sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mikä on punainen ja maistuu syksyltä?


Syksyn ja satokauden tullen netti ja lehdet pullistelevat erilaisia juuresreseptejä. Ja hyvä niin, lähellä tuotetuista ja tuoreista raaka-aineista ainakin minä kokkailen paljon mieluummin kuin kasvihuoneessa kasvatetuista tai kaukomailta kuskatuista tuotteista.Meillä ei ole kasvimaata ja yrttilaatikko tarjoilee pääosin lehtivihreää, mutta muutamia juureksia on muuttanut siitä huolimatta jääkaappiin odottamaan reseptikokeiluja.


Ensimmäisenä pannulle hyppäsi punajuuri. Uusimmassa Pirkassa oli herkullinen punajuuri-vuohenjuustopastan ohje, joka päätyi ensimmäisellä silmäyksellä kokeiluun. Koska mikään, missä on vuohenjuustoa ei voi olla pahaa:) Ja sitä paitsi punajuuri ja vuohenjuusto yhdessä ovat myös melkoisen lyömätön yhdistelmä. Hiukan sovelsin alkuperäistä ohjetta omiin makuhermoihin sopivammaksi ja oikein mainiotahan tämä oli:)

Punajuuri-vuohenjuustopasta    
4 annosta
300 g     (penne)pastaa
500 g     tuoretta punajuurta
1           sipuli (ja halutessa 2 valkosipulinkynttä)
1 rkl      öljyä
2 dl       vettä
1 tl        suolaa
1/2 tl     mustapippuria
1/2 rkl   hunajaa
1/2 dl    pastan keitinlientä
2 rkl      öljyä
1 dl       basilikaa hienonnettuna
150 g    vuohenjuustoa murusteltuina (Juustoportilla on myös laktoositon vuohenjuusto!)

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä 12 min. Valuta pasta, säästä noin 1 dl keitinliemestä. Lisää pastan joukkoon tilkka öljyä.

Pese ja kuori punajuuret. Raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuullota kasviksia öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon vesi, suola, pippuri ja hunaja. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes punajuuriraaste on kypsää.

Kaada pasta paistokasariin ja sekoita varovasti. Lisää pastan joukkoon keitinlientä ja öljyä.  Murenna vuohenjuusto ja sekoita puolet kuuman pastan joukkoon. Ripottele pinnalle loput juustomurut ja hienonnettu basilika. Anna juuston sulaa hetken ja nauti!


Juuresten vanavedessä keittiöön hiipivät kynttilät, ehkä joitakin syksyisempiä tekstiileitä ja pikkuisen enemmän yhdessä olemista kuin yleensä. Keittiön pöydän ääressä on mukava vaihtaa saman katon alla asuvien päivän kuulumiset ja kokoontua nautiskelemaan lämmittävää iltateetä. Leppoisaa sunnuntaita ja jos tuo tuleva yöpakkanen puraisee punajuurien lisäksi pihapuiden lehtiinkin vähän väriä niin pirteän punaista viikon alkua!

7 kommenttia:

  1. Olisin vastannut otsikon kysymykseen "pihlajanmarja". :) Punajuuren kanssa sopii myös aurajuusto tosi hyvin, tykkään punajuuri-aurajuustolaatikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Aurajuusto ei kuulu ihan mun lemppareihin,mutta muistan joskus syöneeni punajuuri-aurajuustokiusausta, joka oli varsin herkullista. Varmaan siinä on sama juju kuin tuon vuohenjuustonkin kanssa, punajuurien makeus saa sopivasti suolaista särmää juustosta.

      Poista
  2. Punajuuri on herkkua:) Ohjettasi pitää kokeilla,

    VastaaPoista
  3. Punajuurista on tullut mun yksi uusi suosikki viimeisen parin vuoden aikana. Jostain syystä niitä tulee kuitenkin vähän (liian) harvoin kokattua sen väriefektin takia... Tänä syksynä herkuteltiin itse kasvatetuilla punajuurilla ja ne oli kyllä aivan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kädet ja keittiö olivat kyllä melko punaiset tuon kokkailun jäljiltä:) Useimmiten sitä sortuu kaivelemaan säilykepunajuuria lautaselle markkeeraamaan sitä "vihreää" jos ei muuta ole sillä hetkellä saatavissa. Ja ihan liian harvoin keittiö kuorruttuu punaiseen.

      Poista