torstai 30. kesäkuuta 2011

Monikäyttöiset ponchot reissukaveriksi


Hanki tästä itsellesi huoleton, silitystä kaipaamaton lomakaveri, joka menee pieneen tilaan eikä painakaan paljon mitään. Kuumalla kelillä tämä isoreikäisenä vaatteena on viileä ja kylmemmällä säällä talvella se lämmittää mukavasti paidan tai topin päällä. 

Tällä hetkellä valmiina ja heti mukaan napattavissa ovat nämä yksilöt, myös muita värejä on saatavissa sopimuksen mukaan. Kysele rohkeasti aarnilintu(@)gmail.com

Materiaali: puuvilla, akryyli, villasekoitteet. Tarkempi koostumus kunkin kuvan yhteydessä.
Koko: Yksi koko, sopii S-L -kokoisille naisille
Hoito: Tuuletus ja tarvittessa käsinpesu
Hinta: 45,00 € + postikulut
Toimitus: Nouto tai postitus

Maitokahvi
Lanka: Novita Puro Batik
100% akryyli
Tervaneilikka
Lanka: Viking Vilma
75 % villa, 25 % polyamidi
Meren aallot
Lanka: Novita Puro Batik
100% akryyli
Kevätpörriäinen
Lanka: Novita Puro Batik
100% akryyli

Samettiruusu
Lanka: Cotton Lux
100% egyptiläinen puuvilla

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tyynytaidetta



Tai taidetyyny. Tämä voisi olla sellainenkin, kuin taulu. Kangas, jossa oli farkunsinisiä laivoja, tarttui mukaani Oranssitorilta reilu viikko sitten ja sille olen miettinyt sopivaa käyttöä. Luo uutta vanhasta -kirjasta löytyi ideoita erilaisiin farkkutyynyihin ja tuon laivan värisävyihin farkku sopi kuin nakutettu. Nämä yhdistämällä syntyi merihenkinen tyyny, joka pääsee työhuoneen koristukseksi. Palasen kotinurkkien merimaisemasta voi viedä töihin vaikka näin:)

Laivakuvan ympärillä on tummansinisestä farkkukankaasta noin 3 cm:n kaitaleet, jotka on tikattu kummastakin reunasta valkoisella. Kaitaleen keskelle on kirjailtu valkoiset ristipistot tavallisella virkkauslangalla.


Tyynyn ulkokehällä on vaaleampaa farkkukangasta. Takapuoli on yksiväristä tummempaa, leveälahkeisista farkuista napattua. Innostuksissani en leikkausvaiheessa heti huomannut, että kyseessä olikin strech-kangas, mutta alkuihmettelyn jälkeen näyttää sekin kohtuullisen hyvin toimivan tässä tarkoituksessa.

Tyynyn koko on 50x60 cm ja sisältä löytyy Ikean sisätyyny.
 

Lisää ihania kesäkasseja ja muuta uusiokäyttöä miesten paidoille



Edellisessä postauksessa kerroin kirpparilta mukaan tarttuneista miesten paidoista. Viikonloppuna kävin yhdessä suosikkipaikoistani, Kaivarin Kanuunassa, ja sieltä tarttui mukaan muutama paita lisää. Hinnat olivat 1-2e/kpl ja kun tarjolla oli isokokoisia, ilman muotosaumoja olevia paitoja, en voinut vastustaa kiusausta.

Näistä saa hauskoja vuorikankaita valmiine taskuineen esimerkiksi erilaisiin kasseihin, joita testimielessä jo teinkin yhden. Tämä yksilö on nyt kulkenut töissä mukana viikon verran ja osoittautunut oikein luotettavaksi ja tilavaksi seuralaiseksi.

Vähän erityyppisen tuunatun kassin voi omakseen voittaa arvonnassa Pikkukiisken kotona, käykäähän kurkkaamassa!

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Reipas kesäkassi



Tässä nyt tämä laukku, jota edellisessä postauksessa jo lupailin. Pitkään haikailemani tarpeeksi suuri, olkapään yli kannettava kassi, johon työmatkoilla mahtuvat niiden normaalien naisten käsilaukuissa olevien tavaroiden lisäksi eväspurkit ja työmatkakäsityöt. Vihdoin oli aikaa toteutukseen (koska kaupastahan semmoista ei tietenkään voinut hakea), ajatuksissa tämä on ollut jo Olipa kerran housunpuntti -kirjan hankkimisen myötä, josta idea on napattu.

