppo muistaa. Kuvio on tavallinen, ja juuri yksinkertaisuudessaan se jää mieleen. Se on myös kotkoisa kuin räsymatto:) Tuiki tavallisia muotoja voi brändätä hyvinkin voimakkaasti tiettyyn tuotemerkkiin liittyviksi. Yksittäisiä raitoja esimerkiksi näkee ja niitä käytetään kaikkialla, yksinään ja yhdessä muiden kuvioiden kanssa. Mutta heti kun näkee kolme raitaa yhdessä, mieleen tulee Adidas. Joka tosin osti kyseiset raidat 1950-luvulla Karhulta parin viskipullon hinnalla! Ja onkin sen jälkeen pitänyt niistä tiukasti kiinni. Osansa raitakohusta sai muutama vuosi sitten myös Minna Parikka raitakenkineen.


Eli kysymys kuuluukin, voiko raitoja, ympyröitä tai muita vastaavia muotoja sellaisenaan omistaa? Jos kolmen raidan kohdalla tilanne on tämä, niin lieneekö myös värillisten ympyröiden. Sehän nähdään, sillä jos näin on, saan varmasti jossain vaiheessa postia Desigualin ympyräpoliisilta:) Jos ei, niin näitä tulette varmasti näkemään myös jatkossa, jahka saan kaikki päässäni olevat ideat jalostettua visuaaliseen ja konkreettiseen muotoon:)

**********

DIY skirt from old jeans: you need two pairs of recycled jeans, or actually only the pant legs. Cut eight similar strips, sew them together as a circle and all you need is to sew a knitwear for elastic waist. You can crochete colourful circles from yarn remains as a decoration. Because I'm sure you almost certainly have some:)

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Napituttaako? - Sweet buttons


Näiden keksien tarina alkaa Keskeneräisten Käsitöiden Kokoontumisajoista. Joissa yksi lähtöruutu oli varattu napeille. Paikalle on houkuteltu käsitöistä ja näpertämisestä kiinnostunutta porukkaa. Joilla jokaisella tottakai on joku tai joitakin käsitöitä keskeneräisinä nurkissä pyörimässä. Kenellä sukankutominen jumittaa kantapähän tai kuka on kaupassa ihastellut lankoja, jotka kotona osoittautuvat sietämättömän väärän värisiksi. Tarkoituksena oli siis kasata yhteen omissa nurkissa pyörineet turhat roinat (lue: käsityötarvikkeet) ja saada vertaistukea kollegoilta kantapään tai muiden kinkkisten haasteiden parissa.


Leppoisaan iltapäivään kuuluvat tietysti käsitöiden ja hyvän seuran lisäksi maittavat tarjoilut. Tähän halutttiin jotain tapahtuman hengenmukaista, ja niinpä Google sai etsiä käsitöaiheisia leivonnaisia, keksejä, kakkuja, ihan mitä vaan. Haaviin tarttuivat mm. nämä. Myös täältä on haettu inspiraatiota. Väinämöisen palttoonnappien lisäksi tarjolla oli makeampiakin nappeja:)


Nappikeksit (puolikas alkuperäisestä ohjeesta)

3,6 dl   jauhoja
1/4 tl    suolaa
115 g   pehmeää voita tai margariinia
1,2 dl   sokeria
1          muna
1 tl       vaniljasokeria
Kaakaojauhetta tai karamelliväriä keksien värjäämiseksi

Vatkaa voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja vaniljasokeri sekä mahdolliset muuta makuaineet, jos sellaisia haluat käyttää. Sekoita taikinaan jauhot ja suola, edelleen sähkövatkaimela hitaasti vatkaten. Tämän jälkeen jaoin taikinan puoliksi ja lisäsin toiseen puolikkaaseen punaista karamelliväriä, toiseen kaakaojauhetta. Kaakaojauhetta laitoin tämänkokoiseen taikinaan noin 2 ruokalusikallista. Jauhojen määrästä voi vähentää vastaavan määrän.