En seurannut kirjan ohjetta ihan orjallisesti. Mitä ohjeita nyt yleensäkään seuraisin:) Materiaaleina olivat yhdet aikuisten farkut, kirpparilla vastaantullut punosvyö sekä ruudullinen, lyhythihainen naisten kesäpaita. Ja kissamerkki. Laukun rungon leikkasin punteista, sivukappaleet sain reiden kohdalta ja niin etu-, kuin takataskutkin käytin hyväksi laukun koristelussa ja taskuina. 


Takataskut ratkoin irti ja sommittelin ja ompelin uudelleen läpän koristeiksi. Mukaan pääsi myös materiaalivaraston kätköistä löytynyt kissamerkki. Läppä on kaksinkertaista farkkukangasta, alareunassa punttien päärmeet ja sivut on jätetty rennosti hapsuille.


Vyötärökaitaleen ratkoin irti ja siitä sekä vyölenkeistä tuli kaunis koriste läpän alle. Taskun virkaa toimittaa toinen etutaskuista. Tässä on itse asiassa kolme taskua päällikkäin, kun käytössä ovat avaintasku ja normaali etutasku sekä niiden taakse jäävä tasku, kun palasta ei ole yläreunasta ommeltu laukkuun kiinni.


Vuori on leikattu naisten ruutupaidasta. Ratkoin napit irti, ompelin etukappaleen nappilistojen kodalta yhteen ja jätin etutaskut laukun sisätaskuiksi. Vuori on ommeltu kiinni läpän reunaan nurkalta puolelta ja tikattu päältä, muissa reunoissa vuori on käännetty sisälle ja tikattu päältä laukkuun kiinni.

Huomenna sitten töihin uusi laukku olalla:)

Kierrätysideoita kirjoissa


Tähän väliin on ihan pakko esitellä pari kevään aikana ostamaani vanhojen tekstiilien kierrätykseen liittyvää oivallista opusta. Olen näitä jo useampana iltana selaillut ja kaiholla ajatellut, koska ehtisin toteuttaa edes jotain näiden kirjojen ideoista. Kun tekisi mieli tehdä ne melkeen kaikki..



Maija Paavilaisen Luo uutta vanhasta (Otava 2011) esittelee, miten vanhat farkut, vanuneet ja venähtäneet neuleet, mummon tekstiilit, ruosteiset esineet ja vanhat laudat sekä kaikenlaiset käyttämättömiksi jääneet tavarat saavat ideoivan ihmisen käsissä uuden elämän. Erityisesti tuo farkkuosio sattuneesta syystä sai sormeni syyhyämään ja käymään äidin vintillä farkkuvarastoja penkomassa. 

Kirjassa oli toteutettu pannulappu-patakinnasyhdistelmä farkkujen takataskuja hyväksi käyttäen vähän toisella tavalla kuin omissa pyöreissä  patalapuissani Toimintaperiaate oli kuitenkin ihan sama, eli miten taskua hyväksi käyttäen patalappu toimii myös patakintaana.

Tuolla on myös kutkuttavia tyynyideoita useampiakin. Eilisellä kirpparikierroksella mukaan tarttui kangas, jossa on kauniita sinisiä laivoja. Joten pian varmaan pääsen lueskelemaan kirjaa nojaillen farkunsinisiin tyynyihin, joita koristavat laivakuva ja farkkujen yksityiskohdat:)


Lisää farkkuideoita ja kekseliästä käyttöä miesten kauluspaidoille tarjoilee Laura Sinikka Wilhelmin teos Olipa kerran housunpuntti. Vanhojen vaatteiden uusi elämä. (WSOY 2011). Kirjassa on runsaasti hersyviä ideoita varsinkin lastenvaatteisiin ja lastenhuoneiden sisustukseen. Materiaalina käytetyt kauluspaidat taipuvat niin mekoiksi, housuiksi, verhoiksi, torkkupeitoiksi, tyynyjen ja lakanoiden koristeiksi kuin monenlaisiksi säilytyspusseiksikin. Rannekkeista, jotka yleensä aina kuuluvat hukkapalaosastoon, on tehty kaunis ruusukranssi kiertämällä ne kukiksi. Se vaan hiukan ihmetytti, että mistä löytää niin paljon vaaleankeltaisia ja vaaleanpunaisia kauluspaitoja kuin kirjan ohjeissa oli käytetty, omat luonnollisesti kertyvät varastoni (lue:miehen hylkäämät) kun ilman kirppareiden apuja ovat lähinnä sini-vihreä-mustavoittoisia.