Taputtele taikina kahdeksi litteäksi kiekoksi ja jätä ne muovipussissa jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi. Kun taikina on kovettunut, kauli kumpikin kiekko parin-kolmen millin paksuiseksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla siitä nappeja. Napit saa kuvioitua käyttämällä kaikkia mahdollisia keittiön sopivankokoisia pyöreitä muotoja, kuten maustepurkkien tai kahvikuppien pohjia:) Tee lopuksi reiät nappien keskelle.

Taikina ei kohoa juuri lainkaan, joten nappien päälle painetut viivat ja rinkulat pysyvät uunissa hyvin. Paista napit 180 asteessa uunista riippuen noin 10-12 minuuttia. Nauti rapeat keksit hyvin ystävien ja pehmeiden lankojen tai kankaiden seurassa:)


Iltapäivä sujui meilläkin varsin rattoisasti, ja puuttuvien nappien lisäksi valmistui ainakin yksi kantapää, saatiin alulle muutamat korut (Keskeneräisten Käsitöiden Kokoontumisajoissa oli sallittua aloittaa myös uusia projekteja), edistettiin kaulaliinaa ja inspiroiduttiin työpaikan tilkkuvarastoista. Oivallinen tapa nauttia kerralla useita herkkuja, niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin:)

**********

Would you like to taste these button bisquits? A delicious recipe is taken from here. I made a half of the original recipe and got about 60 bigger and smaller buttons. We had a meeting with unfinished handicrafts and friends and needed something delicious to eat under the theme. Google found me several choises and it was really inpiring to see pictures like this. A lot of fun about buttons:)

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Lumimarjoja poimimassa - Snow berries in the window


Siskon pitkäksi venähtänyt keittiöremontti valmistui pari viikkoa sitten. Tiedättehän tapauksen, kun on tarkoitus maalata vain seinät. Mutta sitten uusien valkoisten seinien vieressä yllättäen katto alkaa näyttää todella nuhjaantuneelta, sen jälkeen tekee mieli ostaa uusi liesi ja pian ollaan jo puusepällä teettämässä uusia leikkuulautoja vanhojen tilalle.


Täällä seinien retro-oranssi piti vain saada peittoon ja pari muuta pientä juttua uusia. Lopputuloksena  seinien värinvaihdon lisäksi lattian muovimatto vaihtui laminaattiin ja 1950-luvun täyspuiset keittiökaapistot saivat maalia pintaansa, oranssit seinät vaalenivat ja samalla keittiöön kuulemma tuntui ilmestyneen monta lisäneliötä.


Meillä oli kunnia olla ensimmäiset vieraat uuden keittiön herkkujen ääressä. Ihan kirjaimellisestikin.  Sisko oli tilannut verhon ompelun Marimekon Lumimarja-kankaasta. Verhon ompelusta yli jääneestä puolikkaasta sai tyyliin sopivat tabletit. Keitiön kaapit ovat vaalean harmaat, samoin on tablettien toinen puoli. Sitä voi sitten päättä, onko marjaisan makealla vai asiallisen harmaalla tuulella:)



Noiden tilattujen juttujen lisäksi tein lahjaksi samaa tyyliä olevat patalaput ja leipäkorin. Patalapuissa harmaalla puolella voi tarttua likaisiin patoihin ja pannuihin, valkoinen on sitten se paraatipuoli. Kori on käännettävää mallia, harmaa ja taskut sopivat yhtä hyvin sisäpuolelle. Harmaa kangas on vanhoista farkuista. Eli tässä design kohtaa risainin:)

**********

My sister has a new kitchen. Or actually it's not a brand new one, but renovated. We were the first guests in kitchen warming party. As a present I did some potholders and a basket of old jeans and Lumimarja cotton fabric (Snowberry) by Marimekko. My sister had alredy earlier asked me to do a curtain and placemats of that fabric. So there is design and trashion meeting in these products:)