Farkkuideoista nappasin heti laukun, joka ohjeineen on esitelty myös Suuren Käsityölehden 5-6/2011 Kesäliitteessä. Joten siitä projektista juttua enemmän seuraavassa postauksessa:)


lauantai 4. kesäkuuta 2011

Söpö kirjekuorilaukku



Yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden. Lause, mikä täälläkin on taidettu kuulla jo useampaankin kertaan. Tämä kirjekuorilaukku toimii pisteenä iin päällä morsiuspuvun kaverina ja viimeistelee tyttömäisen romanttisen tyylin.

Morsian toivoi nimenomaan kirjekuorilaukkua, ja sellainenhan piti tietysti sitten tehdä. Valmiita kaavoja tai ohjeita en siihen hötäkkään löytänyt, mutta eipä tämä niitä kaivannutkaan. Laukku on hyvinkin perinteisen kirjekuoren mallinen. Eli siihen tarvittiin päälliseen ja vuoriin kumpaankin yksi suorakaiteen muotoinen pala etuosaksi ja toinen, suorakaiteen ja kirjekuoren läpän yhdistävä pala taustaksi. Sitten ei muuta kuin ompelin päälisen sivusaumat ja pohjasauman, vuorista vain sivusaumat. Tämän jälkeen yhdistin vuorin ja päällisen ompelemalla laukun suun ja läpän reunan ympäri. Vuorin pohjasauma oli edelleen auki, ja sitä kautta pujotin kappaleiden väliin ohuesta superlonlevystä leikatun, laukun muotoisen ja kokoisen tukevan kappaleen antamaan laukulle muotoa. Viimeiseksi ompelin vuorin pohjasauman ja voilá, lauku oli lpän kiinnitystä  ja koristelua vaille valmis.

Laukun leveys on (tai oli ainakin kaavoja leikatessa) 24 ja suoran sivun korkeus 15 cm. Läppä tulee noin puoliväliin korkeussuunnassa ja sen kiinnittää yksi iso, läpän alapinnalle ommeltu neppari. 


 Oikealle puolelle tein pienen rusettikoristeen, juuri tuon verran jäi morsiuspuvun koristenauhasta ylimääräistä satiininauhaa.

On aika valmiiden juhlapukujen


Näin koulunpäätöspäivän kunniaksi on hyvä ja mitä sopivin hetki esitellä täälläkin jotain juhlavaa. Edelliseen postaukseeni viitaten nyt ovat jo jokusen aikaa tekeillä olleet tilaustyöt morsiuspuku ja morsiamen äidin jakkupuku vihdoin valmiina. Helatorstaina puvut matkasivat uusille omistajilleen ja nyt on langanpätkät ja kangaspölyt taas hetkeksi siivottu pois. Kunnes käyn saksimaan tänään kirpputorilta tekemiäni farkkulöytöjä, sormet jo syyhyää:)




Morsiamen toiveissa oli yksinkertain, mutta kuitenkin herkkä ja tyttömäinen puku. Puvun yläosa on kermanväristä paksua satiinia. Hameosassa satiinin päällä on puhtaanvalkoinen pitsi ja sauman päälle on ommeltu kermanvärinen leveä satiininauha ja valkoisia helmiä. Kankaat löydettiin Eurokankaasta ja kaavoja muokatessani olen pohjana käyttänyt morsiuspuvun kaavaa Suuri Käsityö -lehdestä 5/1998. Asuun kuuluu myös morsiamen toiveiden mukainen, puvun kankaasta tehty kirjekuorilaukku.


Morsiamen äidin toiveissa oli suklaanruskea jakkupuku, jossa on runsas kaulus. Suuri Käsityö -lehti pelasti kaavapulmissa tälläkin kertaa, kyllä niille vuosikerroille vaan kannattaa joku tila löytää pienestäkin asunnosta. Kotelomekon kaava löytyi sellaisenaan lehdestä 10/2002 ja jakkuun yhdistelin kaavoja lehdistä 10/2002 ja 11-12/2008. Kangas on silkkiä ja jakku on hihoja lukuunottamatta vuoritettu.

Näillä kelpaa lähteä juhlimaan, toivotaan siis ensi viikonlopulle yhtä aurinkoista ja kesäistä keliä kun mitä tuolla pihalla tällä hetkellä on!